Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

2024.04.09 17:04
Atukavíz
Atukavíz
A Pedrollo szivattyúk műszaki előnyei

A Pedrollo szivattyúk műszaki előnyei

A lakossági és az ipari vízkezelési megoldások rengeteg mindenben eltérnek egymástól, azonban az mindenképp közös bennünk, hogy megfelelő szivattyúra van szükségünk ahhoz, hogy az igényeinkhez passzoló vízkezelési rendszert alakítsunk ki. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen műszaki szivattyút választunk a rendszerünkhöz. A Pedrollo szivattyú például egy rendkívül megbízható választás. Webáruházak széles választékban elérhetők, és garantáltan biztonságos és gyors megoldást nyújtanak mindenki számára.

Pedrollo szivattyúk sikertermékek, melyek hosszú évek óta a vásárlók bizalmát élvezik. A 3 illetve 4 éves jótállás, mely minden Pedrollo szivattyú, így a Pedrollo csőszivattyú esetén is érvényes, tovább erősíti a vásárlókban az elégedettséget és bizalmat. A magas minőségi követelményeknek megfelelő termékek hosszú távú működést garantálnak, ezáltal biztosítva a zavartalan vízkezelést.

Működtetheti-e akkumulátor és napelem a szivattyúkat?

Működtetheti-e akkumulátor és napelem a szivattyúkat?

A napelemes búvárszivattyúk forradalmasítják a vízkezelést, lehetővé téve a folyamatos és fenntartható vízellátást olyan helyeken is, ahol hagyományos módszerekkel nehézségekbe ütközik az áramellátás. Ezek a készülékek kiválóan alkalmazhatók például az esővízgyűjtő tartály vízellátására, mélykúti kutakból történő vízszivattyúzásra és sok más felhasználási területen is helyt állnak.

2024.03.19 10:02
Atukavíz
Atukavíz
Easypress használati útmutató

Easypress használati útmutató 

Mi is az Easypress? 
Az Easypress egy áramlás vezérlő műszer, ami átfolyós vezérlő. Alkalmazható minden szivattyúhoz ami a korlátozásba és vízmennyiség korlátba belefér. A szivattyút előre beállított nyomásértéken indítja és teljes zárónyomás értéken állítja le. Nincs külön leállítási értékhatár! Szokták ezeket a vezérlőket nyomásszabályzónak is nevezni pedig nem lehet vele a nyomást szabályozni! 
2024.02.29 10:18
Atukavíz
Atukavíz
Horror áron a víz!

Horror áron a víz!

Egyenlőre a cégeknek emeltek a közműszolgáltatók csatorna és víz díjat drasztikus módon. Ebből következik, hogy hamarosan a lakossági vízdíj is emelkedni fog. De tegyük most félre a találgatásokat és nézzük meg, hogy mit lehet tenni a magas vízdíjakkal. Az emelés mértékét nem csak az elfogyasztott vízmennyiséghez  mérték hanem ahhoz is, hogy mekkora keresztmetszetű csövön érkezik a fogyasztóhoz a víz. Miért? Mert tűz oltás esetén a nagyobb keresztmetszetű vezetékből lehet megfelelő vízmennyiséget  kinyerni ahhoz, hogy hatékonyan lehessen a tűzzel felvenni a küzdelmet. Tehát nem kell nagy vízmennyiséget elhasználni ahhoz, hogy magas számlát kapjuk, elég ha nagy keresztmetszetű csővezetéken érkezik a telephelyre a víz. 
A házi szivattyúk működése különböző évszakokban

A házi szivattyúk működése különböző évszakokban

Az évszakok változása komoly kihívást jelenthet azoknak, akik kertes házban élnek, különösen az optimális vízellátás fenntartása terén találkozhatunk meglehetősen nehéz kihívásokkal. A kerti szivattyúk, mint például a jet szivattyú vagy a Leo szivattyú, kulcsfontosságú eszközök lehetnek a hatékony öntözés biztosításában minden időjárási körülmény között. Attól függően, hogy milyen évszakban szeretnénk működtetni a házi szivattyúnkat, különböző karbantartási- és működtetési körülményeket kell figyelembe vennünk.

2024.01.22 13:22
Atukavíz
Atukavíz
A tartály szerepe az esővízgyűjtésben

A tartály szerepe az esővízgyűjtésben

Ahhoz, hogy kertünk zöld és egészséges maradjon, a vízellátás kulcsfontosságú tényező. Az esővíz használata öntözésre egy kiváló módja annak, hogy környezetbarát és költséghatékony módon gondoskodjunk növényeinkről.

Az esővíz tökéletesen alkalmas öntözésre, hiszen lágyabb és alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, mint a csapvíz. Ez előnyös a növények számára, mivel nem tartalmazza a csapvízben lévő esetleges kemikáliákat és sókat.

Az esővíz összegyűjtésének alapvető eleme a tartály, amely lehetővé teszi az esővíz hatékony tárolását. Ezek a tartályok különböző méreteket és anyagokat ölelhetnek fel, és lehetővé teszik az esővíz összegyűjtését az esővíz lefolyóin keresztül. Az esővizet általában akár hosszabb ideig is lehet tárolni, amíg szükség van rá, de fontos biztosítani, hogy a tárolás biztonságos és a víz minőség fennmaradjon. Figyelnünk kell arra, hogy ne kerüljenek szennyeződések a vízbe, ezért érdemes azt lefedve tárolni.

Működik-e a kerti szivattyú a szennyezett vízzel?

Működik-e a kerti szivattyú a szennyezett vízzel?

A kerti szivattyú rendkívül hasznos lehet, azoknak, akik otthon egy kisebb vagy nagyobb kertet kell rendben tartani, de amikor a szivattyúknak szennyezett vízzel kell dolgozniuk, különféle kihívások jelentkezhetnek. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogyan lehet egy olyan kerti vízszivattyú problémáit kezelni, ami szennyezett vízzel érintkezett.

A kerti szivattyúkat eredetileg tiszta víz szállítására tervezték. Ha azonban szennyezett vízzel kell dolgozniuk, a szivattyúrendszer könnyen ki van téve olyan anyagoknak, mint homok, iszap vagy apró részecskék, amelyek csökkenthetik a szivattyú hatékonyságát.

Melyik szivattyú milyen vízszint mellett működik jól?

Melyik szivattyú milyen vízszint mellett működik jól?

A kerti kutak vízszintje kulcsfontosságú tényező a hatékony otthoni vízgazdálkodás kialakításához. A megfelelő szivattyúk megválasztásához érdemes figyelembe venni néhány kerti adottságot, mint például a szivattyúzandó víz helyét, tisztaságát és a tárolás körülményeit.

A kerti kutak vízszintjének ellenőrzése és fenntartása kulcsfontosságú a megfelelő vízforrás biztosításához. A helyes vízszint biztosítja, hogy mindig rendelkezésre álljon elegendő víz az öntözéshez, háztartási használatra vagy más kerti tevékenységekre.

A hidrofor tartályok rendszerszintű működése

A hidrofor tartályok rendszerszintű működése


Az otthoni vízellátásban a hatékony és fenntartható megoldásokra való áttérés napjainkban egyre fontosabb szempont. A hidrofor és az esővízgyűjtő tartályok együttes használata olyan innovatív megoldásokat kínál, amelyek nemcsak a vízellátást növelik, hanem hozzájárulnak az energia megtakarításhoz és a környezetvédelemhez is.

A hidrofor tartályok olyan berendezések, amelyek segítik a víznyomás szabályozását és optimalizálják a vízszállítást. Ezek a tartályok a rendszerben szabályozzák a víznyomást, így a fogyasztók mindig megfelelő mennyiségű és nyomású vizet kapnak. Ahhoz, hogy a hidrofor tartályok maximális hatékonysággal működjenek, egy rendszerbe integrált esővízgyűjtő tartály is sokat segít.

2024.01.18 14:11
Atukavíz
Atukavíz
Vízgyűjtő tartály

Vízgyűjtő tartály


Vízgyűjtő tartály szerepe, hogy a vizet zárt rendszerben, szivárgás mentesen tartsa mindaddig amig fel nem használjuk. Gyűjthetünk esővizet, szennyvizet vagy talajvizet. Minden vízgyűjtő tartály legnagyobb szerepe, hogy biztosítsa a szivárgás mentességet amellett, hogy nem szennyezi a környezetet. Ma már az is elvárás lehet a vízgyűjtő tartályoknál, hogy újrahasznosítható legyen. Milyen agyagból legyen a vízgyűjtő tartály? Elfogadott a vaslemez tartály de biztosítani kell szivárgás mentességet. A talaj kémhatásai miatt a vaslemez tartályok hamar rozsdásodásnak indulnak. A rozsdamentes anyagból készült tartályok nagyon drágák és nehezek.
Akkor milyen anyagból legyen a vízgyűjtő tartály? A legújabb gyártástechnológia már rendelkezésre áll, hogy varrat mentes vízgyűjtő tartályt készítsenek, akár egyszerre 65000 literest. A polietilénből, rotációs eljárással készült vízgyűjtő tartályok jelenleg a legjobb megoldás esővíz vagy akár szennyvíz gyűjtésére, továbbá színezettlen polietilénből készül az ivóvíz tartályok jelentős része. Vízgyűjtő tartály lehet kis térfogatú vagy több ezer literes is. A víz felhasználás módja megmutatja, hogy mekkora vízgyűjtő tartályra van szükség. A vízgyűjtő tartály állhat a felszínen de ebben az esetben merevíteni kell annyira, hogy elbírja saját és a benne tárolt víz súlyát, vagy telepíthető a talajszint alá. A talajszint alá telepített vízgyűjtő tartály nem áll ellen a víz feszítő nyomásának ezért a tartályt megfelelő módon kell telepíteni. A gyártó cégek részletes tájékoztatást adnak a megfelelő telepítésről. A színezett polietilénből, rotációs eljárással készült vízgyűjtő  tartályokat használhatjuk szennyvízre vagy esővízre, de a tűzivíztárolást is megoldhatjuk vele. A polietilén 100%-ban újrahasznosítható anyag vagyis nem szennyi a környezetet.

2024.01.17 08:21
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz szivattyút keresek

Szennyvíz szivattyút keresek

Szennyvíz szivattyút keresek mit nézzek meg rajta? Ezt a kérdést kapjuk a legtöbbet. Akkor most elmondjuk, hogy mit kell figyelembe a szennyvíz szivattyú választása esetén.
Szennyvíz szivattyúzása esetén meg kell nézni, hogy az a csatorna rendszer ami a szennyvizet fogadja az nyomott vagy gravitációs rendszerű. Ha nem tudjuk akkor meg kell kérdezni a közmű szolgáltatót. Nyugodtan felhívhatjuk az ügyfélszolgálatot, fognak segíteni. Ha azt a válasz kapjuk, hogy a fogadó szennyvíz csatorna nyomott rendszerű akkor darálókéses szennyvíz szivattyút kell választani gumigolyós visszacsapó szeleppel. A nyomott rendszerű csatornák esetén érdemes megkérdezni, hogy mekkora ellennyomásra kell számítani. Általában 1,5 bár nyomásnál kell nagyobb darálókéses szennyvíz szivattyút választani ami teljes emelési magassága 20-25 méter körül mozog.
Abban az esetben ha a szolgáltató azt mondja, hogy a szennyvízhálózat gravitációs rendszerű, akkor háztartások részére nyitott járókerekes nagy átfolyást biztosító szennyvíz szivattyú kell. Igaz ez ipari szivattyúk esetén is de akkor a vízmennyiség számítás nagyon fontos. A legtöbb közműszolgáltató meghatározza, hogy a szennyvíz szivattyú minek feleljen meg. Ezért pár dolgot figyelembe kell venni szabadátömlésű szennyvízszivattyúk esetén. A szennyvízszivattyú nyitott, dugulásmentes legyen. A kiömlő vég minimum DN 50 vagyis 2 col kell, hogy legyen. A vízszállítési képessége cca annyi legyen, hogy a szennyvízátemelő akna tartalmát 2 perc alatt át tudja emelni. A szivattyút el kell látni szennyvíz szivattyú védelemmel. A lakosság részére előírt a 230V-os úszókapcsolós szennyvíz szivattyú. Minden esetben el kell látni a szivattyút gumigolyós visszacsapó szeleppel. A visszacsapó szelepre is vonatkoznak előírások. A visszacsapó szelepben a golyót lehessen cserélni. A visszacsapó szelep csavarjait védeni kell a maró folyadéktól.

Mire jó a tartály és szűrő szerepe az esővízgyűjtés során?

Mire jó a tartály és szűrő szerepe az esővízgyűjtés során?

Az esővízgyűjtés nemcsak környezetbarát megoldás, hanem kiváló módja is annak, hogy kertünk számára ingyenes, természetes öntözővizet biztosítsunk. De vajon, hogyan telepíthetünk egy hatékony esővízgyűjtő rendszert, beleértve a megfelelő esővízgyűjtő tartályt, és szivattyút.

A megfelelő esővízgyűjtő tartály kiválasztása kulcsfontosságú. A rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült tartályok ideálisak, mivel ellenállnak a korróziónak és biztosítják az esővíz tisztaságát. Fontos megválasztani a kert méretéhez és a csapadék mennyiségéhez igazodó méretű tartályt.

Szivattyúk és a megfelelő szűrő kiválasztása

Szivattyúk és a megfelelő szűrő kiválasztása

A kerti szivattyúk kiemelt szerepet játszanak a kertgazdálkodásban, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezeknek az eszközöknek a teljesítménye kulcsfontosságú tényező a hatékony használatban.

A kerti szivattyúk teljesítménye közvetlen hatással van az árukra. Általában minél nagyobb a teljesítmény, annál magasabb az ár. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a megfelelő teljesítményű szivattyú hosszú távon megtérül, hiszen hatékonyan támogatja a kerti tevékenységeket. Kereskedelmi oldalon megtalálhatók a kerti szivattyú, búvárszivattyú árak, amelyek segítenek a költségvetés tervezésében.

Hogyan maradhat ép a motor a szivattyúnkon?

Hogyan maradhat ép a motor a szivattyúnkon?

A legtöbb Leo szivattyú kiváló választás, ha tiszta és semleges vizeket kell szivattyúznunk kutakból vagy vízgyűjtő helyekről. Ez az önfelszívó kerti szivattyú, annak ellenére, hogy kínai gyártású, népszerűségét alapvetően a megbízhatóságának és hatékonyságának köszönheti. Az alkatrész utánpótlás biztosítása pedig további bizalmat ad a termékhez.

A Leo szivattyú kertünk vízellátásának létfontosságú része lehet, de annak érdekében, hogy a motor épségét hosszú távon megőrizzük, érdemes néhány alapvető lépést követni.

A beüzemelés előtt érdemes a szívó csonkot és a szivattyúházat vízzel feltölteni. Ez a lépés egyszerűsíti és gyorsítja a szivattyú beüzemelését, valamint segít megelőzni a szárazon futásból és a kavitációból eredő károkat.

A hidrofor tartály működése és felújítása

A hidrofor tartály működése és felújítása

A hidrofor tartályok vízrendszerekben nélkülözhetetlenek a hatékony vízellátáshoz. Hosszú éveken át, rendeltetésszerű használat mellett, képesek ellátni feladatukat. Azonban, ha a környezeti tényezők nem kedveznek nekik, könnyen tönkremehetnek. A páradús levegő által okozott rozsdásodás vagy a membrán előfeszítés hiánya komoly problémákhoz vezethet.

A hidrofor tartályokat gyakran érinti a párás, nedves környezet, amely hosszú távon rozsdásodást okozhat. A felújítás lehetőséget nyújt arra, hogy megszüntessük a már kialakult rozsdát, és védelmet biztosítsunk a jövőbeni korrózió ellen.

A membránok szerepe kritikus a hidrofor tartályok működésében. A felújítás során cserélhetők a membránok, ami segít megőrizni a tartály hatékonyságát és hosszú élettartamát de csak rendszeres, legalább 3 havonta ellenőrzés mellett.

Mi az a visszacsapó szelep és hol találkozunk vele?

Mi az a visszacsapó szelep és hol találkozunk vele?

A visszacsapó szelep a szivattyúkban kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ennek a szívó oldalon elhelyezett szelepnek a lényege, felszívi szivattyúk esetén az, hogy megakadályozza a víz visszaáramlását a szivattyúból a kútba vagy a vízforrásba. A hiányzó visszacsapó szelep esetén a szivattyú szabad kifolyásban működött, ami a víz használata után a csőbe való visszafagyást eredményezhette télen. Az ilyen szelep hiánya miatt bizonyos alkalmazásoknál, például állatok itatásánál, kellemetlenségekbe ütközhettünk, mint például a nyomásvesztés amikor a szivattyú nem működik.

2023.12.12 11:17
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvízátemelő alapkövetelményei

Szennyvízátemelő követelményei 

Szennyvízátemelő berendezéseknek vannak alapkövetelményei amit a szennyvíz hálózat üzemeltetője határoz meg abban az esetben ha átveszi az átemelőt üzemeltetésre, karbantartásra, a tulajdonostól. Jelenleg több mint 40 szolgáltató van az országban ezért a követelmények is eltérhetnek egymástól településenként. Az adott település szennyvíz csatorna üzemeltetője köteles tájékoztatást adni a ingatlan tulajdonosoknak, hogy mi az alapfeltétele a szennyvízátemelőnek amit átvesz üzemeltetésre. Az alap követelmények szinte mindenhol megegyeznek. 
Minden esetben szennyvízátemelő vásárlása esetén érdemes az adott szolgáltatót megkérdezni, hogy a fogadó szennyvízcsatorna nyomott vagy gravitációs rendszerű.
A nyomott rendszerekhez darálókéses szennyvíz szivattyúra lesz szükség, gravitációs szennyvíz főcsatornához nyitott járókerekes szivattyú ajánlott. 
Vízgyűjtő tartály telepítési költség nélkül

Esővízgyűjtő tartály telepítési költség nélkül

Amikor azon gondolkodunk, hogy esővízgyűjtő tartály telepítünk, mert az esővíz hasznosítása megtérülő befektetés, arra nem is gondol az ember, hogy mennyibe fog kerülni a tartály szakszerű telepítése.
Föld alá telepíthető esővízgyűjtő tartályok a legtöbb esetben műanyagból készülnek aminek az élettartama akár 50-60 vagy akár több is lehet. Megfelelő szakmai tapasztalat kell a szivárgásmentes telepítéshez. Ha takarékoskodni szeretnénk a vízzel, akkor legalább 5000 literes tartályt kell telepíteni ami megfelelő vízmennyiséget tárol kisebb kertek öntözéséhez vagy akár lakossági házak, ingatlanok kommunális vízszükségletéhez. 5000literes tartály megvásárlása hamar megtérülő befektetés de még nem számoltunk a telepítési költséggel. 
Mennyibe kerül a tartály telepítése? 
2023.12.06 09:09
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvízátemelő Pusztazámor

Szennyvízátemelő, Pusztazámor

+36 70 2837646

A szennyvíz elvezetését pusztazámori ingatlanokon gravitációs módon kell elvezetni. Abban az esetben ha szintkülönbség miatt nem lehet megoldani, szennyvízátemelőt kell telepíteni. Mielőtt telepítik a szennyvízátemelőt, a pusztazámori szennyvíz csatorna szolgáltatóval egyeztetni kell a szennyvízátemelő technikai adatait, de vannak alap dolgok amik szinte mindegyik szennyvíz csatorna szolgáltatónál megegyeznek. Szennyvízátemelő telepítése Pusztazámoron nem szükséges minden utcában.
Szennyvízátemelő minimum feltételei Pusztazámoron.
Pár dolgot pontokba szedtünk, hogy tályékoztatást tudjunk adni az alap feltételekről, de a teljes leírás le is tölthető. 
2023.12.06 08:31
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvízátemelő Sóskút

Szennyvízátemelő, Sóskút 

+36 70 2837646

A szennyvíz elvezetését sóskúti ingatlanokon gravitációs módon kell elvezetni. Abban az esetben ha szintkülönbség miatt nem lehet megoldani, szennyvízátemelőt kell telepíteni. Mielőtt telepítik a szennyvízátemelőt, a sóskúti szennyvíz csatorna szolgáltatóval egyeztetni kell a szennyvízátemelő technikai adatait, de vannak alap dolgok amik szinte mindegyik szennyvíz csatorna szolgáltatónál megegyeznek. Szennyvízátemelő telepítése Sóskúton nem szükséges minden utcában.
Szennyvízátemelő minimum feltételei Sóskúton.
Pár dolgot pontokba szedtünk, hogy tályékoztatást tudjunk adni az alap feltételekről, de a teljes leírás le is tölthető. 
2023.12.06 08:14
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvízátemelő Diósd

Szennyvízátemelő, Diósd 

+36 70 2837646

A szennyvíz elvezetését diósdi ingatlanokon gravitációs módon kell elvezetni. Abban az esetben ha szintkülönbség miatt nem lehet megoldani, szennyvízátemelőt kell telepíteni. Mielőtt telepítik a szennyvízátemelőt, az diósdi szennyvíz csatorna szolgáltatóval egyeztetni kell a szennyvízátemelő technikai adatait, de vannak alap dolgok amik szinte mindegyik szennyvíz csatorna szolgáltatónál megegyeznek. Szennyvízátemelő telepítése Diósdon nem szükséges minden utcában.
Szennyvízátemelő minimum feltételei Diósdon.
Pár dolgot pontokba szedtünk, hogy tályékoztatást tudjunk adni az alap feltételekről, de a teljes leírás le is tölthető. 
2023.12.05 15:33
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvízátemelő Érd

Szennyvízátemelő, Érd 

+36 70 2837646

A szennyvíz elvezetését az ingatlanokon gravitációs módon kell elvezetni. Abban az esetben ha szintkülönbség miatt nem lehet megoldani, szennyvízátemelőt kell telepíteni. Mielőtt telepítik a szennyvízátemelőt, az érdi szennyvíz csatorna szolgáltatóval egyeztetni kell a szennyvízátemelő technikai adatait, de vannak alap dolgok amik szinte mindegyik szennyvíz csatorna szolgáltatónál megegyeznek. Szennyvízátemelő telepítése Érden nem szükséges minden utcában.
Szennyvízátemelő minimum feltételei Érden.
Pár dolgot pontokba szedtünk, hogy tályékoztatást tudjunk adni az alap feltételekről, de a teljes leírás le is tölthető. 
2023.12.04 11:21
Atukavíz
Atukavíz
Mi teszi tönkre a szennyvízátemelőt?

Mi teszi tönkre a szennyvízátemelőt?


A szennyvízátemelő egy olyan összeépített berendezés ami áll egy aknából, egy szennyvíz szivattyúból és kiegészítő elemekből. Abban az esetben alkalmaznak szennyvízátemelőt ha szintkülönbség van a szennyvíz kivezetés és a közüzemi szennyvízhálózat között. A kivezetett szennyvizet egy aknában összegyűjtik, amikor a szintkapcsoló bekapcsol akkor a szennyvíz szivattyú átpumpálja a szennyvizet a közüzemi hálózatba. Egyszerűnek tűnik de hamar rémállommá válhat ha pár egyszerű dolgot nem tartunk szem előtt. A szennyvízátemelőt rendszeresen karban kell tartani és tisztítani kell a lerakódott szennyeződésektől. De nem a lerakodott szennyeződések okozzák a legnagyobb problémát.

2023.11.20 09:01
Atukavíz
Atukavíz
Kerti szivattyúk a gazdaságokban

A kerti szivattyúk teljesítmény értékelése

A kerti szivattyúk szerepe és jelentősége a kertgazdálkodásban alapvető. Azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy ennek a létfontosságú eszköznek a teljesítménye döntő tényező lehet a hatékony használat során. Sokunkban felmerülhet az a kérdés, hogy miért olyan fontos a kerti szivattyúk teljesítménye, és hogyan befolyásolja mindennapi kerti tevékenységeinket.

A kerti szivattyúk teljesítménye közvetlen hatással van az öntözés hatékonyságára. Minél nagyobb a teljesítmény, annál erősebb a szivattyú, és annál gyorsabban valamint hatékonyabban képes vizet szállítani a kertbe. Ez különösen fontos a nagyobb területek esetében, ahol az egyenletes vízellátás elengedhetetlen a növények egészségének és növekedésének biztosításához.

Jet szivattyúk tiszta víz szállításáért

Jet szivattyú, mint a tiszta vízellátás kulcsa

A vízellátás kritikus tényezője mindennapi életünknek, és ennek elengedhetetlen részei a különböző típusú szivattyúk. Az egyik ilyen innovatív megoldás a jet szivattyú, mely kiemelkedő hatékonyságot kínál a tiszta vízellátás terén.

A jet szivattyú olyan típusú vízszivattyú, mely egy speciális jet vagy injektor rendszeren keresztül valósítja meg a vízszállítást. Ez a rendszer kifejezetten olyan helyzetekben bizonyul ideálisnak, ahol a vízszint mélyebb, és más szivattyúk hatékony működése nehezen megvalósítható.

2023.11.20 08:44
Atukavíz
Atukavíz
Tartályok feladata

Milyen feladathoz milyen tartály választható?

A megfelelő tartály kiválasztása kulcsfontosságú tényező a hatékony esővízgyűjtéshez, kútvízellátáshoz vagy akár szennyvízkezeléshez. Attól függően, hogy mi a célunk egy tartállyal, más és más típusú eszközre lehet szükségünk.

A tartályok alkalmazásának fontos területe az esővízgyűjtés. Az esővíz hasznosítása környezetbarát megoldás, de ehhez megfelelő tartályra van szükség. Az esővízgyűjtő tartálynak kényelmesen el kell férnie a rendelkezésre álló területen, és rendelkeznie kell szűrőrendszerrel a tiszta víz biztosításához. A korrózióálló anyagokból készült és UV-stabil tartályok hosszú élettartamot biztosítanak.

2023.11.20 08:26
Atukavíz
Atukavíz
Vízszűrők kiválasztása

A megfelelő szűrő kiválasztásának titka

A szivattyúk hatékony működése és hosszú élettartama érdekében elengedhetetlen a megfelelő szűrő kiválasztása. Érdekes kérdés, hogy milyen szivattyúnak mely fajta szűrő a legfontosabb alkotóeleme.

Minden szivattyú típusnak szüksége van valamilyen szűrőre a beáramló víz tisztaságának biztosítása érdekében. Az általános szűrők eltávolítják a szennyeződéseket, amelyek károsíthatják a szivattyú belső részeit.

2023.11.14 13:37
Atukavíz
Atukavíz
Esővízgyűjtés

Esővízgyűjtés


Esővíz gyűjtése hamar megtérülő befektetés. Minden esetben érdemes az esővizet gyűjteni mert számos célra használhatjuk az esővizet. A esővíz önmagában magas tisztaságú, ásványi anyagoktól mentes, lágy víznek mondható. Esővízgyűjtő tartályokba érdemes gondolkozni ami föld alá telepíthető. Az esővíz gyűjtő tartályok képesek akár 50-65000liter vizet is tárolni amit keverhetünk kútvízzel is. Az esővíz felhasználási módja igen sok színű de minden esetben figyelni kell arra, hogy hálózati vízzel még véletlenül sem keveredhet vízhálózaton belül. Az esővíz kommunális használata megszokott mivel kimondottan alkalmas mosásra, wc tartályok töltésére, takarításhoz de oltó víznek is alkalmas. 

Az emelőmagasság szerepe a mélykúti szivattyúk működésében

Az emelőmagasság szerepe a mélykúti szivattyúk működésében

A mélykút szivattyú olyan technikai megoldás, amely mélyen elrejtett vízkészletekhez jut hozzá és számtalan feladatot végeznek el, a mezőgazdaságtól az ivóvízellátásig. Azonban ezeknek a kiváló eszközöknek a hatékonysága és funkcionalitása szorosan kapcsolódik az emelőmagassághoz és a specifikus feladathoz.

A mélykúti szivattyú olyan elektromos szivattyú, amely mély kutakban vagy más mély vízforrásokban lévő vizet emel ki és továbbítja. Ezek a szivattyúk hatékonyan működnek mélyebb forrásokból történő vízszállításnál, és elengedhetetlenek olyan területeken, ahol a felszíni vízkészletek nem elegendőek.

Miben segíthet a kertben egy vízszivattyú?

Miben segíthet a kertben egy vízszivattyú?

Az otthonunk és kertünk gondozása során gyakran szembenézünk azzal a kihívással, hogy elegendő vizet biztosítsunk növényeink számára, vagy akár a medencénk feltöltéséhez. Szerencsére, a kerti vízszivattyú vagy locsoló szivattyú, olyan csodálatos eszköz, amely hozzájárulhat a víz hatékonyabb otthoni felhasználásához és a kertünk gondozáshoz.

A kerti szivattyú lehetővé teszi a kerti locsolás és öntözés hatékonyabbá tételét. Ahelyett, hogy drága városi vízellátással locsolnánk, a kerti vízszivattyú a rendelkezésre álló esővizet, saját kút vagy ciszternából származó vizet használja. Ennek eredményeként csökkenthetjük a vízszámláinkat.

Hogyan működik hatékonyan a darálós szivattyú?

Hogyan működik hatékonyan a darálós szivattyú?

A szennyvízkezelés az otthonokban és az ipari környezetekben is kihívást jelenthet. A darálós szivattyúk, ideértve a darálós szennyvíz szivattyúkat, kiváló megoldást nyújtanak a szennyvíz hatékony szállítására és kezelésére.

A darálós szennyvíz szivattyú hosszú élettartamú és rendkívül tartós. A tartós anyagokból készültek és ellenállnak a korróziónak és a kopásnak, ami hosszú távú használatot tesz lehetővé.

A darálós szivattyúk egy beépített daráló mechanizmus segítségével a szilárd anyagokat, például toalettpapírt és egyéb hulladékot, finom részecskékre aprítják, mielőtt továbbítanák a szennyvize, így nem igényelnek tömlő berendezést. Ez lehetővé teszi a könnyebb szállítást és kezelést, és csökkenti a dugulások kockázatát a vezetékekben.

Hogyan működnek szűrő nélkül a darálós szennyvíz szivattyúk?

Hogyan működnek szűrő nélkül a darálós szennyvíz szivattyúk?

Amikor a szennyvíz szivattyúk működéséről és hatékonyságáról van szó, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: szükség van-e szűrőre a szivattyú rendszerben? A darálós szennyvíz szivattyú kiváló példa arra, hogy miért nem szükséges szűrőt alkalmazni a működésükhöz.

A darálós búvárszivattyú belsejében található beépített aprító mechanizmus a kulcs a hatékonysághoz. Ez a mechanizmus apró részecskékre aprítja a szilárd anyagokat, például toalettpapírt, ruhaneműt vagy egyéb hulladékot, mielőtt továbbítaná a szennyvizet. Ez az aprítás megakadályozza a szilárd részecskék eltömítését vagy károsítását a szivattyúban vagy a vezetékekben.

Hasznos lehet-e a búvárszivattyú telepítése a nyaralónkba?

Hasznos lehet-e a búvárszivattyú telepítése a nyaralónkba?

Amikor egy nyaralóban pihenünk, fontos, hogy minden gördülékenyen működjön, és a kényelmi szolgáltatásokhoz ne kelljen aggódni. A nyaralók gyakran távol esnek a városi infrastruktúráról, ezért olyan eszközökkel kell felszerelni őket, amelyek lehetővé teszik a függetlenséget és az önfenntartást.

Búvárszivattyúval a mélykúti vízszállításban

Búvárszivattyúval a mélykúti vízszállításban

A búvárszivattyúk a vízkutak mélyére merülnek el, és onnan emelik a vizet. A rendszer teljesítményétől és a gyártótól függően, a kerti szivattyúktól kezdve a mélykúti szivattyúkig szinte mindent megtalálhatunk.

Minden búvárszivattyú működése ugyanarra a egyszerű elvre épül, de a minőségben óriási eltérések lehetnek. A legjobb minőségű búvárszivattyúk olyan anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak a korróziónak és az időjárás viszontagságainak. Az ilyen szivattyúk motorjainak toleranciaszintje szigorúbb, ami hosszabb élettartamot és nagyobb megbízhatóságot biztosít.

Az esővíz újrahasznosításának környezeti szerepe

Az esővíz újrahasznosításának környezeti szerepe

Az esővízgyűjtő tartály egyre népszerűbbé válik a környezettudatos háztartásokban és vállalkozásokban, és nem véletlenül. Egy ilyen esőgyűjtő tartály nemcsak a vízválságot enyhíti, hanem kiemelkedő szerepet játszik a környezet védelmében és az értékes vízforrások megóvásában is.

Az esővízgyűjtő tartályok a csapadékvizet gyűjtik és tárolják, amelyet később számos célra fel lehet használni. A környezet védelmében ezek a tartályok segítenek csökkenteni az árvizek kockázatát, mivel visszatartják az esővizet, és megakadályozzák a talaj erózióját. Ezenkívül csökkentik a vízszükségletet a közösségi vízszolgáltatóktól, ami hozzájárul a helyi vízforrások megőrzéséhez.

2023.09.27 15:49
Atukavíz
Atukavíz
A mélység és a szivattyúk kapcsolata

A mélység és a szivattyúk kapcsolata

Amikor a kertünk vagy mezőgazdasági területünk öntözéséről van szó, vagy esetleg a házunk vízellátásáról, a jól kiválasztott szivattyú kulcsfontosságú. Az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza a megfelelő szivattyú típusát, a kút mélysége. A legtöbb mélykút szivattyú, mint például a Leo csőbúvár szivattyú, speciális készülék, amely mélyebben lévő vízbázishoz terveztek. De miért fontos ez a kút mélysége, és miért kell odafigyelni a megfelelő szivattyú kiválasztására?

A kút mélysége az első és legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, amikor szivattyút választunk. A kút mélysége meghatározza, hogy melyik szivattyú típus felel meg leginkább az igényeinknek. A mélykút szivattyúk, például a Leo csőbúvárszivattyúk, olyan speciális készülékek, amelyeket mélyebb kútaknákhoz terveztek. Ezek a szivattyúk képesek eljutni a mélyebb vízbázisokhoz, és hatékonyan szállítani a vizet a felszínre. Teljes emelési magasság osztva tízzel adja a maximális nyomást zárt rendszerben.

2023.09.27 14:13
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízmű telepítése öntözéshez

Házi vízmű telepítése öntözéshez

A házi vízmű olyan berendezés, amelyet otthoni vízszállításra és víznyomás növelésre használnak. Hasznos lehet, ha nincs központi vízellátás egy területen illetve ha növelni szeretnénk a víznyomást a házban, abban az esetben ha a házi vízmű váltószelep nélküli szivattyúval van szerelve.

Házi vízművet lehet használni öntözéshez is, de kiemelten fontos, hogy a rendszert megfelelően telepítsük és üzemeltessük. Kezdjük a telepítéssel és összeszereléssel, mindig követve a gyártó utasításait. Az egységnek megfelelő elektromos vagy üzemanyag ellátással kell rendelkeznie, és minden csatlakozást szorosan és szivárgásmentesen kell rögzíteni.

Kerti szivattyú használata felszíni vizekkel

Kerti szivattyú használata felszíni vizekkel

Egy jó kerti szivattyú, például a Leo szivattyú, számos fontos jellemzőt mutat, amelyek segítenek a hatékony vízszállításban és víznyomásnövelésben a kerti és mezőgazdasági tevékenységek során. Ilyen jellemzők közé tartozik a megfelelő teljesítmény, ami meghatározza a vízmennyiség és a nyomás szintjét, valamint a szivattyú hatékonyságát.

Emellett a kerti szivattyúknak meg kell felelniük a víznyomás és vízmennyiség követelményeinek a konkrét feladatokhoz és területhez igazítva. Ezenkívül fontos szempont az energiahatékonyság, a zajszint, valamint a szivattyú hosszú élettartama és megbízhatósága. Figyelünk kell arra is, hogy olyan modellt válasszunk, amelyek szerkezete véd a túlmelegedés ellen illetve az sem árt, ha könnyen lehet telepíteni és karbantartani.

2023.09.27 11:07
Atukavíz
Atukavíz
Az úszókapcsoló szerepe és működése

Az úszókapcsoló szerepe és működése

Az úszókapcsoló egy kulcsfontosságú elem, amely lehetővé teszi a ásott kút szivattyúk hatékony és biztonságos működését. De pontosan mi is az az úszókapcsoló, és miért olyan fontos a szivattyúrendszerekben?

Az úszókapcsoló egy olyan elektromechanikus eszköz, amely a vízszint változásait érzékeli, és ennek megfelelően vezérli a mélykút szivattyú működését. A kapcsoló úszó, amely egy vízszintesen elhelyezett műanyag vagy fémes szerkezet. Az úszó kapcsoló a vízszinttel változik; ha a vízszint emelkedik, az úszó is emelkedik, és fordítva.

2023.09.27 10:17
Atukavíz
Atukavíz
A hidrofor tartály működésének alapjai

A hidrofor tartály működésének alapjai

A hidrofor tartályok napjaink házi vízműveiben kiemelt fontosságú szerepet játszanak. Ezeknek a tartályoknak kettős funkciója van. Egyrészt segítenek csökkenteni a szivattyú által a rendszerre gyakorolt nyomásütést, amely a szivattyú indulásakor létrejöhet. Vannak olyan szivattyúk, amelyek képesek lágy indításra és fokozatosan emelik a motor és a szivattyú fordulatszámát. Valamint a hidrofor tartály segít optimalizálni a mélykút szivattyú működését is, és biztosítja a megbízható vízellátást.

Az üzemi- és nyugalmi vízszint a búvárszivattyú alkalmazásában

Az üzemi- és nyugalmi vízszint a búvárszivattyú alkalmazásában

Búvárszivattyúkat, gyártótól függően akár több száz méter mélyre is telepíthetünk vízszint alá.

A nyugalmi és üzemi vízszint két fontos fogalom, amelyeket figyelembe kell venni a búvárszivattyú telepítésekor. Az üzemi vízszint az a vízszint, amelyen a búvárszivattyú hatékonyan működik, míg a nyugalmi vízszint a legkisebb vízszint, amelynél a búvárszivattyú még mindig működhet, de már kevésbé hatékonyan.

Az üzemi vízszint az a vízszint, amelynél a búvárszivattyú a legjobban működik. Ez általában az a mélység, ahol a szivattyú maximális hatékonyságot ér el, és a teljesítménye optimális. A búvárszivattyúkat általában az üzemi vízszint közelében vagy alatt telepítik, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák.

Hol használható és hol kerülendő a búvárszivattyú?

Hol használható és hol kerülendő a búvárszivattyú?

A búvárszivattyúk olyan kritikus eszközök, amelyek víz alatti körülmények között hatékonyan segítenek a vízszint csökkentésében és eltávolításában különböző vészhelyzetekben és vízelvezetési projektek során.

Búvárszivattyú elsősorban fúrt kutakhoz vagy különböző vízgyűjtő helyekről való szivattyúzáshoz ajánlatosak de kiválasztásuknál mindegy, hogy honnan szivattyúzunk kútból vagy vízgyűjtő helyről!

A búvárszivattyú alkalmazása árvizek esetén

A búvárszivattyú alkalmazása árvizek esetén

A búvárszivattyúk fúrt kutak vizeinek a felszínre emelésére szolgálnak. Ezt az eszközt gyakran alkalmazzák olyan helyzetekben is, amikor vízszintcsökkentésre vagy vízelvezetésre van szükség, és a munkavégzéshez víz alá kell meríteni. A búvárszivattyú egy vízálló tokban található motorral és szivattyúval rendelkezik, amelyeket elektromos áram hajt meg. Az egységet hosszú elektromos kábel köti össze a tápellátással, így a munkát akár a víz színétől távolabb is el lehet végezni.

A darálós szivattyú leggyakoribb felhasználási területei

A darálós szivattyú leggyakoribb felhasználási területei

A darálós szivattyúk lényeges szerepet töltenek be az olyan helyeken, ahol a háztartásokban vagy az ipari létesítményekben keletkező szennyvízben szilárd anyagok is jelen vannak, mint például fekália, falevél, papír, műanyag darabok, vagy egyéb lebomló anyagok. Ezek az anyagok különösen dugulásokhoz és meghibásodásokhoz vezethetnek az általános szivattyúk esetében, amelyek nem rendelkeznek daráló funkcióval.

Az ipari tevékenységek fenntartható vízgazdálkodása

Az ipari tevékenységek fenntartható vízgazdálkodása

Az ipari tevékenységek során jelentős mennyiségű esővíz gyűlik össze, ami hagyományosan a csatornarendszeren keresztül távozna a szennyvízelvezető rendszerbe. Azonban a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szellemében az esővíz hasznosítása egyre népszerűbb megoldássá válik az ipari területeken is. Az ipari esővízgyűjtő tartályok kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban.

2023.09.04 10:22
Atukavíz
Atukavíz
A búvárszivattyú telepítésének menete

A búvárszivattyú telepítésének menete

Kertes házak esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy érdemes lehet-e mélykúti fúrt kutat létesíteni. Ha elköteleződtünk az építés mellett, akkor egy dologra biztosan szükségünk lesz, ez pedig a szivattyú. Ahhoz, hogy a telepítés sikeres legyen és a szivattyú hatékonyan működjön, alaposan meg kell vizsgálni az adott kút vízhozamát, üzemi és nyugalmi vízszintjét, valamint a kút nyomás viszonyait.

Szivattyúválasztás szennyvíz és szennyezett víz esetén

Szivattyúválasztás szennyvíz és szennyezett víz esetén

Amikor a vízminőségről és annak megfelelő szivattyúzási módjáról van szó, a szennyvíz és a szennyezett víz kifejezések fontos szerepet játszanak. Fontos megkülönböztetnünk ezeket a fogalmakat, mivel nem minden szivattyú alkalmas minden fajta víz szállítására, és a helytelen szivattyú választása komoly problémákhoz vezethet.

A darálós és búvár, Leo szivattyúk ipari alkalmazása

A darálós és búvár, Leo szivattyúk ipari alkalmazása

Az ipari szektorban a hatékony víz- és folyadékkezelés elengedhetetlen fontosságú. Különböző ipari folyamatokhoz és projektekhez számos szivattyú típus áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a hatékony vízmozgatást és folyadékemelést.

A felelős vízgazdálkodás alapjai: esővíz gyűjtés és más megoldások

A felelős vízgazdálkodás alapjai: esővíz gyűjtés és más megoldások

A fenntartható vízgazdálkodás és a környezettudatosság egyre fontosabbá válik napjainkban. Az esővízgyűjtő és szennyvízgyűjtő tartályok olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik az esővíz újrahasznosítását és a szennyvizet hatékony tárolását.

Az esővíz gyűjtésen túl a mélykúti szivattyú modellek is fontosak a stabil vízgazdálkodás megteremtésében. A legtöbb mélykút szivattyú segítségével például a felszín alatti vizekhez, mély fúrt kutakhoz és más vízforrásokhoz lehet könnyen hozzáférni. Ezek az alternatív vízforrások lehetnek kritikusak olyan területeken, ahol a felszíni vizek korlátozottak vagy szennyezettek lehetnek.

Mekkora kútbéléscsővel kell elkészíteni a kutat? 

Ha valaki kútfúrásra adja a fejét az első dolog amit meg fog kérdezni, hogy mennyibe kerül métere? Gyorsan le kell szögezni, hogy most azokról a kutakról van szó ebben a cikkben, amibe búvárszivattyút tudunk telepíteni. Tehát mikor a tulajdonos felkeres egy kútfúró mestert akkor megállapodnak az árba, de nem tisztázzák a részleteket ami későbbiekben nem várt problémákat okozhat. Igaz, hogy tulajdonosként nem kell, hogy értsen a kútfúrás szakmai részéhez a megrendelő de jó ha tisztában van azzal, hogy mire számíthat ha készen van a fúrt kút. 
2023.04.23 21:39
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor tartály felújítás

Hidrofor tartály felújítás 

Hidrofor tartály vízrendszerekben rendeltetés szerű használat és megfelelő előfeszítés mellett hosszú évekig képes ellátni a feladatát. Abban az esetben ha a környezet nem kedvez a hidrofor tartálynak hamar tönkre mehet. Párás nedves levegő megkezdheti az átrozsdásodást, esetlegesen az előfeszítés hiánya elgyengítheti a membránt ami szakadáshoz vezethet. A membrán nélküli hidrofor tartályok elhasználódása gyorsabb mint a membránosoké mert a víz érintkezik közvetlenül a hidrofor tartály falával, illetve nem használnak automata levegő betáplálást. Ha a hidrofor tartály felújítását meg lehet oldani a membrán cserével akkor szerencsés helyzetben vagyunk, de ha az átrozsdásodás már megkezdődött akkor érdemes teljesen felújítani. A hidrofor tartály teljes felújítása olcsóbb mintha új tartályt kellene venni de nem minden esetben lehet elvégezni. Abban az esetben érdemes elgondolkozni a felújításon ha a tartály minimum 100 literes. Alatta nem érdemes. Jó ha tisztában vagyunk a tartály gyártójával, hogy az alkatrészeket minél gyorsabban be lehessen szerezni. Kína hidrofor tartályok esetén a felújítást megnehezíti az anyag minősége mivel elég vékony anyagból vannak. Hidrofor tartály felújításával kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken. 
2023.03.01 12:56
Atukavíz
Atukavíz
Elektromos vízszivattyúk

Elektromos vízszivattyúk 

Az elektromos vízszivattyú teljesítménye Wattban mérhető de rossz ötlet Wattszámra vízszivattyút keresni. Az elektromos vízszivattyúk meghajtását egy elektromos motor végzi ami lehet egyfázisú vagy háromfázisú. A szivattyú teljesítménye függ attól, hogy az elektromos áram mennyire stabil, illetve mekkora Volttal érkezik a szivattyú elektromos részébe. Elektromos vízszivattyúkat hálózati feszültségről vagy áram előállítására alkalmas eszközről is lehet működtetni, a lényeg, hogy egyenletes feszültség legyen. 
2023.02.23 15:24
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz átemelő szivattyú

Szennyvíz átemelő szivattyú 

Szennyvíz átemelő szivattyúnak nevezzük azokat a merülő szivattyúkat amik lebegő és szilárd anyag szennyeződéseket is képesek a vízzel együtt szállítani. A szilárd anyag tartalom a vízben fekália ami emberi vagy állati eredetű. Minden más merülő szivattyú szennyezett vízhez vagy tiszta vízhez használható. A szennyvíz átemelő szivattyúk lehetnek még daráló késes vagy őrlőkéses szivattyú ami a szilárd anyag tartalom ledarálásáért felel. Erre azért van szükség, hogy kis keresztmetszeten nyomás alatt lévő szennyvíz hálózatban a lehető legkisebb legyen a dugulás veszélye.
Esővízgyűjtő, szennyvízgyűjtő tartály telepítése

Esővízgyűjtő, szennyvízgyűjtő tartályok telepítése 

Pár szóban az Astay tartályokról. Az Astay földbe telepíthető tartályok öntési eljárással készülnek, falvastagságuk 10-12 cm. Külsőleg bordázottak a merevítés miatt de mivel nem tartalmaznak hullámtörőt és belsőmerevítést ezért kizárólag földbe telepíthetőek. A tartályok élettartama 50 év. Használhatóak esővízhez vagy szennyvízhez. Élelmiszer ipari folyadékokhoz kínálnak színezettlen polietilénből készült tartályokat is. Az Astay tartályok magas minőségüek de telepítés során sérülékenyek, ezért minden esetben be kell tartani a gyártó által előírt utasításokat.  
2023.02.20 10:09
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz átemelő akna (1-2 szivattyú)

Szennyvíz átemelő akna

Szennyvíz átemelő akna lényege, hogy szivárgás mentesen tárolja az összegyűlt szennyvizet addig amíg a szivattyú át nem emeli a közmű csatornába. A szennyvíz átemelő akna kialakítása lehet egy szivattyús vagy két szivattyús rendszer de nem kizárt a több szivattyús átemelő akna is. Kisebb családi házakhoz elég az egy szivattyús átemelő akna, de riasztó és védelmi rendszer kiépítése ajánlott. Társasházakhoz vagy ipari létesítményekhez ajánlatos a két szivattyús szennyvíz átemelő akna telepítése. Két szivattyús átemelő akna telepítésekor nagyobb biztonság érhető el mert megfelelő szennyvíz szivattyú védelmi rendszer kiépítésével a szennyvíz átemelés nem áll le ha az egyik szivattyú meghibásodik. 
2023.02.02 12:24
Atukavíz
Atukavíz
Milyen hangos egy szivattyú?

Milyen hangos egy szivattyú? 

Volt már úgy biztosan, hogy strandon vagy uszodába elsétát egy ajtó mellett és igen éles hangokat hallott. Ez a hely az úgynevezett szivattyúház, itt találhatóak a vízellátás szivattyúi. Gyári méretekben azt lehet mondani, hogy a szivattyúk igen hangosak még akkor is ha elektromos motor hajtja a gépet. Mindez inkább az ipari méretekre igaz. Mi van akkor ha Önnek a lakása vízellátásához kell szivattyút vagy házi vízművet nézni de a lakáson belül kell elhelyezni ezért tudni szeretné, hogy mekkora zajjal fog járni? 
2023.01.31 20:50
Atukavíz
Atukavíz
Melyik szivattyú mire való?

Melyik szivattyú mire való?

Mivel egy webes áruház nem képes telefonon laikus vásárlókat profi szerelőnek kiképezni, ezért kicsit egyszerűbben, konyha nyelven segítünk elmagyarázni, hogy melyik szivattyú mire való. Erős irányvonalat tudunk adni de nem tudjuk kiváltani a szerelők munkáját. Illetve vegyük figyelembe, hogy ezzel az írással inkább a lakossági ügyfeleknek próbálunk segítséget adni. A mérnökök tudni fogják, hogy mit keressenek.
 
2023.01.14 09:37
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízellátás kutakról

Hogyan lehet kialakítani a megfelelően a házi vizellátást kutakról?

Az biztos, hogy ami működött 30 éve az ma már elavult és nem tudja kielégíteni a megfelelő komfortérzetet. Minden esetben meg kell vizsgálni az igényeket és egy alap ötlettel rendelkezni kell, vagyis azzal a tudással, hogy mégis merrefelé kell keresgélni a megfelelő szivattyút. Az a legfontosabb, hogy a kút megfelelő vízmennyiséget tudjon biztosítani, mindegy, hogy ásott kútról vagy fúrt kútról van szó. Tehát az első dolog a vízmennyiség mérése legyen. Ha megvan a mennyiség akkor tudjuk, hogy mekkora vízfelhasználási igényt tudunk kielégíteni. És itt jön egy olyan rész ami vitákat válthat ki, mert véleményem szerint sokkal jobb dolog nyitott rendszerrel dolgozni mint zárt rendszerrel. 
2022.12.22 09:16
Atukavíz
Atukavíz
Ásott kút szivattyú DOMUS

A legnagyobb vizszállítású ásott kút szivattyú

A DOMUS egy olaszországi szivattyú gyártó terméke. Szivattyúit különleges igényekhez is tervezik. Nem kínai gyártásról van szó. A PST által gyártott szivattyúk fejlesztéseken és teszteléseken mennek keresztül, hogy a lehető legjobb minőséget kínálják. A DOMUS ásott kút szivattyúk anyagai rozsdamentes acél kivéve a járókereket ami Noryl, speciális műanyag. DOMUS szivattyúk dupla tömítésekkel vannak ellátva ezáltal nagyobb terhelésnek is ellenállnak. 
2022.10.28 21:36
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyú tartókötél

Szivattyú tartókötél

A szivattyú tartókötelet első sorban búvárszivattyú függesztésénél szoktak alkalmazni azért, hogy a búvárszivattyú stabilan lógjon a kútban. Azért azt sokan nem tudják, hogy a tartókötélnek más feladata is van. Mindenki azt gondolja, hogy vele nem történhet meg, de a tapasztalat az, hogy igen nagy számban fordul még mindig elő, hogy a szivattyút menteni kell mert a kút behomokolt vagy valami beszorította a szivattyút. A mentési műveleteknél az eső műveletek között az van, hogy a szivattyú tartó kötelet meg kell feszíteni. Ha megfeszült a kötél a mentési munkálatokat meg lehet kezdeni. Például szivattyú beszorult a homoktól, akkor a megfeszített kötél mutatja meg, hogy mentés közben mikor szabadult ki a fogságból a búvárszivattyú. PP vagyis polipropilén vagy PE polietilén kötelek nem alkalmasak arra, hogy szivattyút lehessen menteni vele mert feszítés közben nyúlik. A PE vagy PP kötél használatát azért nem kell teljesen elvetni. Ha bízunk abban, hogy a búvárszivattyú megfelelő helyre van telepítve a kútba és a kút vize tiszta, homokmentes akkor használhatunk PP vagy PE kötelet de ebben az esetben is az a javaslatunk, hogy maximum 30 méterig. 
Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez

Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez


Két különböző öntézési technológiát különböztetünk meg és ennek megfelelően adunk segítséget a megfelelő búvárszivattyú kiválasztáshoz. A búvárszivattyú fogalmával már tisztában vagyunk de ha nem, egy kis emlékeztető felidézés sosem árt. A búvárszivattyú áll egy aszinkron motorból ami vízbe meríthető és egy víz szállításáért felelős felső részből amit a hidraulika résznek neveznek, egybe szerelve nevezzük a gépcsoportot búvár szivattyúnak. Elsőszámú feladata a fúrt kutak vizeinek a felszínre emelése. Méretileg 2 coltól 12 colig választható. A leg népszerűbb a 3coll 76 mm átmérő, és a 4 coll 98 mm átmérő. Ha fúrt kútból akarjuk az öntözést megoldani akkor tisztában kell lenni, hogy mekkora öntöző fejek vannak letéve, és a megfelelő működéshez ezeknek a fejeknek mekkora nyomás és vízmennyiség szükséges. Itt azonnal meg is kell állni egy pillanatra mert két részre kell bontani az öntözést. Lakossági részre és ipari részre. A lakosság a legtöbb esetben Hunter fúvókás öntözést használ, de az ipari öntözés ami vízágyúkon keresztül történik akár több száz liter vizet is elhasználhat percenként ami már nem lakossági felhasználás.

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú vásárlása előtt...

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú 

Ha Önnek Grundfos szivattyút javasoltak a kutjába akkor nagy valószínűséggel megkeresi a lehető legolcsóbb ajánlatot és megrendeli a szivattyút. De ez nem a leg bölcsebb dolog. Hogy miért? Mert a mindent is áruló áruházak nem tudnak megfelelő szakmai támogatást adni és a olcsó Grundfos szivattyú lehet, hogy a legdrágább lesz. 
Búvárszivattyú telepítés 5 év garanciával

Búvárszivattyú telepítése 5 év garanciával 

Búvárszivattyú telepítést vállaljuk akár 5 év garanciával ami érvényes a telepítésre és a búvárszivattyúra is. De ne szaladjuk ennyire előre. Búvárszivattyú telepítését kérheti 1+1 éves vagy 3+1 éves és a csúcskategóriába eső 5+5 éves garanciával. Alap felláláshoz minden eseten szükséges a kút hidrodinamikai adatai. Üzemi vízszint (liter/perc), nyugalmi vízszint, talpmélység, szűrőzött szakasz hossza, béléscső átmérője. Ha ezek az adatok nem ismertek akkor meg kell vizsgálni a kút állapotát. Adatok nélkül nem vállaljuk a búvárszivattyú telepítését. Azt is meg kell említeni, hogy csak fúrt kútba vállaljuk a búvárszivattyú telepítését. Köpenycső használatával lehetne használni ásott kútba vagy vízgyűjtő helyekre, de nem minden gyártó szivattyúja alkalmas a vízszintes telepítésre, ezért ezeket meghagyjuk másoknak. 
A felhasználási igényeknek megfelelően választjuk ki a búvárszivattyú vezérlését illetve kiegészítő termékeket mint például hidrofor tartály vagy védelmi rendszer.
A telepítési munkálatokat jegyzőkönyvvel, garancia levéllel és számlával végezzük!
Nyitott és zárt rendszereket szerelünk de sosem kötünk lakóházra ANTSZ engedély nélkül! 
Ha nincs ANTSZ engedély akkor az aknában egy végponton elhelyezett golyóscsappal befejezzük a gépészeti szerelést. 
2022.04.28 07:09
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor szivattyú

Hidrofor szivattyú

Mi a hidrofor szivattyú? A házi vízművek szivattyúira szokták mondani, hogy hidrofor szivattyú. A házi vízművek három fő egységből tevődnek össze és a legfontosabb egység a szivattyú rész. A hidrofor szivattyúk minden esetben száraz beépítésű centrifugális szivattyú. Ezeknek a szivattyúknak is több fajtája létezik amivel házi vízművet lehet építeni. A házi vízművek szivattyúinak a legfontosabb tulajdonsága az emelési magasság és a vízszállítás mellett a tartóssága. Minél tartósabb a szivattyú annál tovább fogja a feladatát gond nélkül ellátni. 
2022.03.09 09:54
Atukavíz
Atukavíz
Milyen olaj kell a szivattyúba?

Milyen olaj kell a szivattyúba?  

A kérdésre választ adni nem egyszerű. Valójában, milyen olajat tesznek a búvárszivattyú motorjába és miért? A búvárszivattyúk motorrészében olajkamra van kialakítva a hőközlő olaj számára. Ez az olaj fogja átadni a hőt amit az elektromos motor termel a külső burkolatnak, amit a víz áramlása tud hűteni. Az olajkamrában van egy membrán is ami arra szolgál, hogy a meleg hatására az olaj tágulásából adódó térfogat változást kompenzálja. Ez a megoldás egy mérnöki alkotás amit a minőségi szivattyú gyártók alkalmaznak.  

 

Ismerkedés a Pedrollo szivattyú gyártóval

Mit kell tudni a Pedrollo márkáról?

Az olasz Pedrollo márka mára a megbízható szivattyúkról lett ismert, de azt kevesen tudják, hogy története kevesebb, mint 50 évre tekint vissza. Az alapító, Silvano Pedrollo ugyanis egy 1974-es dubai utazása során ismerte fel, hogy a víz mekkora kincs, hiszen az arab világban többet ért, mint a kőolaj.

Hazatérve befektetőket szervezett, és sikerült rábeszélni jó néhány arab származású befektetőt egy minőségi szivattyúkat gyártó vállalat támogatására. A fő cél már a kezdetektől fogva az volt, hogy olyan termékeket gyártsanak, melyek az Arab-öböl környékén található országokhoz hasonló területeken segítse a vízellátás biztosítását. 

Az elkötelezett fejlesztést hamar siker koronázta, a Pedrollo pedig ismert vállalattá vált az öbölmenti országokban. Ezt követte Latin-Amerika és Afrika meghódítása. Silvano Pedrollo ezután olyan olcsó szivattyút készített, mely nem volt drágább két pizza áránál, ezzel pedig az ötletet adó bangladesiek is hatalmas sikereket értek el a mezőgazdaságban.

A Pedrollo Magyarországon is nagyon kedvelt márkanév, megbízható és jó árú termékei között megtalálhatók a csőszivattyúk, a házi vízművek, a centrifugál szivattyúk, a búvárszivattyúk, a JET rendszerű önfelszívó szivattyúk és sok más modell.

2021.10.22 10:34
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyúk ősszel

Itt van az ősz, itt van újra a szivattyúknak is

A szivattyúk is érzik, hogy megérkezett az ősz ismét. Mit jelent ez pontosan? A külső hőmérséklet megváltozik, és a tél közeledtével várhatóan hamarosan megérkeznek a talajmenti fagyok is. A szivattyú érzi a hőmérséklet változást.

2021.09.26 15:02
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar!

Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar 

Ahhoz, hogy megértsük mekkora zűrzavar uralkodik a szennyvíz szivattyúk terén vissza kell, hogy menjünk az időben 30-40 évet. Mielőtt megkezdenénk utazásunkat az időben, elmondjuk, hogy milyen félreértések okozzák a problémákat. A legnagyobb gond az, hogy olyanok adnak tanácsot akik már láttak olyan embert aki, hallotta hogyan kell csinálni. Amikor valakinek szüksége lesz egy szennyvíz szivattyúra, megkérdezi a legjobb barátját vagy szomszédját, hogy milyet vegyen, és beindul a lavina. A legtöbbszőr azt a választ kapja, hogy vegyen egy darálós szivattyút mert az mindenre jó és mindent ledarál. Meg is van a baj! Olyan jó lenne ha fel tudnánk vállalni, hogy nem értünk hozzá, mert nem kell mindenhez érteni. A helyes válasz az lenne, hogy kérdezzél meg egy szakkereskedést. De most pontosítsuk a probléma okát. Előszőr is tisztázni kell, hogy szennyvíz vagy szennyezett vizet kell szivattyúzni. Szennyezett vizet talán úgy tudnám pontosan megfogalmazni, hogy azon tiszta vizek amelyek érintkeznek vagy érintkezhetnek használatuk során kémiai vagy biológiai, szilárd vagy gáz halmazállapotú szennyező anyaggal. Hogy érthetőbb legyen szennyezett víz lehet talajvíz, gyümölcs mosóból származó víz, autó mosóból származó víz, fűtési cirkulációs víz, tavak vize kotrás közben vagy kavicsbányák mosó vize stb. Szennyvíz rövid meghatározása lehet, azon vizek amik az iparban és háztartásokban keletkezett emberi vagy állati ürülékkel és kezelésükhöz szükséges kémiai és biológiai anyagokkal keveredett. Tehát a szennyezett víz és a szennyvíz között a legnagyobb különbség a fekália tartalom. 
2021.09.14 10:31
Atukavíz
Atukavíz
A legjobb búvárszivattyú

Legjobb búvárszivattyú 10-es lista 

Mielőtt valaki félreértené, a búvárszivattyú egy olyan gép amit a fúrt kutak vizeinek felszínre emelésére fejlesztettek ki. Fantázia neveken csőszivattyú vagy mélykúti szivattyúnak is szokták hívni. Most nem ez a lényeg hanem az, hogy mégis melyik a legjobb? A legjobb búvárszivattyút a lakosság körében vizsgáljuk, vagyis inkább azokról a szivattyúkról van szó amit locsoláshoz, házi vízellátáshoz használnak kerti kutakhoz vagy kisebb ipari létesítményekhez, és nem érik el a percenkénti 100 liternél nagyobb vízszállítást. Nem formálunk minden hazánkban kapható búvárszivattyúról vélemény, vagy azért mert minőségileg meg sem érdemli, hogy megemlítsük, vagy azért mert olyan kevés visszajelzést kaptunk róla, hogy kár lenne bármit is mondani, esetleg félrevezető lenne az olvasó számára. 

Mi alapján mondjuk el a véleményünket a búvárszivattyúkról? 

A listát a következő dolgok alapján állítottuk össze:

- Eladási lista ( eladási listát nem csak a saját eladásunkra vonatkozik. Segítségünkre volt több szakkereskedés is) 

- Szakmai vélemények ( figyelembe vettük a gyártói véleményeket, kútfúró szakemberek véleményét, telepítők véleményét és szakszervizek véleményét)

Ennél a pontnál megjegyezném, hogy nem arra számítottunk amit kaptunk. Nagyon eltérőek a vélemények. Volt aki csak egy márkát ismert, és volt aki csak a szivattyú árát vette figyelembe. 

- Ár 

- Tartósság 

- Megbízhatóság

- Javíthatóság

Segítségünkre volt rengetek szakember, felhasználó akiknek ezennel megköszönjük a véleményüket. Azt is el kell mondani, hogy volt olyan aki teljesen elhatárolódott a vélemény nyilvánítástól. (Szándékosan nem említettük, hogy gyártóról, kereskedőről, vagy más szakterületen dolgozóról van szó.) 

Végül azt a tényt is ide soroljuk, hogy több mint 10 éve telepítjük, ha szükséges, ezeket a búvárszivattyúkat mi is.

Amit nem vettünk figyelembe: 

Bababoltok, családi webáruházak véleménye. (Többnyire nincs is.) 

Ismeretlen eredetű búvárszivattyúk. 

Elfogult kijelentések. 

Kölcsönözhető, bérelhető szennyvíz szivattyú

Hirtelen állt meg a szennyvíz átemelő szivattyú? Az akna megtelt szennyvízzel? Szinte lehetetlen azonnal szennyvíz szivattyút leakasztani a polcról, főleg azért mert nem tudjuk a pontos típust. Érdemes 1-2 napra szennyvíz átemelő szivattyút bérelni.

2021.07.24 08:32
Atukavíz
Atukavíz
Búvárszivattyú cseréje

Búvárszivattyú kiváltása

Mivel lehet kiváltani egy adott búvárszivattyút másikra?

Újonnan készült kutaknál könnyebben tudunk búvárszivattyút választani mert minden valamit is magára adó kútfúró mester megadja az adatokat a tulajdonosnak, üzemi vízszint, nyugalmi vízszint, depresszió határ, stb. ami által kiválasztható a megfelelő búvárszivattyú. Bizonyos esetekben a fúrómester javaslatot is szokott tenni szivattyú típusra. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyfajta típust szoktak mondani Pedrollo, Leo, vagy más. A mi javaslatunk az, hogy nézzen körbe a kínálatban mert mindenkinek más az igénye. Vagyis a mester megmondja, hogy legyen a szivattyú 40-50 liter/perc X-méteren és 8-9 bár zárónyomás környéki. Így már tudunk ajánlani 4-5 típust ami közül a vevő ki tudja választani a megfelelő minőséget.

2021.06.29 12:40
Atukavíz
Atukavíz
Ideális szivattyú átmérő

Ideális szivattyú átmérő

Fúrt kutak esetén sokszor felmerül a kérdés, hogy mekkora az ideális átmérőjű búvárszivattyú?

A búvárszivattyúk hűtését a megfelelő vízáramlat tudja biztosítani ami akkor alakul ki ha a szívás beindul, a kútfal és a búvárszivattyú köpenye között szűk hézag van. Ezen a hézagon gyorsul fel a víz ami a megfelelő hűtést biztosítja. Ezért van szükség köpenycsőre ha búvárszivattyút ásott kútba telepítünk.

 

De mégis mekkora az optimális szivattyú átmérő fúrt kutaknál?

 

Fúrt kutak amibe búvárszivattyút lehet telepíteni 90mm-es átmérőnél kezdődnek. A legelterjedtebb átmérővel fúrt kutak 90-100-113-125-150-160-200-250-300-330 mm. Kerti kutak készítésénél rétegvíz keresésénél 90-100-113-125mm-es csövet alkalmaznak míg a talajvíz keresésénél 150-160-200 mm-es csöveket alkalmaznak. Talajvizekhez alkalmazzák az úgynevezett beton kútgyűrűket.

200mm-es csövek felett ipari kutakat készítenek amibe 6-8-10 colos búvárszivattyúkat telepítenek.

 

2021.05.15 10:38
Atukavíz
Atukavíz
Merülő szivattyú

Merülő szivattyú

Merülő szivattyút azért hívjuk így mert a víz alá merül. Nagy tévedés és a bababoltok vagy barkácsboltok használják ezt a kifejezést minden szivattyúra. Ha kicsit is figyelünk az igényekre akkor a merülő szivattyúk fajtáit is meg kell különböztetni legalább a felhasználás igénye szerint. De mi is a merülő szivattyú? A merülő szivattyú egy aszinkron motor és örvénykeltő járókerekek összeépítése, vagyis egy gépcsoport ahol a motorrész felül és a járókerekek vagy járókerék alul helyezkednek el. 

2021.05.15 08:26
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízmű tartály nélkül

Házi vízmű tartállyal vagy tartály nélkül

Házi vízműveket alkalmazhatunk öntözésre, házi vízellátásra és minden olyan alkalmazáshoz ahol szükséges a víz jelenléte nyomás alatt. Manapság sok olyan készülék van ami megfelelő működéshez egyenletes víznyomásra van szükség. Lehet ipari hűtőgép vagy hőcserélő. A megfelelő házi vízmű kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés a szivattyú kiválasztása kell, hogy legyen. 

2021.04.28 20:43
Atukavíz
Atukavíz
Pedrollo búvárszivattyú

Pedrollo búvárszivattyú

Mit kínál számunkra a Pedrollo a búvárszivattyúk között? Tisztázzuk, hogy a búvárszivattyú minden esetben olyan szivattyú amit a víz áramlása hűt és fúrt kutakhoz alkalmazható. Pedrollo búvárszivattyút három féle méretben választhatunk. A 90-100mm-es kútcsövekhez a 3 colos, Pedrollo 3SR búvárszivattyú választható ami 76mm átmérővel rendelkezik. A 125 mm-es kútcsövekhez a Pedrollo 4BLOCK vagy a Pedrollo 4SR búvárszivattyú széria választható. Az ipari változatoknál 6 colos szivattyúk jöhetnek szóba ami 147mm átmérő és Pedrollo 6SR széria a megnevezésük. Miben térnek el egymástól ezek a szivattyúk? Ha nem ipari felhasználásra akarom használni, mégis melyiket érdemes választani?

Nyomásfokozó szivattyú! Milyen nyomásfokozó szivattyút válasszak?

Nyomásfokozó szivattyú

Házi vízellátás esetén alkalmazható nyomásfokozó szivattyúkat vizsgáljuk! Fontos kiemelni, hogy házi vízellátásról vagy ipari nyomásfokozásról van szó. Jelen esetünkben arról van szó ha a házunkba a közműszolgáltató nem tudja garantálni a komfortérzethez megfelelő nyomást, vagyis nem működnek a háztartási gépek esetleg a zuhanyrózsából kiáramló víznyomás nem megfelelő. A megfelelő víznyomás 3-4 bár közé tehető. Magasabb nyomás esetén nyomáscsökkentőre van szükség, alacsonyabb nyomás esetén nyomásfokozó szivattyú beépítése ajánlatos. Ezekben az esetekben merül fel a kérdés, hogy milyen nyomásfokozó szivattyút kell választani és hogyan?

Nyomásfokozó szivattyú kínálatunkat itt megtekinthetinyomasfokozo-szivattyu 

 

Esővízgyűjtés

Mindenki számára egyértelmű, hogy esővizet megéri gyűjteni ha lehet föld alá telepíthető tartályokba ami szivárgás mentes. Egyszerű példaként említem, 100 m2 tetőről 550mm éves esőzéskor 55m3 vizet tudunk összegyűjteni. Ez a mennyiség egy átlagos családi ház éves kommunális vízfelhasználása. Ha szeretnénk a kertünket is szépen tartani akár 150-200 m3 vizet is elhasználhatunk egy szezonban amit ha hálózati vízről megoldani igazi pénzkidobás. Az esővíz gyűjtés hosszú távú befektetés. Esővíz használatakor nem kell aggódni, hogy a csaptelepen vízkő vagy rozsdabarna foltok fognak megjelenni mivel az ásványi anyag tartalma szinte nulla. Nem károsítja a tömítéseket és nem okoz lerakódást a csőhálózatban. Alkalmas autó mosásra vagy magasnyomású mosóberendezések üzemeltetéséhez vegyszermentesen. Kertek öntöző berendezések üzemeltetése esővízről gazdaságos és környezet kímélő. Ha gyűjtjük az esővizet rengeteg mérgelődéstől és gondtól menthetjük meg magunkat mivel az esővíz elvezetése nem egyszerű feladat, jogszabályok írják elő, hogy hogyan és merre lehet elvezetni. A szomszéd is nyugodtabb lesz ha nem az Ő telkére folyik a víz.

2021.02.20 20:12
Atukavíz
Atukavíz
Amikor Nő szivattyúra vágyik

Amikor Nő szivattyúra vágyik

(Tanács Margaréta emlékére!)

Kedves Szerelmem!

Azért írom neked ezt a levelet mert, kerti szivattyút kell venni. A növények amiket neked ültettem, kedvenc virágaid szomjaznak! Nem venném a szívemre ha tönkre mennének mert akkor szép szemed csillogása eltűnne. A közös tavaszi virágillatú esték hiányoznának, a veled töltött esték virágok nélkül olyan mint a zászló szél nélkül. Csak a kókadás jelei mutatkoznak. Nem tudnám sokáig elviselni ezt a látványt. Szeretném ha nem engednénk, hogy magával rántson a szomorú hangulat amit a száraz növények látványa mutat. Vagy már nem szeretsz? Locsoljak vödörrel? Miért kellene, hiszen úgy szeretik a virágok a kútvizet ami életet és szépséget ad nekik. Ha már a macskát nem engedted, engedd, hogy továbbra is úgy gondoskodjak a növényeinkről ahogyan rólad is gondoskodom. Emlékezz vissza milyen volt ez a kert mikor megismerkedtünk! Száraz, kiégett, kopár. Együtt tettük varázslatossá. Most a szívem szakad meg ha ránézek. Kérlek ne engedd, hogy szenvedjek. Lepjél meg egy kerti szivattyúval! Tudom, hogy számodra kevesebbet jelent a szép kert látványa mint nekem, de mikor a kocsidat mosod mindig boldognak és felszabadultnak nézel ki. Én is ezt érzem amikor a virágokkal foglalkozom. Mit szólnál ha nem tudnád lemosni a kocsidat mert nem jó a szivattyú? Tudom, néha egyszerű vagy mint egy fakocka és az lenne a válaszod, hogy elviszed mosóba. De én mit tegyek? Vigyem én is el? Azt sem engeded meg, hogy néha előre üljek nem, hogy poros virágokat rakjak a kocsiba. Ez így nem mehet tovább! Nő vagyok, szerintem nem nekem kellene elintézni a szivattyú vásárlást de biztosan van olyan üzlet ahol segítenek. Nem szeretnél vele foglalkozni akkor rakd ki nekem a bankkártyádat és elintézem! A közös jövőnk érdekében kérlek dönts gyorsan! Kártya vagy szivattyú, ha szeretnél holnap este vacsorát.

A Te szerelmed!

 

UI: a sütő sem a legjobb!

Isten veled Nyuszó! R.I.P 2022

2021.02.14 21:10
Atukavíz
Atukavíz
Hogyan vernek át az interneten?

Hogyan vernek át az interneten? 

Mióta internet van azóta követnek el rajta csalásokat, félrevezetéseket. Ez is a pénzkeresés egyik formája igaz, hogy törvénybe ütközik és nem a legszebb dolog. De ezt nem igazán érdekli azokat akik elkövetik. Az internet mögé bújva hamis adatokkal szereztek meg olyan információkat amikkel  visszaélve visszafordíthatatlan károkat okoztak ártatlan embereknek.

De az idő változik és egyre nehezebben lehet az emberek pénzét elvenni, kicsalni. Köszönhető ez a törvényi szigorításoknak. Webáruházakban is kötelező megadni olyan adatokat amiket egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetünk. Cégadatok, elérhetőség, de egy jó ideje általános szerződési feltételeket is fel kell tüntetni. Kicsit jobban betekintünk egy webáruház mögé biztonságosabban vásárolhatunk. A csalók eltűntek! Nagyon nagy tévedés! Átalakultak speciálisan bizonyos szektorokra koncentrálnak. Tudják mi a legszebb az egészben? Részben hivatalosan csinálják!

 

2021.02.07 08:40
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúbolt

Mit takar a szivattyúbolt elnevezés? Szakirányú kereskedelmet végzünk ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk a vevőket eligazítani a szivattyúk világában. Magán illetve céges vevőinknek nyújtunk segítséget megfelelően kiválasztani az adott feladathoz a legmegfelelőbb szivattyút. Nem minden esetben tudunk azonnal választ adni egy kérdésre de szivattyú gyártó cégek mérnökeivel vagyunk kapcsolatban akik segítségünkre vannak annak érdekében, hogy vevőin meglegyenek elégedve. Ezt a feladatot nem tudják ellátni a bababoltok vagy hobbi barkács üzletek! Szivattyú szakirányú kereskedelmet végzünk azért, hogy vevőink számíthassanak ránk ha szükséges.

2021.02.02 20:41
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyú javítás, szerviz


Minőségi szivattyúk javítása nem egyszerű feladat mivel nagy szakértelmet igényel. Megvásárolt szivattyúk éveken át tudnak gond nélkül üzemelni ha megfelelően lett az adott feladathoz kiválasztva. Meghibásodás esetén a javítási munkálatokat kivel érdemes elvégeztetni? Minden márkának meg van adva a garanciális javítási szervize, de nem mindegyik szerviz tudja vállalni a garanciális időn túli javításokat. Megfelelő szivattyú szervizet kell megkeresni aki garanciát vállal az elvégzett szivattyú javításra.

2021.01.20 21:08
Atukavíz
Atukavíz
Melyik a legjobb szivattyú?

Melyik a legjobb szivattyú?

Megkaptam ….. nesze neked! Egyik nap kaptam egy e-mailt amiben arra kérnek, hogy adott szivattyú kiválasztásához tegyem hozzá a szakmai segítségemet. Jelen esetben arról van szó, hogy ásott kútból kell szivattyúzni, egy kisebb házat kell ellátni vízzel wc öblítésre és a háztól kb 40 méterre van egy kerti csap amit locsoláshoz használnak, még azt is elmondták, hogy napi kb 700 liter vizet használnak el. Nem túl bonyolult a kérdés gondoltam de ahogyan tovább olvastam az emailt egyre gyanúsabb lett az egész.

2021.01.02 20:55
Atukavíz
Atukavíz

Merülő szivattyú

Nem minden vízbe működő szivattyú merülő! Mi a merülő szivattyú és miben különbözik a búvárszivattyútól? A szivattyú magában egy gépcsoport ami két részből tevődik össze. A két rész az elektromos motor és a járókerék vagyis a lapát vagy lapátok. A merülő szivattyú centrifugális szivattyú. A nem centrifugális de vízbe mártott szivattyúkat nem nevezhetjük merülő szivattyúnak! A merülő szivattyúk víz alá merülve képesek tiszta vagy szennyezett vizek szivattyúzására. Vízbe merítve nem képesek a magas vízoszlop ellennyomást elviselni vagyis a bemeríthetőségük alacsony. Merülő szivattyúk vízbemeríthetősége 10-12 méter körül van gyártótól függően. Többlapátos kiviteleknél a bemeríthetőség lehet akár 40-60 méter de ezek a szivattyúk csak tiszta vizet képesek szállítani.

 

2021.01.01 21:26
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Miért nem kapcsol ki a szivattyúra kötött nyomáskapcsoló? A legegyszerűbb válasz, hogy elrozsdásodott és berohadt. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, de nem minden esetben van így.

Először is tisztázzuk, hogy a mechanikus nyomáskapcsolóról beszélünk amin a kikapcsolási és bekapcsolási érték állítható.

2020.12.23 14:25
Atukavíz
Atukavíz
Áramláskapcsoló, Press control

Áramláskapcsoló, Press control

Áramláskapcsoló használata szivattyúkhoz más néven Press control alkalmazása minden olyan vízszivattyúhoz lehetséges ami a feltüntetetett értékhatáron belül van.  Gondolok itt szivattyú zárónyomás értékére vagy a szivattyú motor teljesítményére, esetlegesen az áramló térfogatra. Áramláskapcsolók alkalmazása lehetséges búvárszivattyúkhoz vagy szárazbeépítésű szivattyúkhoz egyaránt.

Esővíz szivattyú, szivattyú alkalmazása esővízhez

Szivattyú esővízhez

Milyen szivattyút használjunk esővízhez? Esővíz alkalmazása lehet locsolás, kommunális használat, még autó mosásához is alkalmazható. Esővíz igen magas tisztaságú, ásványi anyagoktól mentes víz ezért szinte lágy vízzel vetekszik. Ha az esővizet föld alatt elhelyezett tartályokba gyűjtjük például azért, hogy a lakást vagy a garázsunkat szeretnénk megvédeni a vízbetöréstől, ezekben az esetekben akár lebegő szennyeződés vagy akár kavics szemek is kerülhetnek a tartályba.

2020.11.22 15:29
Atukavíz
Atukavíz

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz?

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz, laikusként gondolkozom el rajta! Válasz egyszerű, búvárszivattyút. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, gondolhatjuk! Fúrt kutakhoz búvárszivattyú való, technikailag mos nem megyek bele a búvárszivattyú jelentésébe nem az a célom. Az a célom, hogy egyszerűen elmondjam, hogy milyen szivattyú való az Ön fúrt kútjába.

Búvárszivattyúk itt megtekinthetőek

 

Van búvárszivattyú segédletünk, olvassa el, töltse ki és küldünk ajánlatot katt ide 

2020.10.23 13:12
Atukavíz
Atukavíz

Ügyeletes szivattyúbolt, ügyeletes nyitvatartás 

Mikor romlik el a szivattyú? Szivattyú meghibásodása sosem jön jókor és őszintén senki nem számít rá. A karbantartási feladatok elmulasztása viszont felgyorsíthatja a szivattyú meghibásodását. Természetesen vagy hétvégén vagy ünnepnapokon hibásodik meg a szivattyú. Mit lehet tenni?

2020.09.16 20:14
Atukavíz
Atukavíz
Kerti szivattyú

Kerti szivattyú

Kerti szivattyúk alkalmazhatóak lakossági célra amit annyit tesz, hogy a nyomás és vízfelhasználás nem túl magas, és ipari célokra. Ipari célokra használt kerti szivattyú nem csak a nagy víznyomást vagy több száz literes percenkénti vízszállítást jelenti, ipari felhasználás lehet a 24 órás üzemmód. Kerti szivattyú működésére nem jellemző a 24 órás üzemmód. Kertek öntözéséhet vagy házi vízellátáshoz direkt áramlással vagy hidroforos rendszerként kiváló választás a kerti szivattyú!

Mit kell tudni a kerti szivattyúkról felhasználóként?

 

2020.09.15 20:25
Atukavíz
Atukavíz

Leo szivattyú vélemény

Amikor szivattyút választunk öntözéshez vagy házi vízellátáshoz a legnagyobb hibát akkor tudjuk elkövetni ha beszaladunk az első nagyáruházba és levesszük a polcról a számunkra vonzó árban lévő szivattyút. Jó, olcsó nekem ez jó lesz. A legtöbb esetben nem jó! Miért is van ez?

Nem vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora vízszállításra vagy nyomásra van szükségünk, akkor előbb forduljunk szakkereskedéshez! Kiemelném, hogy szakkereskedéshez! Szivattyú szakkereskedések jó eséllyel tudnak segíteni, mivel higgye el nem Ön lesz az első akinek szivattyú problémája akadt. Zöld béka és babaszappan kereskedéseket kerülje messziről és a legolcsóbb árban se bízzon! Tapasztalat, hogy a legolcsóbb áruház nem elérhető vagy jobban értenek a fűnyíróhoz mint a szivattyú technológiához! Önnek nem csak minőségi szivattyúra van szüksége hanem szakértelemre is.

Létezik megfelelő szivattyú jó árban? Igen, létezik! Jó választás lehet a Leo szivattyú amit nagyáruházban nem kap meg.

 

2020.08.27 12:42
Atukavíz
Atukavíz

Beszart a házi vízmű 

Elnézést kérek a nem túl szép megfogalmazásért de tisztában vagyok vele, hogy milyen bosszantó dolog ha valami nem úgy működik ahogy kellene. Házi vízművek gyakori jelensége, hogy a nyomáskapcsoló ki - be kapcsolgat annak ellenére, hogy minden csap zárva van. Mi a baj? Azt kell mondanom, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség feledékenységből adódik. 

2020.08.16 15:10
Atukavíz
Atukavíz

Kútba szorult szivattyú kimentése

 

Ki lehet menteni a kútba szorult búvárszivattyút? Mielőtt rátérnénk a mentés szakmai részére nézzük meg azt, hogy mitől is szorulhat a búvárszivattyú a fúrt kútba. 30 évvel ezelőtt még ritka számba mentek a minőségi búvárszivattyúk ezért a legtöbben membránszivattyúval (orosz búvár) emelték ki a vizet a kútból de a kibocsájtott finommechanikai rezgések miatt gyorsan beremegtette a homokszemeket amik körbefogták a szivattyút és kész is a baj. Azóta sok minden változott de a lényeg ugyanaz, a búvárszivattyú beszorult a kútba. A legtöbb esetben a búvárszivattyú azért szorul a kútba mert telepítéskor nem a megfelelő helyre lett betéve. Helyes telepítés az lenne ha az üzemi vízszint alá 2-5 méterre de függ a kút mélységétől is. Most nem a telepítéssel foglalkozunk ezért nem vesézem tovább. Régi telepítési módszer az volt, hogy a kútfúró mester (vagy nem) azt tanácsolta, hogy a tulajdonos tegye le a szivattyút a kút aljára és húzza fel 1 métert. A lehető legrosszabb megoldás! Először is azért mert a kút legalsó része az iszapzsák vagyis az a hely ahol a homokszemek összegyűlnek és időnként ki kellene takarítani. A második dolog amiért a szivattyút nem szabad teljesen a fenékre lerakni mert nem tud megfelelő áramlás kialakulni így a búvárszivattyú motorja túlmelegedhet. Évek alatt homokszemek foghatják körbe a búvárszivattyút vagy épp a szivattyú tetejére rakódhat le homok. Gyakori eset lehet még, hogy nyitott a kút szája és szilárd szennyeződések kerülhetnek bele amik beékelődhetnek a szivattyú és kútbéléscső fala közé mint például kavicsdarabok. Minden esetben zárni kell a kút száját. Érdemes kútsapkát használni. 

2020.08.15 19:47
Atukavíz
Atukavíz

Kútakna - gépészeti akna

Bármennyire is furcsa, mivel szivattyúról van szó, de a legnagyobb ellensége a szivattyúnak a párás környezet! Gépészeti aknát úgy kell kialakítani, hogy a levegő átjárja. Párás, nedves levegő behatol a csapágyházba és korróziót okoz. A szivattyú hangot kezd kiadni.Gondoskodjon a gépészeti akna szellőztetéséről! De szaladjunk ennyire előre! A kút elkészült örömmel fizetjük ki érte a megállapodott összeget, látjuk folyni a vizet amit a kútfúró átad! Alaphelyzetben a kút mellé megkapjuk a kút paramétereit is vagyis az üzemi vízszintet, nyugalmi vízszintet, talpmélységet. Miután ez megvan és a kútfúró elhadja a területet, egy cső áll ki a földből ami le van zárva. Gépészetileg (kút gépészetileg) üzembe kell helyezni a rendszert. Minden igény más rendszer kiépítését igényli. Abban az esetben ha öntöző rendszert akarunk kiépíteni vagy lakás vízellátását biztosítjuk kútvízzel, a legtöbb esetben  szükségünk lesz gépészeti aknára. 

 kutakna   

Kútakna és vízteres kútakna itt megtekinthető, katt ide

2020.07.19 13:48
Atukavíz
Atukavíz

Pedrollo 4 BLOCK búvárszivattyú

 
Pedrollo búvárszivattyúk új változatban. Mit jelent az új változat és miért kellett újítani? Pedrollo 4BLOCK szivattyúk kifejlesztésénél  a lakossági és kisebb ipari felhasználások voltak szem előtt. Egyszerűen és gyorsan lehetett telepíteni. A beépített kondenzátornak köszönhetően nem kellett bajlódni az elektromos bekötéssel. A búvárszivattyú kialakítása monoblokk vagyis a motorrész bontás nélkül nem lehet elválasztani a hidraulikáról. Egyszerű de nagyszerű búvárszivattyú amihez gyártói 20 méter elektromos kábel is jár. Voltak hiányosságai mint például nem rendelkezett visszacsapó szeleppel de sokan ezért keresték. Visszacsapó szelep híján szabad kifolyásban lehetett használni, ami használat után visszaengedte a vizet így nem fagyott bele a csőbe télen. Állatok itatásánál pédául nagyon hasznos volt. 4BLOCK búvárszivattyúk kedvelt szivattyúk a öntözősök között is. Sokan csak a név miatt keresték mert azt hallották, hogy jó szivattyú. Nem tévedtek! Optimális környezetben akár 10-12 évet is müködtek gond nélkül. 

Elpumps szivattyú elektromos bekötési segédlet 

 

Külső indító kondenzátoros szivattyúk esetén nem ritka, hogy az indító doboz összeég. Adódhat a kondenzátor meghibásodásából vagy a hőkioldó túlterheléséből. Bizonyos esetekben szakszerűtlen bekötésből. Abban az esetben ha időben észrevesszük és a motor nem ég le, elég egy új indító dobozt felszerelni, de a bekötése okozhat gondot. 

2020.01.16 10:05
Atukavíz
Atukavíz

A minőség mindenek előtt

Abban az esetben ha szivattyú vásárláson gondolkozik vagy a régit szeretné lecserélni, vegye figyelembe, hogy mennyi időre tervez. Furcsán hangzik de lehet tervezni a szivattyú élettartamával. Vannak akik azt mondják, "nem sokat használom kaphatók jót Kínából is" és vannak akik körüljárják a témát és 10 évre terveznek. Aki kínai szivattyúban gondolkozik (minőségi kínai) megfelelő és rendeltetés szerű használat mellett akár 5-6 évet is működhet a szivattyúja. A meghibásodás után a problémát az alkatrész utánpótlása okozhatja akár hónapokat is várni kell. Az előbb zárójelben megjegyeztem, hogy minőségi. Igen, kaphatunk minőséget Kínából de megvan az ára, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb. A nem minőségi kínai akár napok alatt széteshet. Itt most nincs szó arról, hogy búvárszivattyú vagy merülő szivattyú. Aki viszont 10-15 évre tervez annak most tanácsolunk pár dolgot. 

Búvárszivattyú vagy merülő szivattyú?

A legnagyobb probléma az online kereskedéseknél, hogy a terméket eladják de a szakmai dolgokban téves, félrevezető dolgokat jelentetnek meg. Miért van ez? A gyártók vagy nagykereskedések nem tesznek különbséget, hogy egy adott terméket kinek adnak el. Alapból nincs ezzel semmi gond. A szakmai felkészültség minden kiskereskedő saját felelőssége. A nagy áruházakban kapható cumisüveg és szivattyú is. Érdekes hozzáállás az online kereskedéshez, zöld ugrabugra béka buzdít vásárlásra a tévében, de hol van a szakértelem? A szivattyúzási technológia vagy a szerszámgép technológia ugyan abba a kategóriába esik mint a cumisüveg? De nem csak a legnagyobb online kereskedelmi oldalakkal van gond. Manapság nagy divat Online Webáruházat nyitni. Nagyon sok olyan áruház van ami olyan terméket forgalmaz amihez lövése sincs, hogy hogyan árusítsa vagy hogyan adjon hozzá szakmai segítséget, ezért szakmai oldalak tartalmait lemásolva próbálnak meg értékesíteni. Ha nem sikerül akkor ár összehasonlító oldalakon megpróbálnak a legolcsóbban termékeket árulni. Egy profi szakmai webáruház sosem a legolcsóbb hiszen nagyobb rezsiköltséggel kell dolgoznia mint egy otthonról székből irányított elérhetetlen, szakmailag nulla oldalnak! 

2020.01.07 21:32
Atukavíz
Atukavíz

Búvárszivattyú hibái 

Búvárszivattyúknak szinte nincsenek hibái, ritkán adódhat gyártási hiba. A hibák 95%-a telepítésből adódik. A félreértések elkerülése érdekében, búvárszivattyú más néven csőkút szivattyú, csőszivattyú, csőbúvár szivattyú kinek hogyan tetszik, de semmi képen nem merülő vagy merülő búvár. Búvárszivattyú szerkezeti felépítéséről már beszéltünk most azt vizsgáljuk, hogy mi lehet a búvárszivattyú meghibásodásainak okai. 
A természetes kopást vagy elhasználódást nem vizsgáljuk! Búvárszivattyú élettartama nagyban függ az alkalmazás módjától illetve a karbantartástól. Búvárszivattyú élettartama(minőség esetén) 5-6 év, karbantartással 10-12 év. Vannak kivételek mikor 15-20 évet is elment gond nélkül egy búvárszivattyú.

Búvárszivattyú kínálatunkat tekintse meg itt 

Vaslemez hidrofor tartály levegő betápláló 

 

Régi vaslemez hidrofor tartályok mára már egy kicsit elavultak helyükre az előfeszítő membrános hidrofor tartályok léptek. Vaslemez tartályok még mindig jelen vannak a piacon mert áruk vonzóvá teszi őket és beszerelésük egyszerű. A helyzet viszont az, hogy nem ennyire egyszerű a dolog. A legtöbb helyen mikor vaslemez tartályt vásárolnak szakértelem hiányában elfelejtik feltenni a kérdést, hogy levegő betáplálót alkalmaznak-e? Vaslemez hidrofor tartályoknál a víz közvetlenül érintkezik a tartály falával, nincs feszítő membrán. A feszítő membrán két dolgot lát el. Az egyik, hogy a membrán magában tárolja a vizet így a víz nem érintkezik a hidrofor tartály falával, a másik, hogy biztosítja a megfelelő nyomást akkor is ha a szivattyú nem működik. Akkor működik helyesen a rendszer ha például nem vesszük észre a nyomáskülönbséget ki és bekapcsolás között. Úgy érezzük a nyomás állandó! Az előfeszítő levegő nyomás a membrán és a tartályfal között helyezkedik el a víztér másik oldalán. Ezekkel a dolgokkal szemben a vaslemez hidrofor tartályoknál nincs membrán, a levegő a víztér felett helyezkedik el. Nyomáskapcsoló használatával hamar észrevehetjük a levegő hiányát  mivel a nyomásesés szinte azonnal bekövetkezik csapnyitáskor. Ha nincs levegő a tartályba nincs mit összepréselni ezért a nyomásváltozás szinte azonnal bekövetkezik. Ha a rendszerhez átfolyós érzékelős áramlásvezérlőt használnak akkor a levegő hiányát nehezebben veszik észre mert az áramlásvezérlő biztosítja a szivattyú folyamatos működését és szinte állandó a nyomás a rendszerbe, de megszűnik a hidrofor  tartály tárolási funkciója! 

2019.12.11 15:35
Atukavíz
Atukavíz

Szárazon futás védelem 


A szivattyúk egyik legkárosabb üzeme amikor szárazon járnak a lapátok, járókerekek. Többféle védelmi rendszert lehet szivattyúkhoz telepíteni ami megvédi a szivattyút a szárazon futástól. Nem mindegy milyen szivattyúról beszélünk. Felszíni szivattyúk bizonyos fajtái több órán keresztül is képesek szárazon járni mielőtt összeégne, meghibásodna. Most a búvárszivattyú szárazon futás védelmét vesszük nagyító alá. Búvárszivattyú megfelelő alkalmazásához rengeteg adatot figyelembe kell venni. A  szárazon futás ellen két fő dolgot kell betartani. 1- Megfelelő mélységbe kell telepíteni a búvár szivattyút. 2- Ne válasszunk a kút vízhozamánál nagyobb teljesítményű búvárszivattyút. 

2019.05.17 11:34
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúk várható élettartalma 

Meddig fog működni meghibásodás nélkül a szivattyú?

Fontos és jogosan teszi fel magában ezt a kérdés mikor szivattyú választás előtt áll. 
Mivel a szivattyúzási technológia nagyon tág fogalom ezért nem lehet konkrétan azt mondani, hogy minden fajta szivattyú ugyanaddig működik meghibásodás nélkül!
Az első és legfontosabb, hogy a szivattyú sokáig működjön, mindig válasszon minőségi szivattyút!
Hogyan tudja eldönteni, hogy az adott szivattyú a minőségi kategóriába esik vagy esetleg becsapás áldozata lesz ha megveszi?
Sajnos azt kell mondani, hogy interneten mindenféle szivattyúval találkozhat, még hamisított terméket is árulnak!(üzletben is előfordulhat) 
Silány minőségű vagy hamisított szivattyú mindig lesz, elég nehéz kiszűrni a laikus vásárlónak mert nagyon jól megírt reklámszöveg van hozzá.
Ha a reklámszöveg nem lenne elég akkor egy nagyon vonzó árat tesznek ki és a legtöbb vásárló már bele is ugrott a csapdába!
Zárt kútfejek fontossága
2019.05.06 09:18
Atukavíz
Atukavíz

Kútfej - Kútsapka 

A kutak legnagyobb veszélyforrása a nyitott kútfej.
Minden esetben a kutak száját zárni kell! 
Semmi más nem kerülhet a kútba csak az ami bele való, búvárszivattyú, beeresztő kötél, termelő cső és elektromos vezeték.
Nagyon sok helyen viszont nyitva hagyják a kutak száját ami elég nagy felelőtlenség.
Aknákban nagy szeretettel telepednek meg kisebb állatok, csigák, békák stb.
Ezek a kisállatok előbb vagy utóbb de belemásznak a kútba és nem biztos, hogy sikerül kijutniuk onnan.
De nem csak ezért kell zárni a kutakat. 
A bezúduló esővíz, szennyvíz illetve bármilyen külső hatás ellen védeni kell a kutat. 
Ha nem zárjuk a kútfejet nem csak a kutat veszélyeztetjük hanem minden egyes fogyasztót akinek esetleg ugyan abban a rétegben helyezkedik el a kútja. 
Későbbiekben a fertőzés mélyebb rétegekbe is lejuthat. 

De nem csak a fertőzések jelentenek gondot.

                                                                                

                                 

Ha apróbb törmelékek kerülnek a kútba akkor ezek a törmelékek lejutnak a szivattyú és a kútcső fala közé és megszorulhatnak.
Ezt csak akkor vesszük észre mikor a szivattyút ki szeretnénk venni a kútból de nem tudjuk mert megszorult. 
Ilyenkor szokták azt a hibát elkövetni, hogy még erősebben húzzák és beszakítják a vezetéket vagy a termelő csövet. 
Mikor a vezeték vagy a kötél beszakad már nagyon nehéz segíteni!
Minden beszorulásnál ha azt érezzük, hogy a szivattyú nem akar kijönni, ne erőltessük tovább kérjük szakember segítségét!
Nagyon sokat tehetünk a biztonságért ha egy kútsapkát helyezünk a kútfejre ami zárható.
Zárható vagy részben zárható kútfejjel elkerülhetjük a idegen anyagok bejutását a kútba. 
Ipari kutaknál a kútfej kialakítása igen nagy gondosságot igényel és szigorú feltételeknek kell megfelelnie.
Ipari kutak kútfejei több százezer forintba is kerülhetnek.
Ha házi vízellátásra, öntözésre  használjuk a kerti kutunkat akkor is minden esetben gondoskodni kell a kútfej zárásáról, ásott és fúrt kutak esetén is.
Ásott kutak esetén is fedni kell a kutakat, hogy idegen anyagok ne kerülhessenek a kútba. 
Az előírások azért olyan szigorúak mert a legsérülékenyebb vízbázis a talajvíz. 
Ha a talajvíz szennyeződik akkor nagy valószínűséggel az ivóvíz bázis is sérülni fog. 
Egy fertőzött kutat fertőtleníteni nem csak nehéz de igen hosszú idő.
A kútban a fertőzést tovább jut a vízadó rétegbe és máris nagy a gond!
Zárjuk a kút száját!
                                                                         
2019.01.24 17:20
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúk homoktűrő képessége 

Pár szóban a szivattyúk homoktűrő képességéről. ( Búvárszivattyúk esetén) 
Félreértésekre adhat okot a kijelentés ha egy szivattyúra azt mondják, hogy homoktűrő.
Egy szivattyúnak a leginkább igénybe vett része a hidrofeje, járókereke ha a homoktűrésről beszélünk.  
Szivattyúk járókerekei különböző anyagokból készülnek. 
Szivattyúk járókerekei lehetnek NORYL, TECNOPOLIMER, BRONZ, vagy ÖTVÖZETEK.
Nem mindegyik anyag viseli el ugyan úgy a homokszemek koptatását, ezért nem mindegy milyen járókerekes szivattyút választunk homokkal szennyezett vizek szállítására. 
Általában homokkal szennyezett vizeket kutakból származnak.
Kutakból való víz szivattyúzására alkalmasak a búvárszivattyúk ( csőszivattyúk, mélykútszivattyúk) illetve felszíni centrifugális szivattyúk.   
Legtöbb esetben így is hirdetik, homoktűrő szivattyú. 
2019.01.15 15:43
Atukavíz
Atukavíz

Mélykút szivattyúk az interneten 

Éveken át szerelgettük, cserélgettük a kutakba helyezett szivattyúkat ezért nem lepődtünk meg azokon a dolgokon mikor azt láttuk, hogy egy szivattyú szakszerűtlenül volt telepítve vagy esetleg nem rendeltetés szerűen volt használva. 
A meglepetést az okozta, hogy ahány helyre mentünk szinte mindig más szivattyúval találkoztunk. 
Kereskedőként tudjuk, hogy igen hosszú a szivattyú gyártók névsora, de azt is tudjuk, hogy a minőséget nem mindenki produkálja. 
Felkeltette az érdeklődésünket, hogy mi alapján választottak szivattyúkat az emberek. 
Mikor szivattyú cserére került valahol a sor érdeklődi kezdtünk, hogy miért azt a szivattyút választották a kútba?
Válaszul többnyire azt kaptuk, hogy a szomszéd ajánlotta, látta olcsón valamelyik áruházban, vagy a piacon nézték ki és vásárolták meg.
Tanulságként levontuk, hogy az emberek elsősorban az árat vették figyelembe nem pedig azt a tényt, hogy valójában megfelel-e nekik a szivattyú az adott kúthoz. 
2018.12.26 20:27
Atukavíz
Atukavíz
Mire való a búvárszivattyú?

Mire való a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú megnevezést első sorban a szivattyú motorja adja, vagyis a szivattyú búvármotorral lett ellátva. 
A szivattyúk motorjai című cikkünkben már írtunk a motorokról amik a szivattyúk hidrofejét hajtják. 
Búvárszivattyúkat leggyakoribb esetben kutak vizeinek felszínre emelésére használjuk. 

A teljes búvárszivattyú megfogalmazás az az, ami magában foglalja a szivattyút mint gépcsoportot az alábbiak szerint: Búvármotorral ellátott szivattyú test amin a búvármotor alul, a víz szállításáért felelős hidrofej (lapát, lapátok) felül helyezkednek el. Búvárszivattyú gépcsoporton a víz teljes mértékben nem, csak a hidrofejen halad a víz keresztül.

A búvárszivattyúk hűtéséről folyamatosan gondoskodni kell. 
2018.12.10 09:50
Atukavíz
Atukavíz

Vásároljon szivattyú szakértőtől!

Nem győzzük mondani, hogy miért érdemes vásárolni szivatyú szakkereskedésektől.
Magyarországon a vásárlások nagy részét az árak döntik el. 
Ha azt látjuk, hogy ugyan az a termék, a mi esetünkben szivattyúk, máshol akár 1 forinttal is olcsóbb akkor ott fogjuk megvenni. 
Tudjuk, hogy nem lehet mindenhol ugyanazt az árat tartani.
Ennek lehetnek az okai raktározás, szállítás, helyhiány, és a szivattyúzás terén a rengeteg adat amivel számolni kell.
Egyszerűen nem lehet több ezer szivattyút raktáron tartani. 
Mint Mi is, a vevőik igényeit megpróbáljuk a leghamarabb kielégíteni és attól sem riadunk vissza ha egy konkurens céghez kell a vevőinket irányítani.
Számunkra a vevői elégedettség a legfontosabb.  
2018.11.27 18:54
Atukavíz
Atukavíz

Újabb csőbúvár szivattyút veszünk nagyító alá.

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy nem a szivattyúkat hasonlítjuk egymáshoz, hanem egyenkénti véleményt alkotunk a szivattyúkról. 
A mostani szivattyúnk az EVAK COMBO sorozat.
Evak szivattyúkra nem lehet azt mondani, hogy nagyon ismert lenne pedig egy remek termékről van szó.
Az EVAK COMBO sorozat nem rendelkezik túl széles skálával, de ami megtalálható belőle az a háztartási vagy kisebb ipari igényeket jól kielégíti. 
Nézzük mit tartalmaz az EVAK COMBO név. 
2018.11.22 20:27
Atukavíz
Atukavíz

Pedrollo 4Block szivattyúk 220V

Miért olyan kedvelt csőbúvár szivattyú a 4 BLOCK kategória?
Erre a kérdésre a válasz talán a szivattyú egyszerűségében rejlik. 
A fúrt kutak vizeinek felszínre emelésére szolgáló szivattyúk közül névről a köztudatban talán a Pedrollo 4BLOCK szivattyúk a legismertebbek. 
Széles körben alkalmazható szivattyú.
Házi vízellátás, öntözés, tavak, víztározók töltése, nyomásfokozás. 
Népszerűségét talán az egyszerű beüzemelésnek és a hosszú élettartalmának köszönheti. 
A PEDROLLO 4 BLOCK szivattyú élettartalma függ természetesen a kút minőségétől és a megfelelő telepítéstől de ez elmondható minden minőségi csőbúvár szivattyúról is. 

Mire kell figyelni szivattyú telepítésekor ?

Szivattyúk telepítésekor 3 féle telepítést különböztetünk meg. ( KERTI KUTAK, LOCSOLÁS, HÁZI VÍZELLÁTÁS VAN MOST SZEM ELŐTT )
1- kútba vagy a vízgyűjtő helyen az üzemi vízszint nincs lejjebb 7 méternél. 
Ez azt jelenti, hogy felszíni szivattyút is alkalmazhatunk. 
A legtöbb minőségi felszíni szivattyú szívási kapacitása -9 méter, de kopásból származhat szívási veszteség, ezért sosem szabad -9 méterrel számolni! 
Felszíni szivattyúkat is telepíthetünk aknákba abban az esetben ha biztosítani tudjuk az akna vízmentességét. 
Felszíni szivattyúkat sosem szabad vízbe meríteni és az sem tesz jót ha az aknába betör az esővíz és a szivattyú víz alá kerül. 
A szivattyú szívóágára csatlakoztassuk a szívó tömlőt amit a szivattyú nem tud összeszívni vagyis merev tömlő, általában KPE cső. Ne használjunk slagot!
Felszíni szivattyúk szívótömlőjét lássuk el lábszeleppel ami nem engedi visszafolyni a vizet ha a szivattyút nem használjuk. 
Bár nem tiltott de nem is javasolt a szívó ágba szűrőt beépíteni.
Szívó részt soha ne szűkítsünk, nyomó ágat lehet! 
Ha van homokszem amitől a rendszert meg szeretnénk kímélni építhetünk szűrőt a szívó ágba de olyat ami nagy átfolyást biztosít. 
A felszíni szivattyúk is automatizálható szivattyúk, ez azt jelenti, hogy nyomáskapcsolóval vagy áramlásvezérlővel is el lehet látni a szivattyút, így nem kell bajlódni az indítással és a leállítással. 
Ha használunk áramlásvezérlőt vagy nyomáskapcsolót, érdemes hidrofor tartállyal is ellátni a rendszert.
Hidrofor tartállyal kíméljük a szivattyú és nem kell minden egyes vízkivételnél indulni a szivattyúnak.
Hidrofor tartály méretezésekor vegyük figyelembe a napi vízfelhasználást. 
Hidrofor tartályok víztárolása kb. a névleges méret egyharmada vagyis egy jól beállított előfeszítő nyomás mellett egy 100 literes tartály 30-35 liter vizet tárol.  
Szivattyú telepítésénél az áramot érdemes úgy kiépíteni, hogy ha probléma akad a kismegszakító csak a szivattyút áramtalanítsa. 
Ha esetleg nem vagyunk otthon és kiold a kismegszakító akkor nem az egész ház marad áram nélkül, hanem csak a szivattyú, ezáltal elkerülhetjük például a fagyasztó leengedését vagy az áramszünetből adódó kellemetlenségeket.  
A felszíni szivattyúk nem állnak ellen a fagyásnak, tehát télen érdemes kiengedni belőlük a vizet a leeresztő csavaron keresztül.
Ha a felszíni szivattyút nem használjuk télen a szivattyúba tölthetünk 2dl körüli növényi olajat és 20-30 másodpercig járassuk, így elkerülhetjük a tengelyletapadást. 
Téli használatkor téliesíteni kell a szivattyút, védeni kell a fagytól. 
Összegezve : KPE cső használata javasolt, lábszelep a szívó ágba, kismegszakító közvetlenül a szivattyúra, fagyásveszély elkerülése, vízmentes tárolás.
Ezzel a pár dologgal meghosszabbíthatjuk a felszíni szivattyúnk élettartalmát.
2018.10.16 13:10
Atukavíz
Atukavíz

Kerti kutak büntetés elkerülése 

Előző cikkünkben leírtuk, hogy milyen engedélyek szükségesek a kerti kutak bejelentéséhez.

Azt is megtudhatták, hogy ha valaki most szeretne kutat fúratni, annak milyen engedélyekre van szüksége, hangsúlyozom, hogy a felszíni talajvizes kutakról van most szó.
Kicsit tovább megyünk mert akik azt hiszik, hogy ezeknek az engedélyeknek a beszerzésével készen van és használhatja a kútját azoknak sajnos ismét rossz hírt kell közölnünk. 
Nagy részt a fúrt kutakról beszéltünk eddig de ne felejtsük el az ásott kutakat sem. 
Ásott kutak fennmaradási engedélye is kiadható abban az esetben ha bizonyított, hogy a legfelső talajvíz réteget célozza meg.
Sokat hallottuk, hogy azt gondolják akkor nem kell az ásott kút és inkább betemetik. 
A kutak megszüntetéséhez is engedély kell amit megint csak terveztetni kell és költséggel jár. 

Előző cikkünk a meglévő kutak bejelentéséről, téves és félrevezető információkat tartalmaznak.

Természetesen ezeket az információkat nem szándékosan közöltük, inkább csak arra utalnak, hogy a köztudatban hogyan van jelen a kerti kutak bejelentése és mi kell hozzá. 
Mindenkitől elnézést kérünk akit megtévesztettünk esetleg.
Hibánkat most javítjuk, hatályos jogszabályokat megmutatjuk.
2018.10.07 12:53
Atukavíz
Atukavíz

Kerti kutak engedélyezése illetve fennmaradási engedélyek kérelme.

Tavalyi évben került napvilágra az, engedély nélkül készült kutak büntetés nélküli bejelentésének lehetősége, vagyis a fennmaradási engedély kérelme.
Érdemes elolvasni a Napi.hu cikkét erre vonatkozóan.
Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak akik szeretnék kútjaikat bejelenteni illetve a fennmaradási engedélyt megkérni.
Félre értések elkerülése végett viszont szeretnénk tisztázni egy-két kérdést ami erre vonatkozik.
(Hasznos linkek a cikk végén )
Kire vonatkozik ez az engedélyeztetési eljárás ? 
Minden olyan magán személyre akinek a kútja nem mélyebb 30 méternél és kizárólag öntözésre akarja engedélyeztetni !
A kút nem érinthet rétegvizet vagyis talajvízre ültetett kútról lehet szó. 
A kút lehet fúrt vagy ásott kút. 
2018.10.01 12:53
Atukavíz
Atukavíz

Kerti szivattyúk - önfelszívó szivattyúk 

Kerti szivattyúk más néven önfelszívó szivattyúk nem csak kertekbe. 
Kerti szivattyúk alkalmazási területei igen széles körű.
Alkalmazhatóak locsolásra, házi vízellátásra, nyomásfokozásra.
Kerti szivattyúk az örvényszivattyúk elvén működnek, ejektoruknak köszönhetően vízben oldott gázok sem jelentenek gondot számukra, tehát gáztartalmú vizek szivattyúzására is alkalmasak. 

Hogyan kell a búvárszivattyút, csőszivattyút karbantartani?

Általában a csőszivattyúkat telepítésük után akkor veszik ki mikor valami baja lesz. 
Búvárszivattyúk, csőszivattyúk különleges gondozást nem igényelnek, de karbantartásuk elengedhetetlen a szivattyú hosszú élettartalmáért. 
A szivattyúk élettartalmát nagyon sok dolog befolyásolja.
Tegyük fel, hogy rendben ki lett választva a szivattyú a kút paramétereihez képest és a kábeltoldás is teljesen vízhatlan.
Az idő elteltével viszont károsodhat a szivattyú amit elég nehéz észrevenni mert a felszínen a vízszállítása még mindig tökéletesnek mondható.

Búvárszivattyúk-Mélykútszivattyúk motorjai szakmailagA csőkút szivattyúkat jellemzi a karcsú testfelépítésük a kutak adottságainak megfelelően. A mélykúti szivattyúk hidrofejei alatt elhelyezkedő villamosmotor, villamossági szempontból is különleges felépítésűek. Ezek a kútszivattyúk között is megtalálhatóak a légrés betétcsöves, valamint a nedves tekercselésű szerkezeti kivitelek.

2018.09.06 13:27
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor tartály hibái

Hidrofor tartályok működése, hibái, ára


Nagy valószínűséggel ha Ön ezt a cikket olvassa már biztosan hallott vagy olvasott a hidrofor tartályokról valahol. Semmi újat nem tudok a hidrofor tartályok működéséről mondani, de esetleg a hibáiról illetve a hiba jelenségéről talán igen. Kicsit kibővitve a cikk végén táblázatban megmutatom a helyes nyomásbeállításhoz tartozó víztárolási képességet. Mivel nagyon sok helyen ökölszabály emlegetnek, zárójelben megjegyzem és is szoktam használni, azért a hidrofor tartály mérete és a helyes beállításhoz szigorú képlet tartozik! A képletet nem, de a táblázatban megmutatom hogyan tud megfelelő hidrofor tartályt kiválasztani házi vízellátáshoz vagy öntözéshez. Azt is leírtam, hogy mi a helyes előfeszítő nyomás beállítása. Olvassa el hátha tudok segíteni!

Hidrofor tartályok itt

2018.08.23 13:44

Szivattyúk adattáblái


Szivattyúkon minden esetben elhelyeznek egy táblát ami adatokat tartalmaz.
Ezeket az adatokat érdemes felírni mert az évek alatt megkopnak és olvashatatlanná válnak.
Természetesen itt ismét kihangsúlyozom, hogy a minőségi szivattyúkról és gyártókról beszélek akik a gyártás után is figyelemmel kísérik a szivattyú útját.
Ma már nem csak a szivattyú teljesítményét lehet a táblán követni, hanem az is megállapítható, hogy kitől vásárolták az adott terméket.

Szivattyúk elektromos vezetékének toldásaMivel a legtöbb gyártó elég rövid elektromos vezetéket ad a szivattyúkhoz, ezért azokat toldani kell.
Már az elején tisztázzuk le, hogy a szivattyú gyártók többsége annyi vezetéket ad a szivattyúkhoz amennyit kérünk, de a vezeték ára 1000-1300-ft/m körül van (átlag 0,55kW-os motoroknál).
Ezért szokták inkább a szivattyúkat rövid elektromos kábellel kérni.
Így a elektromos vezeték toldása a kívánt méretre kb a fele költséggel jár.
Az elektromos kábeleket a szivattyúkhoz is méretezni kell.
Cikkünk végén lesz egy táblázat ami segít kiválasztani a megfelelő kábelméretet az Ön szivattyújához.

2018.08.15 13:50

Áramlásvezérlő szivattyúkhoz


Az előző cikkünkben már említést tettünk az áramlásvezérlőkről.
Lássuk most egy kicsit bővebben, mi is az az áramlás vezérlő és mire jó ?

Áramlásvezérlőt használhatunk felszíni szivattyúkhoz és kútszivattyúkhoz egyaránt.
A szivattyú magában csak egy gép ami teszi a dolgát ha áramot kap, de ha okosítjuk akkor már akkor teszi a dolgát ha mi szeretnénk és egy védelmet is kap.
Végül is hívhatjuk szivattyú okosítónak, bár így még nem találkoztam vele.
Mikor a szivattyút üzembe helyezzük azt szeretnénk ha akkor indulna és állna le mikor arra szükség van.
Jogosan teszik fel a kérdést, a nyomáskapcsoló is ezt tudja, akkor miért okosító ?


Azért mert ezek a műszerek figyelik az adott körülményeket és így kontrollálják a szivattyú működését.


Beavatkoznak ha szükség van rá.Nyomáskapcsoló
2018.08.15 11:15

Nyomáskapcsoló szivattyúkhoz

 
A nyomáskapcsoló egy olyan műszer ami megadott nyomásértéken kapcsolja a szivattyút be illetve ki.

Amit a nyomáskapcsolóról érdemes tudni.
Ha nyomáskapcsolóval ellátott szivattyút használunk, érdemes minden esetben hidrofor tartályt beépíteni a rendszerbe, így elkerülhetjük a hirtelen leállásból illetve indulásból adódó vízütéseket.
A nyomáskapcsoló beépítése igen egyszerű.
A legelterjedtebb nyomáskapcsoló a PM/5G.
1/4 collos menettel vagy hollandival vannak ellátva.
A hollandis kivitelnél a menetet amire rácsavarjuk már külön tömíteni nem kell hiszen a hollandiban van tömítés.
A nyomáskapcsoló minden esetben a hidrofor tartály közelébe kell beépíteni.
A bekötésük igen egyszerű, 230V kivitelnél olvasható egy line felirat, ide kell bekötni az áramot és a motor felirathoz a szivattyút.
A földelés bekötése is jelölve van.
Előre beállított nyomásérték van benne ami 1,4 bar bekapcs 2,8 bar kikapcs.
Ezt a értéket át tudjuk állítani 1-5 bar közé. Csak a PM/5G nél.
Két állítócsavart találunk a műszeren. A kisebb csavarral tudjuk állítani a bekapcsolási értéket. Nem ajánlatos tekergetni. Ha nem megfelelő értékre állítjuk elég nehéz visszaállítani.
A nagy állítócsavarral állíthatjuk a kikapcsolási értéket.
Ezzel a csavarral lehet inkább próbálkozni.
Ez a csavar emeli vagy csökkenti egyben a bekapcsolási értéket is.
Tehát ha a leállítási értéket 2,8 bar-ról emeljük 3,5 bar-ra akkor egyben a bekapcsolási érték is emelkedik 1,4 bar-ról 2,1 bar-ra. Nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási érték között legalább 1 bar különbséget kell hagyni ha külön állítjuk a bekapcsolási értéket. 
Nyomáskapcsolót lehet választani 5 bar fölött és 380V-os kivitelben is. Természetesen a piacon még nagyon sokféle nyomáskapcsolót találhatunk de az elve mindegyiknek hasonló. A nyomáskapcsoló nem védi meg a szivattyút a szárazra futástól, erre a célra használjunk inkább áramláskapcsoló vezérlőket.
A nyomáskapcsoló fém belseje nem korrózió álló fémekből van, ezért párás nedves környezetben hamar tönkremehet.