Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

2023.04.23 21:39
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor tartály felújítás

Hidrofor tartály felújítás 

Hidrofor tartály vízrendszerekben rendeltetés szerű használat és megfelelő előfeszítés mellett hosszú évekig képes ellátni a feladatát. Abban az esetben ha a környezet nem kedvez a hidrofor tartálynak hamar tönkre mehet. Párás nedves levegő megkezdheti az átrozsdásodást, esetlegesen az előfeszítés hiánya elgyengítheti a membránt ami szakadáshoz vezethet. A membrán nélküli hidrofor tartályok elhasználódása gyorsabb mint a membránosoké mert a víz érintkezik közvetlenül a hidrofor tartály falával, illetve nem használnak automata levegő betáplálást. Ha a hidrofor tartály felújítását meg lehet oldani a membrán cserével akkor szerencsés helyzetben vagyunk, de ha az átrozsdásodás már megkezdődött akkor érdemes teljesen felújítani. A hidrofor tartály teljes felújítása olcsóbb mintha új tartályt kellene venni de nem minden esetben lehet elvégezni. Abban az esetben érdemes elgondolkozni a felújításon ha a tartály minimum 100 literes. Alatta nem érdemes. Jó ha tisztában vagyunk a tartály gyártójával, hogy az alkatrészeket minél gyorsabban be lehessen szerezni. Kína hidrofor tartályok esetén a felújítást megnehezíti az anyag minősége mivel elég vékony anyagból vannak. Hidrofor tartály felújításával kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken. 
2023.03.01 12:56
Atukavíz
Atukavíz
Elektromos vízszivattyúk

Elektromos vízszivattyúk 

Az elektromos vízszivattyú teljesítménye Wattban mérhető de rossz ötlet Wattszámra vízszivattyút keresni. Az elektromos vízszivattyúk meghajtását egy elektromos motor végzi ami lehet egyfázisú vagy háromfázisú. A szivattyú teljesítménye függ attól, hogy az elektromos áram mennyire stabil, illetve mekkora Volttal érkezik a szivattyú elektromos részébe. Elektromos vízszivattyúkat hálózati feszültségről vagy áram előállítására alkalmas eszközről is lehet működtetni, a lényeg, hogy egyenletes feszültség legyen. 
2023.02.23 15:24
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz átemelő szivattyú

Szennyvíz átemelő szivattyú 

Szennyvíz átemelő szivattyúnak nevezzük azokat a merülő szivattyúkat amik lebegő és szilárd anyag szennyeződéseket is képesek a vízzel együtt szállítani. A szilárd anyag tartalom a vízben fekália ami emberi vagy állati eredetű. Minden más merülő szivattyú szennyezett vízhez vagy tiszta vízhez használható. A szennyvíz átemelő szivattyúk lehetnek még daráló késes vagy őrlőkéses szivattyú ami a szilárd anyag tartalom ledarálásáért felel. Erre azért van szükség, hogy kis keresztmetszeten nyomás alatt lévő szennyvíz hálózatban a lehető legkisebb legyen a dugulás veszélye.
Esővízgyűjtő, szennyvízgyűjtő tartály telepítése

Esővízgyűjtő, szennyvízgyűjtő tartályok telepítése 

Pár szóban az Astay tartályokról. Az Astay földbe telepíthető tartályok öntési eljárással készülnek, falvastagságuk 10-12 cm. Külsőleg bordázottak a merevítés miatt de mivel nem tartalmaznak hullámtörőt és belsőmerevítést ezért kizárólag földbe telepíthetőek. A tartályok élettartama 50 év. Használhatóak esővízhez vagy szennyvízhez. Élelmiszer ipari folyadékokhoz kínálnak színezettlen polietilénből készült tartályokat is. Az Astay tartályok magas minőségüek de telepítés során sérülékenyek, ezért minden esetben be kell tartani a gyártó által előírt utasításokat.
2023.02.20 10:09
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz átemelő akna (1-2 szivattyú)

Szennyvíz átemelő akna

Szennyvíz átemelő akna lényege, hogy szivárgás mentesen tárolja az összegyűlt szennyvizet addig amíg a szivattyú át nem emeli a közmű csatornába. A szennyvíz átemelő akna kialakítása lehet egy szivattyús vagy két szivattyús rendszer de nem kizárt a több szivattyús átemelő akna is. Kisebb családi házakhoz elég az egy szivattyús átemelő akna, de riasztó és védelmi rendszer kiépítése ajánlott. Társasházakhoz vagy ipari létesítményekhez ajánlatos a két szivattyús szennyvíz átemelő akna telepítése. Két szivattyús átemelő akna telepítésekor nagyobb biztonság érhető el mert megfelelő szennyvíz szivattyú védelmi rendszer kiépítésével a szennyvíz átemelés nem áll le ha az egyik szivattyú meghibásodik. 
2023.02.02 12:24
Atukavíz
Atukavíz
Milyen hangos egy szivattyú?

Milyen hangos egy szivattyú? 

Volt már úgy biztosan, hogy strandon vagy uszodába elsétát egy ajtó mellett és igen éles hangokat hallott. Ez a hely az úgynevezett szivattyúház, itt találhatóak a vízellátás szivattyúi. Gyári méretekben azt lehet mondani, hogy a szivattyúk igen hangosak még akkor is ha elektromos motor hajtja a gépet. Mindez inkább az ipari méretekre igaz. Mi van akkor ha Önnek a lakása vízellátásához kell szivattyút vagy házi vízművet nézni de a lakáson belül kell elhelyezni ezért tudni szeretné, hogy mekkora zajjal fog járni? 
2023.01.31 20:50
Atukavíz
Atukavíz
Melyik szivattyú mire való?

Melyik szivattyú mire való?

Mivel egy webes áruház nem képes telefonon laikus vásárlókat profi szerelőnek kiképezni, ezért kicsit egyszerűbben, konyha nyelven segítünk elmagyarázni, hogy melyik szivattyú mire való. Erős irányvonalat tudunk adni de nem tudjuk kiváltani a szerelők munkáját. Illetve vegyük figyelembe, hogy ezzel az írással inkább a lakossági ügyfeleknek próbálunk segítséget adni. A mérnökök tudni fogják, hogy mit keressenek.
 
2023.01.14 09:37
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízellátás kutakról

Hogyan lehet kialakítani a megfelelően a házi vizellátást kutakról?

Az biztos, hogy ami működött 30 éve az ma már elavult és nem tudja kielégíteni a megfelelő komfortérzetet. Minden esetben meg kell vizsgálni az igényeket és egy alap ötlettel rendelkezni kell, vagyis azzal a tudással, hogy mégis merrefelé kell keresgélni a megfelelő szivattyút. Az a legfontosabb, hogy a kút megfelelő vízmennyiséget tudjon biztosítani, mindegy, hogy ásott kútról vagy fúrt kútról van szó. Tehát az első dolog a vízmennyiség mérése legyen. Ha megvan a mennyiség akkor tudjuk, hogy mekkora vízfelhasználási igényt tudunk kielégíteni. És itt jön egy olyan rész ami vitákat válthat ki, mert véleményem szerint sokkal jobb dolog nyitott rendszerrel dolgozni mint zárt rendszerrel. 
2022.12.22 09:16
Atukavíz
Atukavíz
Ásott kút szivattyú DOMUS

A legnagyobb vizszállítású ásott kút szivattyú

A DOMUS egy olaszországi szivattyú gyártó terméke. Szivattyúit különleges igényekhez is tervezik. Nem kínai gyártásról van szó. A PST által gyártott szivattyúk fejlesztéseken és teszteléseken mennek keresztül, hogy a lehető legjobb minőséget kínálják. A DOMUS ásott kút szivattyúk anyagai rozsdamentes acél kivéve a járókereket ami Noryl, speciális műanyag. DOMUS szivattyúk dupla tömítésekkel vannak ellátva ezáltal nagyobb terhelésnek is ellenállnak. 
2022.10.28 21:36
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyú tartókötél

Szivattyú tartókötél

A szivattyú tartókötelet első sorban búvárszivattyú függesztésénél szoktak alkalmazni azért, hogy a búvárszivattyú stabilan lógjon a kútban. Azért azt sokan nem tudják, hogy a tartókötélnek más feladata is van. Mindenki azt gondolja, hogy vele nem történhet meg, de a tapasztalat az, hogy igen nagy számban fordul még mindig elő, hogy a szivattyút menteni kell mert a kút behomokolt vagy valami beszorította a szivattyút. A mentési műveleteknél az eső műveletek között az van, hogy a szivattyú tartó kötelet meg kell feszíteni. Ha megfeszült a kötél a mentési munkálatokat meg lehet kezdeni. Például szivattyú beszorult a homoktól, akkor a megfeszített kötél mutatja meg, hogy mentés közben mikor szabadult ki a fogságból a búvárszivattyú. PP vagyis polipropilén vagy PE polietilén kötelek nem alkalmasak arra, hogy szivattyút lehessen menteni vele mert feszítés közben nyúlik. A PE vagy PP kötél használatát azért nem kell teljesen elvetni. Ha bízunk abban, hogy a búvárszivattyú megfelelő helyre van telepítve a kútba és a kút vize tiszta, homokmentes akkor használhatunk PP vagy PE kötelet de ebben az esetben is az a javaslatunk, hogy maximum 30 méterig. 
Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez

Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez


Két különböző öntézési technológiát különböztetünk meg és ennek megfelelően adunk segítséget a megfelelő búvárszivattyú kiválasztáshoz. A búvárszivattyú fogalmával már tisztában vagyunk de ha nem, egy kis emlékeztető felidézés sosem árt. A búvárszivattyú áll egy aszinkron motorból ami vízbe meríthető és egy víz szállításáért felelős felső részből amit a hidraulika résznek neveznek, egybe szerelve nevezzük a gépcsoportot búvár szivattyúnak. Elsőszámú feladata a fúrt kutak vizeinek a felszínre emelése. Méretileg 2 coltól 12 colig választható. A leg népszerűbb a 3coll 76 mm átmérő, és a 4 coll 98 mm átmérő. Ha fúrt kútból akarjuk az öntözést megoldani akkor tisztában kell lenni, hogy mekkora öntöző fejek vannak letéve, és a megfelelő működéshez ezeknek a fejeknek mekkora nyomás és vízmennyiség szükséges. Itt azonnal meg is kell állni egy pillanatra mert két részre kell bontani az öntözést. Lakossági részre és ipari részre. A lakosság a legtöbb esetben Hunter fúvókás öntözést használ, de az ipari öntözés ami vízágyúkon keresztül történik akár több száz liter vizet is elhasználhat percenként ami már nem lakossági felhasználás.

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú vásárlása előtt...

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú 

Ha Önnek Grundfos szivattyút javasoltak a kutjába akkor nagy valószínűséggel megkeresi a lehető legolcsóbb ajánlatot és megrendeli a szivattyút. De ez nem a leg bölcsebb dolog. Hogy miért? Mert a mindent is áruló áruházak nem tudnak megfelelő szakmai támogatást adni és a olcsó Grundfos szivattyú lehet, hogy a legdrágább lesz. 
Búvárszivattyú telepítés 5 év garanciával

Búvárszivattyú telepítése 5 év garanciával 

Búvárszivattyú telepítést vállaljuk akár 5 év garanciával ami érvényes a telepítésre és a búvárszivattyúra is. De ne szaladjuk ennyire előre. Búvárszivattyú telepítését kérheti 1+1 éves vagy 3+1 éves és a csúcskategóriába eső 5+5 éves garanciával. Alap felláláshoz minden eseten szükséges a kút hidrodinamikai adatai. Üzemi vízszint (liter/perc), nyugalmi vízszint, talpmélység, szűrőzött szakasz hossza, béléscső átmérője. Ha ezek az adatok nem ismertek akkor meg kell vizsgálni a kút állapotát. Adatok nélkül nem vállaljuk a búvárszivattyú telepítését. Azt is meg kell említeni, hogy csak fúrt kútba vállaljuk a búvárszivattyú telepítését. Köpenycső használatával lehetne használni ásott kútba vagy vízgyűjtő helyekre, de nem minden gyártó szivattyúja alkalmas a vízszintes telepítésre, ezért ezeket meghagyjuk másoknak. 
A felhasználási igényeknek megfelelően választjuk ki a búvárszivattyú vezérlését illetve kiegészítő termékeket mint például hidrofor tartály vagy védelmi rendszer.
A telepítési munkálatokat jegyzőkönyvvel, garancia levéllel és számlával végezzük!
Nyitott és zárt rendszereket szerelünk de sosem kötünk lakóházra ANTSZ engedély nélkül! 
Ha nincs ANTSZ engedély akkor az aknában egy végponton elhelyezett golyóscsappal befejezzük a gépészeti szerelést. 
2022.04.28 07:09
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor szivattyú

Hidrofor szivattyú

Mi a hidrofor szivattyú? A házi vízművek szivattyúira szokták mondani, hogy hidrofor szivattyú. A házi vízművek három fő egységből tevődnek össze és a legfontosabb egység a szivattyú rész. A hidrofor szivattyúk minden esetben száraz beépítésű centrifugális szivattyú. Ezeknek a szivattyúknak is több fajtája létezik amivel házi vízművet lehet építeni. A házi vízművek szivattyúinak a legfontosabb tulajdonsága az emelési magasság és a vízszállítás mellett a tartóssága. Minél tartósabb a szivattyú annál tovább fogja a feladatát gond nélkül ellátni. 
2022.03.09 09:54
Atukavíz
Atukavíz
Milyen olaj kell a szivattyúba?

Milyen olaj kell a szivattyúba?  

A kérdésre választ adni nem egyszerű. Valójában, milyen olajat tesznek a búvárszivattyú motorjába és miért? A búvárszivattyúk motorrészében olajkamra van kialakítva a hőközlő olaj számára. Ez az olaj fogja átadni a hőt amit az elektromos motor termel a külső burkolatnak, amit a víz áramlása tud hűteni. Az olajkamrában van egy membrán is ami arra szolgál, hogy a meleg hatására az olaj tágulásából adódó térfogat változást kompenzálja. Ez a megoldás egy mérnöki alkotás amit a minőségi szivattyú gyártók alkalmaznak.  

 

Ismerkedés a Pedrollo szivattyú gyártóval

Mit kell tudni a Pedrollo márkáról?

Az olasz Pedrollo márka mára a megbízható szivattyúkról lett ismert, de azt kevesen tudják, hogy története kevesebb, mint 50 évre tekint vissza. Az alapító, Silvano Pedrollo ugyanis egy 1974-es dubai utazása során ismerte fel, hogy a víz mekkora kincs, hiszen az arab világban többet ért, mint a kőolaj.

Hazatérve befektetőket szervezett, és sikerült rábeszélni jó néhány arab származású befektetőt egy minőségi szivattyúkat gyártó vállalat támogatására. A fő cél már a kezdetektől fogva az volt, hogy olyan termékeket gyártsanak, melyek az Arab-öböl környékén található országokhoz hasonló területeken segítse a vízellátás biztosítását. 

Az elkötelezett fejlesztést hamar siker koronázta, a Pedrollo pedig ismert vállalattá vált az öbölmenti országokban. Ezt követte Latin-Amerika és Afrika meghódítása. Silvano Pedrollo ezután olyan olcsó szivattyút készített, mely nem volt drágább két pizza áránál, ezzel pedig az ötletet adó bangladesiek is hatalmas sikereket értek el a mezőgazdaságban.

A Pedrollo Magyarországon is nagyon kedvelt márkanév, megbízható és jó árú termékei között megtalálhatók a csőszivattyúk, a házi vízművek, a centrifugál szivattyúk, a búvárszivattyúk, a JET rendszerű önfelszívó szivattyúk és sok más modell.

2021.10.22 10:34
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyúk ősszel

Itt van az ősz, itt van újra a szivattyúknak is

A szivattyúk is érzik, hogy megérkezett az ősz ismét. Mit jelent ez pontosan? A külső hőmérséklet megváltozik, és a tél közeledtével várhatóan hamarosan megérkeznek a talajmenti fagyok is. A szivattyú érzi a hőmérséklet változást.

2021.09.26 15:02
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar!

Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar 

Ahhoz, hogy megértsük mekkora zűrzavar uralkodik a szennyvíz szivattyúk terén vissza kell, hogy menjünk az időben 30-40 évet. Mielőtt megkezdenénk utazásunkat az időben, elmondjuk, hogy milyen félreértések okozzák a problémákat. A legnagyobb gond az, hogy olyanok adnak tanácsot akik már láttak olyan embert aki, hallotta hogyan kell csinálni. Amikor valakinek szüksége lesz egy szennyvíz szivattyúra, megkérdezi a legjobb barátját vagy szomszédját, hogy milyet vegyen, és beindul a lavina. A legtöbbszőr azt a választ kapja, hogy vegyen egy darálós szivattyút mert az mindenre jó és mindent ledarál. Meg is van a baj! Olyan jó lenne ha fel tudnánk vállalni, hogy nem értünk hozzá, mert nem kell mindenhez érteni. A helyes válasz az lenne, hogy kérdezzél meg egy szakkereskedést. De most pontosítsuk a probléma okát. Előszőr is tisztázni kell, hogy szennyvíz vagy szennyezett vizet kell szivattyúzni. Szennyezett vizet talán úgy tudnám pontosan megfogalmazni, hogy azon tiszta vizek amelyek érintkeznek vagy érintkezhetnek használatuk során kémiai vagy biológiai, szilárd vagy gáz halmazállapotú szennyező anyaggal. Hogy érthetőbb legyen szennyezett víz lehet talajvíz, gyümölcs mosóból származó víz, autó mosóból származó víz, fűtési cirkulációs víz, tavak vize kotrás közben vagy kavicsbányák mosó vize stb. Szennyvíz rövid meghatározása lehet, azon vizek amik az iparban és háztartásokban keletkezett emberi vagy állati ürülékkel és kezelésükhöz szükséges kémiai és biológiai anyagokkal keveredett. Tehát a szennyezett víz és a szennyvíz között a legnagyobb különbség a fekália tartalom. 
2021.09.14 10:31
Atukavíz
Atukavíz
A legjobb búvárszivattyú

Legjobb búvárszivattyú 10-es lista 

Mielőtt valaki félreértené, a búvárszivattyú egy olyan gép amit a fúrt kutak vizeinek felszínre emelésére fejlesztettek ki. Fantázia neveken csőszivattyú vagy mélykúti szivattyúnak is szokták hívni. Most nem ez a lényeg hanem az, hogy mégis melyik a legjobb? A legjobb búvárszivattyút a lakosság körében vizsgáljuk, vagyis inkább azokról a szivattyúkról van szó amit locsoláshoz, házi vízellátáshoz használnak kerti kutakhoz vagy kisebb ipari létesítményekhez, és nem érik el a percenkénti 100 liternél nagyobb vízszállítást. Nem formálunk minden hazánkban kapható búvárszivattyúról vélemény, vagy azért mert minőségileg meg sem érdemli, hogy megemlítsük, vagy azért mert olyan kevés visszajelzést kaptunk róla, hogy kár lenne bármit is mondani, esetleg félrevezető lenne az olvasó számára. 

Mi alapján mondjuk el a véleményünket a búvárszivattyúkról? 

A listát a következő dolgok alapján állítottuk össze:

- Eladási lista ( eladási listát nem csak a saját eladásunkra vonatkozik. Segítségünkre volt több szakkereskedés is) 

- Szakmai vélemények ( figyelembe vettük a gyártói véleményeket, kútfúró szakemberek véleményét, telepítők véleményét és szakszervizek véleményét)

Ennél a pontnál megjegyezném, hogy nem arra számítottunk amit kaptunk. Nagyon eltérőek a vélemények. Volt aki csak egy márkát ismert, és volt aki csak a szivattyú árát vette figyelembe. 

- Ár 

- Tartósság 

- Megbízhatóság

- Javíthatóság

Segítségünkre volt rengetek szakember, felhasználó akiknek ezennel megköszönjük a véleményüket. Azt is el kell mondani, hogy volt olyan aki teljesen elhatárolódott a vélemény nyilvánítástól. (Szándékosan nem említettük, hogy gyártóról, kereskedőről, vagy más szakterületen dolgozóról van szó.) 

Végül azt a tényt is ide soroljuk, hogy több mint 10 éve telepítjük, ha szükséges, ezeket a búvárszivattyúkat mi is.

Amit nem vettünk figyelembe: 

Bababoltok, családi webáruházak véleménye. (Többnyire nincs is.) 

Ismeretlen eredetű búvárszivattyúk. 

Elfogult kijelentések. 

Kölcsönözhető, bérelhető szennyvíz szivattyú

Hirtelen állt meg a szennyvíz átemelő szivattyú? Az akna megtelt szennyvízzel? Szinte lehetetlen azonnal szennyvíz szivattyút leakasztani a polcról, főleg azért mert nem tudjuk a pontos típust. Érdemes 1-2 napra szennyvíz átemelő szivattyút bérelni.

2021.07.24 08:32
Atukavíz
Atukavíz
Búvárszivattyú cseréje

Búvárszivattyú kiváltása

Mivel lehet kiváltani egy adott búvárszivattyút másikra?

Újonnan készült kutaknál könnyebben tudunk búvárszivattyút választani mert minden valamit is magára adó kútfúró mester megadja az adatokat a tulajdonosnak, üzemi vízszint, nyugalmi vízszint, depresszió határ, stb. ami által kiválasztható a megfelelő búvárszivattyú. Bizonyos esetekben a fúrómester javaslatot is szokott tenni szivattyú típusra. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyfajta típust szoktak mondani Pedrollo, Leo, vagy más. A mi javaslatunk az, hogy nézzen körbe a kínálatban mert mindenkinek más az igénye. Vagyis a mester megmondja, hogy legyen a szivattyú 40-50 liter/perc X-méteren és 8-9 bár zárónyomás környéki. Így már tudunk ajánlani 4-5 típust ami közül a vevő ki tudja választani a megfelelő minőséget.

2021.06.29 12:40
Atukavíz
Atukavíz
Ideális szivattyú átmérő

Ideális szivattyú átmérő

Fúrt kutak esetén sokszor felmerül a kérdés, hogy mekkora az ideális átmérőjű búvárszivattyú?

A búvárszivattyúk hűtését a megfelelő vízáramlat tudja biztosítani ami akkor alakul ki ha a szívás beindul, a kútfal és a búvárszivattyú köpenye között szűk hézag van. Ezen a hézagon gyorsul fel a víz ami a megfelelő hűtést biztosítja. Ezért van szükség köpenycsőre ha búvárszivattyút ásott kútba telepítünk.

 

De mégis mekkora az optimális szivattyú átmérő fúrt kutaknál?

 

Fúrt kutak amibe búvárszivattyút lehet telepíteni 90mm-es átmérőnél kezdődnek. A legelterjedtebb átmérővel fúrt kutak 90-100-113-125-150-160-200-250-300-330 mm. Kerti kutak készítésénél rétegvíz keresésénél 90-100-113-125mm-es csövet alkalmaznak míg a talajvíz keresésénél 150-160-200 mm-es csöveket alkalmaznak. Talajvizekhez alkalmazzák az úgynevezett beton kútgyűrűket.

200mm-es csövek felett ipari kutakat készítenek amibe 6-8-10 colos búvárszivattyúkat telepítenek.

 

2021.05.15 10:38
Atukavíz
Atukavíz
Merülő szivattyú

Merülő szivattyú

Merülő szivattyút azért hívjuk így mert a víz alá merül. Nagy tévedés és a bababoltok vagy barkácsboltok használják ezt a kifejezést minden szivattyúra. Ha kicsit is figyelünk az igényekre akkor a merülő szivattyúk fajtáit is meg kell különböztetni legalább a felhasználás igénye szerint. De mi is a merülő szivattyú? A merülő szivattyú egy aszinkron motor és örvénykeltő járókerekek összeépítése, vagyis egy gépcsoport ahol a motorrész felül és a járókerekek vagy járókerék alul helyezkednek el. 

2021.05.15 08:26
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízmű tartály nélkül

Házi vízmű tartállyal vagy tartály nélkül

Házi vízműveket alkalmazhatunk öntözésre, házi vízellátásra és minden olyan alkalmazáshoz ahol szükséges a víz jelenléte nyomás alatt. Manapság sok olyan készülék van ami megfelelő működéshez egyenletes víznyomásra van szükség. Lehet ipari hűtőgép vagy hőcserélő. A megfelelő házi vízmű kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés a szivattyú kiválasztása kell, hogy legyen. 

2021.04.28 20:43
Atukavíz
Atukavíz
Pedrollo búvárszivattyú

Pedrollo búvárszivattyú

Mit kínál számunkra a Pedrollo a búvárszivattyúk között? Tisztázzuk, hogy a búvárszivattyú minden esetben olyan szivattyú amit a víz áramlása hűt és fúrt kutakhoz alkalmazható. Pedrollo búvárszivattyút három féle méretben választhatunk. A 90-100mm-es kútcsövekhez a 3 colos, Pedrollo 3SR búvárszivattyú választható ami 76mm átmérővel rendelkezik. A 125 mm-es kútcsövekhez a Pedrollo 4BLOCK vagy a Pedrollo 4SR búvárszivattyú széria választható. Az ipari változatoknál 6 colos szivattyúk jöhetnek szóba ami 147mm átmérő és Pedrollo 6SR széria a megnevezésük. Miben térnek el egymástól ezek a szivattyúk? Ha nem ipari felhasználásra akarom használni, mégis melyiket érdemes választani?

Nyomásfokozó szivattyú! Milyen nyomásfokozó szivattyút válasszak?

Nyomásfokozó szivattyú

Házi vízellátás esetén alkalmazható nyomásfokozó szivattyúkat vizsgáljuk! Fontos kiemelni, hogy házi vízellátásról vagy ipari nyomásfokozásról van szó. Jelen esetünkben arról van szó ha a házunkba a közműszolgáltató nem tudja garantálni a komfortérzethez megfelelő nyomást, vagyis nem működnek a háztartási gépek esetleg a zuhanyrózsából kiáramló víznyomás nem megfelelő. A megfelelő víznyomás 3-4 bár közé tehető. Magasabb nyomás esetén nyomáscsökkentőre van szükség, alacsonyabb nyomás esetén nyomásfokozó szivattyú beépítése ajánlatos. Ezekben az esetekben merül fel a kérdés, hogy milyen nyomásfokozó szivattyút kell választani és hogyan?

Nyomásfokozó szivattyú kínálatunkat itt megtekinthetinyomasfokozo-szivattyu 

 

Esővízgyűjtés

Mindenki számára egyértelmű, hogy esővizet megéri gyűjteni. Egyszerű példaként említem, 100 m2 tetőről 550mm éves esőzéskor 55m3 vizet tudunk összegyűjteni. Ez a mennyiség egy átlagos családi ház éves kommunális vízfelhasználása. Ha szeretnénk a kertünket is szépen tartani akár 150-200 m3 vizet is elhasználhatunk egy szezonban amit ha hálózati vízről megoldani igazi pénzkidobás. Az esővíz gyűjtés hosszú távú befektetés. Esővíz használatakor nem kell aggódni, hogy a csaptelepen vízkő vagy rozsdabarna foltok fognak megjelenni mivel az ásványi anyag tartalma szinte nulla. Nem károsítja a tömítéseket és nem okoz lerakódást a csőhálózatban. Alkalmas autó mosásra vagy magasnyomású mosóberendezések üzemeltetéséhez vegyszermentesen. Kertek öntöző berendezések üzemeltetése esővízről gazdaságos és környezet kímélő. Ha gyűjtjük az esővizet rengeteg mérgelődéstől és gondtól menthetjük meg magunkat mivel az esővíz elvezetése nem egyszerű feladat, jogszabályok írják elő, hogy hogyan és merre lehet elvezetni. A szomszéd is nyugodtabb lesz ha nem az ö telkére folyik a víz.

2021.02.20 20:12
Atukavíz
Atukavíz
Amikor Nő szivattyúra vágyik

Amikor Nő szivattyúra vágyik

(Tanács Margaréta emlékére!)

Kedves Szerelmem!

Azért írom neked ezt a levelet mert, kerti szivattyút kell venni. A növények amiket neked ültettem, kedvenc virágaid szomjaznak! Nem venném a szívemre ha tönkre mennének mert akkor szép szemed csillogása eltűnne. A közös tavaszi virágillatú esték hiányoznának, a veled töltött esték virágok nélkül olyan mint a zászló szél nélkül. Csak a kókadás jelei mutatkoznak. Nem tudnám sokáig elviselni ezt a látványt. Szeretném ha nem engednénk, hogy magával rántson a szomorú hangulat amit a száraz növények látványa mutat. Vagy már nem szeretsz? Locsoljak vödörrel? Miért kellene, hiszen úgy szeretik a virágok a kútvizet ami életet és szépséget ad nekik. Ha már a macskát nem engedted, engedd, hogy továbbra is úgy gondoskodjak a növényeinkről ahogyan rólad is gondoskodom. Emlékezz vissza milyen volt ez a kert mikor megismerkedtünk! Száraz, kiégett, kopár. Együtt tettük varázslatossá. Most a szívem szakad meg ha ránézek. Kérlek ne engedd, hogy szenvedjek. Lepjél meg egy kerti szivattyúval! Tudom, hogy számodra kevesebbet jelent a szép kert látványa mint nekem, de mikor a kocsidat mosod mindig boldognak és felszabadultnak nézel ki. Én is ezt érzem amikor a virágokkal foglalkozom. Mit szólnál ha nem tudnád lemosni a kocsidat mert nem jó a szivattyú? Tudom, néha egyszerű vagy mint egy fakocka és az lenne a válaszod, hogy elviszed mosóba. De én mit tegyek? Vigyem én is el? Azt sem engeded meg, hogy néha előre üljek nem, hogy poros virágokat rakjak a kocsiba. Ez így nem mehet tovább! Nő vagyok, szerintem nem nekem kellene elintézni a szivattyú vásárlást de biztosan van olyan üzlet ahol segítenek. Nem szeretnél vele foglalkozni akkor rakd ki nekem a bankkártyádat és elintézem! A közös jövőnk érdekében kérlek dönts gyorsan! Kártya vagy szivattyú, ha szeretnél holnap este vacsorát.

A Te szerelmed!

 

UI: a sütő sem a legjobb!

Isten veled Nyuszó! R.I.P 2022

2021.02.14 21:10
Atukavíz
Atukavíz
Hogyan vernek át az interneten?

Hogyan vernek át az interneten? 

Mióta internet van azóta követnek el rajta csalásokat, félrevezetéseket. Ez is a pénzkeresés egyik formája igaz, hogy törvénybe ütközik és nem a legszebb dolog. De ezt nem igazán érdekli azokat akik elkövetik. Az internet mögé bújva hamis adatokkal szereztek meg olyan információkat amikkel  visszaélve visszafordíthatatlan károkat okoztak ártatlan embereknek.

De az idő változik és egyre nehezebben lehet az emberek pénzét elvenni, kicsalni. Köszönhető ez a törvényi szigorításoknak. Webáruházakban is kötelező megadni olyan adatokat amiket egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetünk. Cégadatok, elérhetőség, de egy jó ideje általános szerződési feltételeket is fel kell tüntetni. Kicsit jobban betekintünk egy webáruház mögé biztonságosabban vásárolhatunk. A csalók eltűntek! Nagyon nagy tévedés! Átalakultak speciálisan bizonyos szektorokra koncentrálnak. Tudják mi a legszebb az egészben? Részben hivatalosan csinálják!

 

2021.02.07 08:40
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúbolt

Mit takar a szivattyúbolt elnevezés? Szakirányú kereskedelmet végzünk ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk a vevőket eligazítani a szivattyúk világában. Magán illetve céges vevőinknek nyújtunk segítséget megfelelően kiválasztani az adott feladathoz a legmegfelelőbb szivattyút. Nem minden esetben tudunk azonnal választ adni egy kérdésre de szivattyú gyártó cégek mérnökeivel vagyunk kapcsolatban akik segítségünkre vannak annak érdekében, hogy vevőin meglegyenek elégedve. Ezt a feladatot nem tudják ellátni a bababoltok vagy hobbi barkács üzletek! Szivattyú szakirányú kereskedelmet végzünk azért, hogy vevőink számíthassanak ránk ha szükséges.

2021.02.02 20:41
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyú javítás, szerviz


Minőségi szivattyúk javítása nem egyszerű feladat mivel nagy szakértelmet igényel. Megvásárolt szivattyúk éveken át tudnak gond nélkül üzemelni ha megfelelően lett az adott feladathoz kiválasztva. Meghibásodás esetén a javítási munkálatokat kivel érdemes elvégeztetni? Minden márkának meg van adva a garanciális javítási szervize, de nem mindegyik szerviz tudja vállalni a garanciális időn túli javításokat. Megfelelő szivattyú szervizet kell megkeresni aki garanciát vállal az elvégzett szivattyú javításra.

2021.01.20 21:08
Atukavíz
Atukavíz
Melyik a legjobb szivattyú?

Melyik a legjobb szivattyú?

Megkaptam ….. nesze neked! Egyik nap kaptam egy e-mailt amiben arra kérnek, hogy adott szivattyú kiválasztásához tegyem hozzá a szakmai segítségemet. Jelen esetben arról van szó, hogy ásott kútból kell szivattyúzni, egy kisebb házat kell ellátni vízzel wc öblítésre és a háztól kb 40 méterre van egy kerti csap amit locsoláshoz használnak, még azt is elmondták, hogy napi kb 700 liter vizet használnak el. Nem túl bonyolult a kérdés gondoltam de ahogyan tovább olvastam az emailt egyre gyanúsabb lett az egész.

2021.01.02 20:55
Atukavíz
Atukavíz

Merülő szivattyú

Nem minden vízbe működő szivattyú merülő! Mi a merülő szivattyú és miben különbözik a búvárszivattyútól? A szivattyú magában egy gépcsoport ami két részből tevődik össze. A két rész az elektromos motor és a járókerék vagyis a lapát vagy lapátok. A merülő szivattyú centrifugális szivattyú. A nem centrifugális de vízbe mártott szivattyúkat nem nevezhetjük merülő szivattyúnak! A merülő szivattyúk víz alá merülve képesek tiszta vagy szennyezett vizek szivattyúzására. Vízbe merítve nem képesek a magas vízoszlop ellennyomást elviselni vagyis a bemeríthetőségük alacsony. Merülő szivattyúk vízbemeríthetősége 10-12 méter körül van gyártótól függően. Többlapátos kiviteleknél a bemeríthetőség lehet akár 40-60 méter de ezek a szivattyúk csak tiszta vizet képesek szállítani.

 

2021.01.01 21:26
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Miért nem kapcsol ki a szivattyúra kötött nyomáskapcsoló? A legegyszerűbb válasz, hogy elrozsdásodott és berohadt. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, de nem minden esetben van így.

Először is tisztázzuk, hogy a mechanikus nyomáskapcsolóról beszélünk amin a kikapcsolási és bekapcsolási érték állítható.

2020.12.23 14:25
Atukavíz
Atukavíz
Áramláskapcsoló, Press control

Áramláskapcsoló, Press control

Áramláskapcsoló használata szivattyúkhoz más néven Press control alkalmazása minden olyan vízszivattyúhoz lehetséges ami a feltüntetetett értékhatáron belül van.  Gondolok itt szivattyú zárónyomás értékére vagy a szivattyú motor teljesítményére, esetlegesen az áramló térfogatra. Áramláskapcsolók alkalmazása lehetséges búvárszivattyúkhoz vagy szárazbeépítésű szivattyúkhoz egyaránt.

Esővíz szivattyú, szivattyú alkalmazása esővízhez

Szivattyú esővízhez

Milyen szivattyút használjunk esővízhez? Esővíz alkalmazása lehet locsolás, kommunális használat, még autó mosásához is alkalmazható. Esővíz igen magas tisztaságú, ásványi anyagoktól mentes víz ezért szinte lágy vízzel vetekszik. Ha az esővizet föld alatt elhelyezett tartályokba gyűjtjük például azért, hogy a lakást vagy a garázsunkat szeretnénk megvédeni a vízbetöréstől, ezekben az esetekben akár lebegő szennyeződés vagy akár kavics szemek is kerülhetnek a tartályba.

2020.11.22 15:29
Atukavíz
Atukavíz

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz?

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz, laikusként gondolkozom el rajta! Válasz egyszerű, búvárszivattyút. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, gondolhatjuk! Fúrt kutakhoz búvárszivattyú való, technikailag mos nem megyek bele a búvárszivattyú jelentésébe nem az a célom. Az a célom, hogy egyszerűen elmondjam, hogy milyen szivattyú való az Ön fúrt kútjába.

Búvárszivattyúk itt megtekinthetőek

 

Van búvárszivattyú segédletünk, olvassa el, töltse ki és küldünk ajánlatot katt ide 

2020.10.23 13:12
Atukavíz
Atukavíz

Ügyeletes szivattyúbolt, ügyeletes nyitvatartás 

Mikor romlik el a szivattyú? Szivattyú meghibásodása sosem jön jókor és őszintén senki nem számít rá. A karbantartási feladatok elmulasztása viszont felgyorsíthatja a szivattyú meghibásodását. Természetesen vagy hétvégén vagy ünnepnapokon hibásodik meg a szivattyú. Mit lehet tenni?

2020.09.16 20:14
Atukavíz
Atukavíz
Kerti szivattyú

Kerti szivattyú

Kerti szivattyúk alkalmazhatóak lakossági célra amit annyit tesz, hogy a nyomás és vízfelhasználás nem túl magas, és ipari célokra. Ipari célokra használt kerti szivattyú nem csak a nagy víznyomást vagy több száz literes percenkénti vízszállítást jelenti, ipari felhasználás lehet a 24 órás üzemmód. Kerti szivattyú működésére nem jellemző a 24 órás üzemmód. Kertek öntözéséhet vagy házi vízellátáshoz direkt áramlással vagy hidroforos rendszerként kiváló választás a kerti szivattyú!

Mit kell tudni a kerti szivattyúkról felhasználóként?

 

2020.09.15 20:25
Atukavíz
Atukavíz

Leo szivattyú vélemény

Amikor szivattyút választunk öntözéshez vagy házi vízellátáshoz a legnagyobb hibát akkor tudjuk elkövetni ha beszaladunk az első nagyáruházba és levesszük a polcról a számunkra vonzó árban lévő szivattyút. Jó, olcsó nekem ez jó lesz. A legtöbb esetben nem jó! Miért is van ez?

Nem vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora vízszállításra vagy nyomásra van szükségünk, akkor előbb forduljunk szakkereskedéshez! Kiemelném, hogy szakkereskedéshez! Szivattyú szakkereskedések jó eséllyel tudnak segíteni, mivel higgye el nem Ön lesz az első akinek szivattyú problémája akadt. Zöld béka és babaszappan kereskedéseket kerülje messziről és a legolcsóbb árban se bízzon! Tapasztalat, hogy a legolcsóbb áruház nem elérhető vagy jobban értenek a fűnyíróhoz mint a szivattyú technológiához! Önnek nem csak minőségi szivattyúra van szüksége hanem szakértelemre is.

Létezik megfelelő szivattyú jó árban? Igen, létezik! Jó választás lehet a Leo szivattyú amit nagyáruházban nem kap meg.

 

2020.08.27 12:42
Atukavíz
Atukavíz

Beszart a házi vízmű 

Elnézést kérek a nem túl szép megfogalmazásért de tisztában vagyok vele, hogy milyen bosszantó dolog ha valami nem úgy működik ahogy kellene. Házi vízművek gyakori jelensége, hogy a nyomáskapcsoló ki - be kapcsolgat annak ellenére, hogy minden csap zárva van. Mi a baj? Azt kell mondanom, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség feledékenységből adódik. 

2020.08.16 15:10
Atukavíz
Atukavíz

Kútba szorult szivattyú kimentése

 

Ki lehet menteni a kútba szorult búvárszivattyút? Mielőtt rátérnénk a mentés szakmai részére nézzük meg azt, hogy mitől is szorulhat a búvárszivattyú a fúrt kútba. 30 évvel ezelőtt még ritka számba mentek a minőségi búvárszivattyúk ezért a legtöbben membránszivattyúval (orosz búvár) emelték ki a vizet a kútból de a kibocsájtott finommechanikai rezgések miatt gyorsan beremegtette a homokszemeket amik körbefogták a szivattyút és kész is a baj. Azóta sok minden változott de a lényeg ugyanaz, a búvárszivattyú beszorult a kútba. A legtöbb esetben a búvárszivattyú azért szorul a kútba mert telepítéskor nem a megfelelő helyre lett betéve. Helyes telepítés az lenne ha az üzemi vízszint alá 2-5 méterre de függ a kút mélységétől is. Most nem a telepítéssel foglalkozunk ezért nem vesézem tovább. Régi telepítési módszer az volt, hogy a kútfúró mester (vagy nem) azt tanácsolta, hogy a tulajdonos tegye le a szivattyút a kút aljára és húzza fel 1 métert. A lehető legrosszabb megoldás! Először is azért mert a kút legalsó része az iszapzsák vagyis az a hely ahol a homokszemek összegyűlnek és időnként ki kellene takarítani. A második dolog amiért a szivattyút nem szabad teljesen a fenékre lerakni mert nem tud megfelelő áramlás kialakulni így a búvárszivattyú motorja túlmelegedhet. Évek alatt homokszemek foghatják körbe a búvárszivattyút vagy épp a szivattyú tetejére rakódhat le homok. Gyakori eset lehet még, hogy nyitott a kút szája és szilárd szennyeződések kerülhetnek bele amik beékelődhetnek a szivattyú és kútbéléscső fala közé mint például kavicsdarabok. Minden esetben zárni kell a kút száját. Érdemes kútsapkát használni. 

2020.08.15 19:47
Atukavíz
Atukavíz

Kútakna - gépészeti akna

Bármennyire is furcsa, mivel szivattyúról van szó, de a legnagyobb ellensége a szivattyúnak a párás környezet! Gépészeti aknát úgy kell kialakítani, hogy a levegő átjárja. Párás, nedves levegő behatol a csapágyházba és korróziót okoz. A szivattyú hangot kezd kiadni.Gondoskodjon a gépészeti akna szellőztetéséről! De szaladjunk ennyire előre! A kút elkészült örömmel fizetjük ki érte a megállapodott összeget, látjuk folyni a vizet amit a kútfúró átad! Alaphelyzetben a kút mellé megkapjuk a kút paramétereit is vagyis az üzemi vízszintet, nyugalmi vízszintet, talpmélységet. Miután ez megvan és a kútfúró elhadja a területet, egy cső áll ki a földből ami le van zárva. Gépészetileg (kút gépészetileg) üzembe kell helyezni a rendszert. Minden igény más rendszer kiépítését igényli. Abban az esetben ha öntöző rendszert akarunk kiépíteni vagy lakás vízellátását biztosítjuk kútvízzel, a legtöbb esetben  szükségünk lesz gépészeti aknára. 

 kutakna   

Kútakna és vízteres kútakna itt megtekinthető, katt ide

2020.07.19 13:48
Atukavíz
Atukavíz

Pedrollo 4 BLOCK búvárszivattyú

 
Pedrollo búvárszivattyúk új változatban. Mit jelent az új változat és miért kellett újítani? Pedrollo 4BLOCK szivattyúk kifejlesztésénél  a lakossági és kisebb ipari felhasználások voltak szem előtt. Egyszerűen és gyorsan lehetett telepíteni. A beépített kondenzátornak köszönhetően nem kellett bajlódni az elektromos bekötéssel. A búvárszivattyú kialakítása monoblokk vagyis a motorrész bontás nélkül nem lehet elválasztani a hidraulikáról. Egyszerű de nagyszerű búvárszivattyú amihez gyártói 20 méter elektromos kábel is jár. Voltak hiányosságai mint például nem rendelkezett visszacsapó szeleppel de sokan ezért keresték. Visszacsapó szelep híján szabad kifolyásban lehetett használni, ami használat után visszaengedte a vizet így nem fagyott bele a csőbe télen. Állatok itatásánál pédául nagyon hasznos volt. 4BLOCK búvárszivattyúk kedvelt szivattyúk a öntözősök között is. Sokan csak a név miatt keresték mert azt hallották, hogy jó szivattyú. Nem tévedtek! Optimális környezetben akár 10-12 évet is müködtek gond nélkül. 

Elpumps szivattyú elektromos bekötési segédlet 

 

Külső indító kondenzátoros szivattyúk esetén nem ritka, hogy az indító doboz összeég. Adódhat a kondenzátor meghibásodásából vagy a hőkioldó túlterheléséből. Bizonyos esetekben szakszerűtlen bekötésből. Abban az esetben ha időben észrevesszük és a motor nem ég le, elég egy új indító dobozt felszerelni, de a bekötése okozhat gondot. 

2020.01.16 10:05
Atukavíz
Atukavíz

A minőség mindenek előtt

Abban az esetben ha szivattyú vásárláson gondolkozik vagy a régit szeretné lecserélni, vegye figyelembe, hogy mennyi időre tervez. Furcsán hangzik de lehet tervezni a szivattyú élettartamával. Vannak akik azt mondják, "nem sokat használom kaphatók jót Kínából is" és vannak akik körüljárják a témát és 10 évre terveznek. Aki kínai szivattyúban gondolkozik (minőségi kínai) megfelelő és rendeltetés szerű használat mellett akár 5-6 évet is működhet a szivattyúja. A meghibásodás után a problémát az alkatrész utánpótlása okozhatja akár hónapokat is várni kell. Az előbb zárójelben megjegyeztem, hogy minőségi. Igen, kaphatunk minőséget Kínából de megvan az ára, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb. A nem minőségi kínai akár napok alatt széteshet. Itt most nincs szó arról, hogy búvárszivattyú vagy merülő szivattyú. Aki viszont 10-15 évre tervez annak most tanácsolunk pár dolgot. 

Búvárszivattyú vagy merülő szivattyú?

A legnagyobb probléma az online kereskedéseknél, hogy a terméket eladják de a szakmai dolgokban téves, félrevezető dolgokat jelentetnek meg. Miért van ez? A gyártók vagy nagykereskedések nem tesznek különbséget, hogy egy adott terméket kinek adnak el. Alapból nincs ezzel semmi gond. A szakmai felkészültség minden kiskereskedő saját felelőssége. A nagy áruházakban kapható cumisüveg és szivattyú is. Érdekes hozzáállás az online kereskedéshez, zöld ugrabugra béka buzdít vásárlásra a tévében, de hol van a szakértelem? A szivattyúzási technológia vagy a szerszámgép technológia ugyan abba a kategóriába esik mint a cumisüveg? De nem csak a legnagyobb online kereskedelmi oldalakkal van gond. Manapság nagy divat Online Webáruházat nyitni. Nagyon sok olyan áruház van ami olyan terméket forgalmaz amihez lövése sincs, hogy hogyan árusítsa vagy hogyan adjon hozzá szakmai segítséget, ezért szakmai oldalak tartalmait lemásolva próbálnak meg értékesíteni. Ha nem sikerül akkor ár összehasonlító oldalakon megpróbálnak a legolcsóbban termékeket árulni. Egy profi szakmai webáruház sosem a legolcsóbb hiszen nagyobb rezsiköltséggel kell dolgoznia mint egy otthonról székből irányított elérhetetlen, szakmailag nulla oldalnak! 

2020.01.07 21:32
Atukavíz
Atukavíz

Búvárszivattyú hibái 

Búvárszivattyúknak szinte nincsenek hibái, ritkán adódhat gyártási hiba. A hibák 95%-a telepítésből adódik. A félreértések elkerülése érdekében, búvárszivattyú más néven csőkút szivattyú, csőszivattyú, csőbúvár szivattyú kinek hogyan tetszik, de semmi képen nem merülő vagy merülő búvár. Búvárszivattyú szerkezeti felépítéséről már beszéltünk most azt vizsgáljuk, hogy mi lehet a búvárszivattyú meghibásodásainak okai. 
A természetes kopást vagy elhasználódást nem vizsgáljuk! Búvárszivattyú élettartama nagyban függ az alkalmazás módjától illetve a karbantartástól. Búvárszivattyú élettartama(minőség esetén) 5-6 év, karbantartással 10-12 év. Vannak kivételek mikor 15-20 évet is elment gond nélkül egy búvárszivattyú.

Búvárszivattyú kínálatunkat tekintse meg itt 

Vaslemez hidrofor tartály levegő betápláló 

 

Régi vaslemez hidrofor tartályok mára már egy kicsit elavultak helyükre az előfeszítő membrános hidrofor tartályok léptek. Vaslemez tartályok még mindig jelen vannak a piacon mert áruk vonzóvá teszi őket és beszerelésük egyszerű. A helyzet viszont az, hogy nem ennyire egyszerű a dolog. A legtöbb helyen mikor vaslemez tartályt vásárolnak szakértelem hiányában elfelejtik feltenni a kérdést, hogy levegő betáplálót alkalmaznak-e? Vaslemez hidrofor tartályoknál a víz közvetlenül érintkezik a tartály falával, nincs feszítő membrán. A feszítő membrán két dolgot lát el. Az egyik, hogy a membrán magában tárolja a vizet így a víz nem érintkezik a hidrofor tartály falával, a másik, hogy biztosítja a megfelelő nyomást akkor is ha a szivattyú nem működik. Akkor működik helyesen a rendszer ha például nem vesszük észre a nyomáskülönbséget ki és bekapcsolás között. Úgy érezzük a nyomás állandó! Az előfeszítő levegő nyomás a membrán és a tartályfal között helyezkedik el a víztér másik oldalán. Ezekkel a dolgokkal szemben a vaslemez hidrofor tartályoknál nincs membrán, a levegő a víztér felett helyezkedik el. Nyomáskapcsoló használatával hamar észrevehetjük a levegő hiányát  mivel a nyomásesés szinte azonnal bekövetkezik csapnyitáskor. Ha nincs levegő a tartályba nincs mit összepréselni ezért a nyomásváltozás szinte azonnal bekövetkezik. Ha a rendszerhez átfolyós érzékelős áramlásvezérlőt használnak akkor a levegő hiányát nehezebben veszik észre mert az áramlásvezérlő biztosítja a szivattyú folyamatos működését és szinte állandó a nyomás a rendszerbe, de megszűnik a hidrofor  tartály tárolási funkciója! 

2019.12.11 15:35
Atukavíz
Atukavíz

Szárazon futás védelem 


A szivattyúk egyik legkárosabb üzeme amikor szárazon járnak a lapátok, járókerekek. Többféle védelmi rendszert lehet szivattyúkhoz telepíteni ami megvédi a szivattyút a szárazon futástól. Nem mindegy milyen szivattyúról beszélünk. Felszíni szivattyúk bizonyos fajtái több órán keresztül is képesek szárazon járni mielőtt összeégne, meghibásodna. Most a búvárszivattyú szárazon futás védelmét vesszük nagyító alá. Búvárszivattyú megfelelő alkalmazásához rengeteg adatot figyelembe kell venni. A  szárazon futás ellen két fő dolgot kell betartani. 1- Megfelelő mélységbe kell telepíteni a búvár szivattyút. 2- Ne válasszunk a kút vízhozamánál nagyobb teljesítményű búvárszivattyút. 

2019.05.17 11:34
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúk várható élettartalma 

Meddig fog működni meghibásodás nélkül a szivattyú?

Fontos és jogosan teszi fel magában ezt a kérdés mikor szivattyú választás előtt áll. 
Mivel a szivattyúzási technológia nagyon tág fogalom ezért nem lehet konkrétan azt mondani, hogy minden fajta szivattyú ugyanaddig működik meghibásodás nélkül!
Az első és legfontosabb, hogy a szivattyú sokáig működjön, mindig válasszon minőségi szivattyút!
Hogyan tudja eldönteni, hogy az adott szivattyú a minőségi kategóriába esik vagy esetleg becsapás áldozata lesz ha megveszi?
Sajnos azt kell mondani, hogy interneten mindenféle szivattyúval találkozhat, még hamisított terméket is árulnak!(üzletben is előfordulhat) 
Silány minőségű vagy hamisított szivattyú mindig lesz, elég nehéz kiszűrni a laikus vásárlónak mert nagyon jól megírt reklámszöveg van hozzá.
Ha a reklámszöveg nem lenne elég akkor egy nagyon vonzó árat tesznek ki és a legtöbb vásárló már bele is ugrott a csapdába!
Zárt kútfejek fontossága
2019.05.06 09:18
Atukavíz
Atukavíz

Kútfej - Kútsapka 

A kutak legnagyobb veszélyforrása a nyitott kútfej.
Minden esetben a kutak száját zárni kell! 
Semmi más nem kerülhet a kútba csak az ami bele való, búvárszivattyú, beeresztő kötél, termelő cső és elektromos vezeték.
Nagyon sok helyen viszont nyitva hagyják a kutak száját ami elég nagy felelőtlenség.
Aknákban nagy szeretettel telepednek meg kisebb állatok, csigák, békák stb.
Ezek a kisállatok előbb vagy utóbb de belemásznak a kútba és nem biztos, hogy sikerül kijutniuk onnan.
De nem csak ezért kell zárni a kutakat. 
A bezúduló esővíz, szennyvíz illetve bármilyen külső hatás ellen védeni kell a kutat. 
Ha nem zárjuk a kútfejet nem csak a kutat veszélyeztetjük hanem minden egyes fogyasztót akinek esetleg ugyan abban a rétegben helyezkedik el a kútja. 
Későbbiekben a fertőzés mélyebb rétegekbe is lejuthat. 

De nem csak a fertőzések jelentenek gondot.

                                                                                

                                 

Ha apróbb törmelékek kerülnek a kútba akkor ezek a törmelékek lejutnak a szivattyú és a kútcső fala közé és megszorulhatnak.
Ezt csak akkor vesszük észre mikor a szivattyút ki szeretnénk venni a kútból de nem tudjuk mert megszorult. 
Ilyenkor szokták azt a hibát elkövetni, hogy még erősebben húzzák és beszakítják a vezetéket vagy a termelő csövet. 
Mikor a vezeték vagy a kötél beszakad már nagyon nehéz segíteni!
Minden beszorulásnál ha azt érezzük, hogy a szivattyú nem akar kijönni, ne erőltessük tovább kérjük szakember segítségét!
Nagyon sokat tehetünk a biztonságért ha egy kútsapkát helyezünk a kútfejre ami zárható.
Zárható vagy részben zárható kútfejjel elkerülhetjük a idegen anyagok bejutását a kútba. 
Ipari kutaknál a kútfej kialakítása igen nagy gondosságot igényel és szigorú feltételeknek kell megfelelnie.
Ipari kutak kútfejei több százezer forintba is kerülhetnek.
Ha házi vízellátásra, öntözésre  használjuk a kerti kutunkat akkor is minden esetben gondoskodni kell a kútfej zárásáról, ásott és fúrt kutak esetén is.
Ásott kutak esetén is fedni kell a kutakat, hogy idegen anyagok ne kerülhessenek a kútba. 
Az előírások azért olyan szigorúak mert a legsérülékenyebb vízbázis a talajvíz. 
Ha a talajvíz szennyeződik akkor nagy valószínűséggel az ivóvíz bázis is sérülni fog. 
Egy fertőzött kutat fertőtleníteni nem csak nehéz de igen hosszú idő.
A kútban a fertőzést tovább jut a vízadó rétegbe és máris nagy a gond!
Zárjuk a kút száját!
                                                                         
2019.01.24 17:20
Atukavíz
Atukavíz

Szivattyúk homoktűrő képessége 

Pár szóban a szivattyúk homoktűrő képességéről. ( Búvárszivattyúk esetén) 
Félreértésekre adhat okot a kijelentés ha egy szivattyúra azt mondják, hogy homoktűrő.
Egy szivattyúnak a leginkább igénybe vett része a hidrofeje, járókereke ha a homoktűrésről beszélünk.  
Szivattyúk járókerekei különböző anyagokból készülnek. 
Szivattyúk járókerekei lehetnek NORYL, TECNOPOLIMER, BRONZ, vagy ÖTVÖZETEK.
Nem mindegyik anyag viseli el ugyan úgy a homokszemek koptatását, ezért nem mindegy milyen járókerekes szivattyút választunk homokkal szennyezett vizek szállítására. 
Általában homokkal szennyezett vizeket kutakból származnak.
Kutakból való víz szivattyúzására alkalmasak a búvárszivattyúk ( csőszivattyúk, mélykútszivattyúk) illetve felszíni centrifugális szivattyúk.   
Legtöbb esetben így is hirdetik, homoktűrő szivattyú. 
2019.01.15 15:43
Atukavíz
Atukavíz

Mélykút szivattyúk az interneten 

Éveken át szerelgettük, cserélgettük a kutakba helyezett szivattyúkat ezért nem lepődtünk meg azokon a dolgokon mikor azt láttuk, hogy egy szivattyú szakszerűtlenül volt telepítve vagy esetleg nem rendeltetés szerűen volt használva. 
A meglepetést az okozta, hogy ahány helyre mentünk szinte mindig más szivattyúval találkoztunk. 
Kereskedőként tudjuk, hogy igen hosszú a szivattyú gyártók névsora, de azt is tudjuk, hogy a minőséget nem mindenki produkálja. 
Felkeltette az érdeklődésünket, hogy mi alapján választottak szivattyúkat az emberek. 
Mikor szivattyú cserére került valahol a sor érdeklődi kezdtünk, hogy miért azt a szivattyút választották a kútba?
Válaszul többnyire azt kaptuk, hogy a szomszéd ajánlotta, látta olcsón valamelyik áruházban, vagy a piacon nézték ki és vásárolták meg.
Tanulságként levontuk, hogy az emberek elsősorban az árat vették figyelembe nem pedig azt a tényt, hogy valójában megfelel-e nekik a szivattyú az adott kúthoz. 
2018.12.26 20:27
Atukavíz
Atukavíz
Mire való a búvárszivattyú?

Mire való a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú megnevezést első sorban a szivattyú motorja adja, vagyis a szivattyú búvármotorral lett ellátva. 
A szivattyúk motorjai című cikkünkben már írtunk a motorokról amik a szivattyúk hidrofejét hajtják. 
Búvárszivattyúkat leggyakoribb esetben kutak vizeinek felszínre emelésére használjuk. 

A teljes búvárszivattyú megfogalmazás az az, ami magában foglalja a szivattyút mint gépcsoportot az alábbiak szerint: Búvármotorral ellátott szivattyú test amin a búvármotor alul, a víz szállításáért felelős hidrofej (lapát, lapátok) felül helyezkednek el. Búvárszivattyú gépcsoporton a víz teljes mértékben nem, csak a hidrofejen halad a víz keresztül.

A búvárszivattyúk hűtéséről folyamatosan gondoskodni kell. 
2018.12.10 09:50
Atukavíz
Atukavíz

Vásároljon szivattyú szakértőtől!

Nem győzzük mondani, hogy miért érdemes vásárolni szivatyú szakkereskedésektől.
Magyarországon a vásárlások nagy részét az árak döntik el. 
Ha azt látjuk, hogy ugyan az a termék, a mi esetünkben szivattyúk, máshol akár 1 forinttal is olcsóbb akkor ott fogjuk megvenni. 
Tudjuk, hogy nem lehet mindenhol ugyanazt az árat tartani.
Ennek lehetnek az okai raktározás, szállítás, helyhiány, és a szivattyúzás terén a rengeteg adat amivel számolni kell.
Egyszerűen nem lehet több ezer szivattyút raktáron tartani. 
Mint Mi is, a vevőik igényeit megpróbáljuk a leghamarabb kielégíteni és attól sem riadunk vissza ha egy konkurens céghez kell a vevőinket irányítani.
Számunkra a vevői elégedettség a legfontosabb.  
2018.11.27 18:54
Atukavíz
Atukavíz

Újabb csőbúvár szivattyút veszünk nagyító alá.

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy nem a szivattyúkat hasonlítjuk egymáshoz, hanem egyenkénti véleményt alkotunk a szivattyúkról. 
A mostani szivattyúnk az EVAK COMBO sorozat.
Evak szivattyúkra nem lehet azt mondani, hogy nagyon ismert lenne pedig egy remek termékről van szó.
Az EVAK COMBO sorozat nem rendelkezik túl széles skálával, de ami megtalálható belőle az a háztartási vagy kisebb ipari igényeket jól kielégíti. 
Nézzük mit tartalmaz az EVAK COMBO név. 
2018.11.22 20:27
Atukavíz
Atukavíz

Pedrollo 4Block szivattyúk 220V

Miért olyan kedvelt csőbúvár szivattyú a 4 BLOCK kategória?
Erre a kérdésre a válasz talán a szivattyú egyszerűségében rejlik. 
A fúrt kutak vizeinek felszínre emelésére szolgáló szivattyúk közül névről a köztudatban talán a Pedrollo 4BLOCK szivattyúk a legismertebbek. 
Széles körben alkalmazható szivattyú.
Házi vízellátás, öntözés, tavak, víztározók töltése, nyomásfokozás. 
Népszerűségét talán az egyszerű beüzemelésnek és a hosszú élettartalmának köszönheti. 
A PEDROLLO 4 BLOCK szivattyú élettartalma függ természetesen a kút minőségétől és a megfelelő telepítéstől de ez elmondható minden minőségi csőbúvár szivattyúról is. 

Mire kell figyelni szivattyú telepítésekor ?

Szivattyúk telepítésekor 3 féle telepítést különböztetünk meg. ( KERTI KUTAK, LOCSOLÁS, HÁZI VÍZELLÁTÁS VAN MOST SZEM ELŐTT )
1- kútba vagy a vízgyűjtő helyen az üzemi vízszint nincs lejjebb 7 méternél. 
Ez azt jelenti, hogy felszíni szivattyút is alkalmazhatunk. 
A legtöbb minőségi felszíni szivattyú szívási kapacitása -9 méter, de kopásból származhat szívási veszteség, ezért sosem szabad -9 méterrel számolni! 
Felszíni szivattyúkat is telepíthetünk aknákba abban az esetben ha biztosítani tudjuk az akna vízmentességét. 
Felszíni szivattyúkat sosem szabad vízbe meríteni és az sem tesz jót ha az aknába betör az esővíz és a szivattyú víz alá kerül. 
A szivattyú szívóágára csatlakoztassuk a szívó tömlőt amit a szivattyú nem tud összeszívni vagyis merev tömlő, általában KPE cső. Ne használjunk slagot!
Felszíni szivattyúk szívótömlőjét lássuk el lábszeleppel ami nem engedi visszafolyni a vizet ha a szivattyút nem használjuk. 
Bár nem tiltott de nem is javasolt a szívó ágba szűrőt beépíteni.
Szívó részt soha ne szűkítsünk, nyomó ágat lehet! 
Ha van homokszem amitől a rendszert meg szeretnénk kímélni építhetünk szűrőt a szívó ágba de olyat ami nagy átfolyást biztosít. 
A felszíni szivattyúk is automatizálható szivattyúk, ez azt jelenti, hogy nyomáskapcsolóval vagy áramlásvezérlővel is el lehet látni a szivattyút, így nem kell bajlódni az indítással és a leállítással. 
Ha használunk áramlásvezérlőt vagy nyomáskapcsolót, érdemes hidrofor tartállyal is ellátni a rendszert.
Hidrofor tartállyal kíméljük a szivattyú és nem kell minden egyes vízkivételnél indulni a szivattyúnak.
Hidrofor tartály méretezésekor vegyük figyelembe a napi vízfelhasználást. 
Hidrofor tartályok víztárolása kb. a névleges méret egyharmada vagyis egy jól beállított előfeszítő nyomás mellett egy 100 literes tartály 30-35 liter vizet tárol.  
Szivattyú telepítésénél az áramot érdemes úgy kiépíteni, hogy ha probléma akad a kismegszakító csak a szivattyút áramtalanítsa. 
Ha esetleg nem vagyunk otthon és kiold a kismegszakító akkor nem az egész ház marad áram nélkül, hanem csak a szivattyú, ezáltal elkerülhetjük például a fagyasztó leengedését vagy az áramszünetből adódó kellemetlenségeket.  
A felszíni szivattyúk nem állnak ellen a fagyásnak, tehát télen érdemes kiengedni belőlük a vizet a leeresztő csavaron keresztül.
Ha a felszíni szivattyút nem használjuk télen a szivattyúba tölthetünk 2dl körüli növényi olajat és 20-30 másodpercig járassuk, így elkerülhetjük a tengelyletapadást. 
Téli használatkor téliesíteni kell a szivattyút, védeni kell a fagytól. 
Összegezve : KPE cső használata javasolt, lábszelep a szívó ágba, kismegszakító közvetlenül a szivattyúra, fagyásveszély elkerülése, vízmentes tárolás.
Ezzel a pár dologgal meghosszabbíthatjuk a felszíni szivattyúnk élettartalmát.
2018.10.16 13:10
Atukavíz
Atukavíz

Kerti kutak büntetés elkerülése 

Előző cikkünkben leírtuk, hogy milyen engedélyek szükségesek a kerti kutak bejelentéséhez.

Azt is megtudhatták, hogy ha valaki most szeretne kutat fúratni, annak milyen engedélyekre van szüksége, hangsúlyozom, hogy a felszíni talajvizes kutakról van most szó.
Kicsit tovább megyünk mert akik azt hiszik, hogy ezeknek az engedélyeknek a beszerzésével készen van és használhatja a kútját azoknak sajnos ismét rossz hírt kell közölnünk. 
Nagy részt a fúrt kutakról beszéltünk eddig de ne felejtsük el az ásott kutakat sem. 
Ásott kutak fennmaradási engedélye is kiadható abban az esetben ha bizonyított, hogy a legfelső talajvíz réteget célozza meg.
Sokat hallottuk, hogy azt gondolják akkor nem kell az ásott kút és inkább betemetik. 
A kutak megszüntetéséhez is engedély kell amit megint csak terveztetni kell és költséggel jár. 

Előző cikkünk a meglévő kutak bejelentéséről, téves és félrevezető információkat tartalmaznak.

Természetesen ezeket az információkat nem szándékosan közöltük, inkább csak arra utalnak, hogy a köztudatban hogyan van jelen a kerti kutak bejelentése és mi kell hozzá. 
Mindenkitől elnézést kérünk akit megtévesztettünk esetleg.
Hibánkat most javítjuk, hatályos jogszabályokat megmutatjuk.
2018.10.07 12:53
Atukavíz
Atukavíz

Kerti kutak engedélyezése illetve fennmaradási engedélyek kérelme.

Tavalyi évben került napvilágra az, engedély nélkül készült kutak büntetés nélküli bejelentésének lehetősége, vagyis a fennmaradási engedély kérelme.
Érdemes elolvasni a Napi.hu cikkét erre vonatkozóan.
Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak akik szeretnék kútjaikat bejelenteni illetve a fennmaradási engedélyt megkérni.
Félre értések elkerülése végett viszont szeretnénk tisztázni egy-két kérdést ami erre vonatkozik.
(Hasznos linkek a cikk végén )
Kire vonatkozik ez az engedélyeztetési eljárás ? 
Minden olyan magán személyre akinek a kútja nem mélyebb 30 méternél és kizárólag öntözésre akarja engedélyeztetni !
A kút nem érinthet rétegvizet vagyis talajvízre ültetett kútról lehet szó. 
A kút lehet fúrt vagy ásott kút. 
2018.10.01 12:53
Atukavíz
Atukavíz

Kerti szivattyúk - önfelszívó szivattyúk 

Kerti szivattyúk más néven önfelszívó szivattyúk nem csak kertekbe. 
Kerti szivattyúk alkalmazási területei igen széles körű.
Alkalmazhatóak locsolásra, házi vízellátásra, nyomásfokozásra.
Kerti szivattyúk az örvényszivattyúk elvén működnek, ejektoruknak köszönhetően vízben oldott gázok sem jelentenek gondot számukra, tehát gáztartalmú vizek szivattyúzására is alkalmasak. 

Hogyan kell a búvárszivattyút, csőszivattyút karbantartani?

Általában a csőszivattyúkat telepítésük után akkor veszik ki mikor valami baja lesz. 
Búvárszivattyúk, csőszivattyúk különleges gondozást nem igényelnek, de karbantartásuk elengedhetetlen a szivattyú hosszú élettartalmáért. 
A szivattyúk élettartalmát nagyon sok dolog befolyásolja.
Tegyük fel, hogy rendben ki lett választva a szivattyú a kút paramétereihez képest és a kábeltoldás is teljesen vízhatlan.
Az idő elteltével viszont károsodhat a szivattyú amit elég nehéz észrevenni mert a felszínen a vízszállítása még mindig tökéletesnek mondható.

Búvárszivattyúk-Mélykútszivattyúk motorjai szakmailagA csőkút szivattyúkat jellemzi a karcsú testfelépítésük a kutak adottságainak megfelelően. A mélykúti szivattyúk hidrofejei alatt elhelyezkedő villamosmotor, villamossági szempontból is különleges felépítésűek. Ezek a kútszivattyúk között is megtalálhatóak a légrés betétcsöves, valamint a nedves tekercselésű szerkezeti kivitelek.

2018.09.06 13:27
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor tartály hibái

Hidrofor tartályok működése, hibái, ára


Nagy valószínűséggel ha Ön ezt a cikket olvassa már biztosan hallott vagy olvasott a hidrofor tartályokról valahol. Semmi újat nem tudok a hidrofor tartályok működéséről mondani, de esetleg a hibáiról illetve a hiba jelenségéről talán igen. Kicsit kibővitve a cikk végén táblázatban megmutatom a helyes nyomásbeállításhoz tartozó víztárolási képességet. Mivel nagyon sok helyen ökölszabály emlegetnek, zárójelben megjegyzem és is szoktam használni, azért a hidrofor tartály mérete és a helyes beállításhoz szigorú képlet tartozik! A képletet nem, de a táblázatban megmutatom hogyan tud megfelelő hidrofor tartályt kiválasztani házi vízellátáshoz vagy öntözéshez. Azt is leírtam, hogy mi a helyes előfeszítő nyomás beállítása. Olvassa el hátha tudok segíteni!

Hidrofor tartályok itt

2018.08.23 13:44

Szivattyúk adattáblái


Szivattyúkon minden esetben elhelyeznek egy táblát ami adatokat tartalmaz.
Ezeket az adatokat érdemes felírni mert az évek alatt megkopnak és olvashatatlanná válnak.
Természetesen itt ismét kihangsúlyozom, hogy a minőségi szivattyúkról és gyártókról beszélek akik a gyártás után is figyelemmel kísérik a szivattyú útját.
Ma már nem csak a szivattyú teljesítményét lehet a táblán követni, hanem az is megállapítható, hogy kitől vásárolták az adott terméket.

Szivattyúk elektromos vezetékének toldásaMivel a legtöbb gyártó elég rövid elektromos vezetéket ad a szivattyúkhoz, ezért azokat toldani kell.
Már az elején tisztázzuk le, hogy a szivattyú gyártók többsége annyi vezetéket ad a szivattyúkhoz amennyit kérünk, de a vezeték ára 1000-1300-ft/m körül van (átlag 0,55kW-os motoroknál).
Ezért szokták inkább a szivattyúkat rövid elektromos kábellel kérni.
Így a elektromos vezeték toldása a kívánt méretre kb a fele költséggel jár.
Az elektromos kábeleket a szivattyúkhoz is méretezni kell.
Cikkünk végén lesz egy táblázat ami segít kiválasztani a megfelelő kábelméretet az Ön szivattyújához.

2018.08.15 13:50

Áramlásvezérlő szivattyúkhoz


Az előző cikkünkben már említést tettünk az áramlásvezérlőkről.
Lássuk most egy kicsit bővebben, mi is az az áramlás vezérlő és mire jó ?

Áramlásvezérlőt használhatunk felszíni szivattyúkhoz és kútszivattyúkhoz egyaránt.
A szivattyú magában csak egy gép ami teszi a dolgát ha áramot kap, de ha okosítjuk akkor már akkor teszi a dolgát ha mi szeretnénk és egy védelmet is kap.
Végül is hívhatjuk szivattyú okosítónak, bár így még nem találkoztam vele.
Mikor a szivattyút üzembe helyezzük azt szeretnénk ha akkor indulna és állna le mikor arra szükség van.
Jogosan teszik fel a kérdést, a nyomáskapcsoló is ezt tudja, akkor miért okosító ?


Azért mert ezek a műszerek figyelik az adott körülményeket és így kontrollálják a szivattyú működését.


Beavatkoznak ha szükség van rá.Nyomáskapcsoló
2018.08.15 11:15

Nyomáskapcsoló szivattyúkhoz

 
A nyomáskapcsoló egy olyan műszer ami megadott nyomásértéken kapcsolja a szivattyút be illetve ki.

Amit a nyomáskapcsolóról érdemes tudni.
Ha nyomáskapcsolóval ellátott szivattyút használunk, érdemes minden esetben hidrofor tartályt beépíteni a rendszerbe, így elkerülhetjük a hirtelen leállásból illetve indulásból adódó vízütéseket.
A nyomáskapcsoló beépítése igen egyszerű.
A legelterjedtebb nyomáskapcsoló a PM/5G.
1/4 collos menettel vagy hollandival vannak ellátva.
A hollandis kivitelnél a menetet amire rácsavarjuk már külön tömíteni nem kell hiszen a hollandiban van tömítés.
A nyomáskapcsoló minden esetben a hidrofor tartály közelébe kell beépíteni.
A bekötésük igen egyszerű, 230V kivitelnél olvasható egy line felirat, ide kell bekötni az áramot és a motor felirathoz a szivattyút.
A földelés bekötése is jelölve van.
Előre beállított nyomásérték van benne ami 1,4 bar bekapcs 2,8 bar kikapcs.
Ezt a értéket át tudjuk állítani 1-5 bar közé. Csak a PM/5G nél.
Két állítócsavart találunk a műszeren. A kisebb csavarral tudjuk állítani a bekapcsolási értéket. Nem ajánlatos tekergetni. Ha nem megfelelő értékre állítjuk elég nehéz visszaállítani.
A nagy állítócsavarral állíthatjuk a kikapcsolási értéket.
Ezzel a csavarral lehet inkább próbálkozni.
Ez a csavar emeli vagy csökkenti egyben a bekapcsolási értéket is.
Tehát ha a leállítási értéket 2,8 bar-ról emeljük 3,5 bar-ra akkor egyben a bekapcsolási érték is emelkedik 1,4 bar-ról 2,1 bar-ra. Nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási érték között legalább 1 bar különbséget kell hagyni ha külön állítjuk a bekapcsolási értéket. 
Nyomáskapcsolót lehet választani 5 bar fölött és 380V-os kivitelben is. Természetesen a piacon még nagyon sokféle nyomáskapcsolót találhatunk de az elve mindegyiknek hasonló. A nyomáskapcsoló nem védi meg a szivattyút a szárazra futástól, erre a célra használjunk inkább áramláskapcsoló vezérlőket.
A nyomáskapcsoló fém belseje nem korrózió álló fémekből van, ezért párás nedves környezetben hamar tönkremehet.