Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

2020.09.16 20:14
Atukavíz

Kerti szivattyú

Kerti szivattyúk alkalmazhatóak lakossági célra amit annyit tesz, hogy a nyomás és vízfelhasználás nem túl magas, és ipari célokra. Ipari célokra használt kerti szivattyú nem csak a nagy víznyomást vagy több száz literes percenkénti vízszállítást jelenti, ipari felhasználás lehet a 24 órás üzemmód. Kerti szivattyú működésére nem jellemző a 24 órás üzemmód. Kertek öntözéséhet vagy házi vízellátáshoz direkt áramlással vagy hidroforos rendszerként kiváló választás a kerti szivattyú!

Mit kell tudni a kerti szivattyúkról felhasználóként?

 

2020.09.15 20:25
Atukavíz

Leo szivattyú

Amikor szivattyút választunk öntözéshez vagy házi vízellátáshoz a legnagyobb hibát akkor tudjuk elkövetni ha beszaladunk az első nagyáruházba és levesszük a polcról a számunkra vonzó árban lévő szivattyút. Jó, olcsó nekem ez jó lesz. A legtöbb esetben nem jó! Miért is van ez?

Nem vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora vízszállításra vagy nyomásra van szükségünk, akkor előbb forduljunk szakkereskedéshez! Kiemelném, hogy szakkereskedéshez! Szivattyú szakkereskedések jó eséllyel tudnak segíteni, mivel higgye el nem Ön lesz az első akinek szivattyú problémája akadt. Zöld béka és babaszappan kereskedéseket kerülje messziről és a legolcsóbb árban se bízzon! Tapasztalat, hogy a legolcsóbb áruház nem elérhető vagy jobban értenek a fűnyíróhoz mint a szivattyú technológiához! Önnek nem csak minőségi szivattyúra van szüksége hanem szakértelemre is.

Létezik megfelelő szivattyú jó árban? Igen, létezik! Jó választás lehet a Leo szivattyú amit nagyáruházban nem kap meg.

 

Kedves Vásárló! 


Engedje meg, hogy megajándékozzuk! 

Támogatónk az etyeki lottózóval közösen, minden szivattyú vásárlás mellé ajándékba küldünk egy sorsjegyet amivel milliókat nyerhet! 

Nem nyereményjáték és nem kérünk cserébe semmit! 

Minden szivattyú mellé legyen az felszíni vagy búvárszivattyú, meglepetésként sorsjegyet kap amin akár 15 millió forintot is nyerhet! 

Még annak is jól jöhet aki nem hisz a szerencsében! 

Biztos hallott már olyan emberről aki milliókat nyert sorsjegyen vagy lottón, én személy szerint ismerek is. Tartozzon Ön is a nyertesek táborába! Egy jó döntéssel sok bosszúságtól mentheti meg magát, ingyen adjuk a szaktudásunkat és még meg is ajándékozzuk!

A sorsjegy, nyeremény esetén Magyarországon bármelyik lottózóban beváltható! Szivattyú vásárlásához egy kis izgalom. Sok sikert és jó játékot kívánunk! 

Az ajándékozás visszavonásig érvényes! 

2020.08.27 12:42
Atukavíz

Beszart a házi vízmű 

 


Elnézést kérek a nem túl szép megfogalmazásért de tisztában vagyok vele, hogy milyen bosszantó dolog ha valami nem úgy működik ahogy kellene. Házi vízművek gyakori jelensége, hogy a nyomáskapcsoló ki - be kapcsolgat annak ellenére, hogy minden csap zárva van. Mi a baj? Azt kell mondanom, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség feledékenységből adódik. 

2020.08.16 15:10
Atukavíz

Kútba szorult szivattyú kimentése

 

Ki lehet menteni a kútba szorult búvárszivattyút? Mielőtt rátérnénk a mentés szakmai részére nézzük meg azt, hogy mitől is szorulhat a búvárszivattyú a fúrt kútba. 30 évvel ezelőtt még ritka számba mentek a minőségi búvárszivattyúk ezért a legtöbben membránszivattyúval (orosz búvár) emelték ki a vizet a kútból de a kibocsájtott finommechanikai rezgések miatt gyorsan beremegtette a homokszemeket amik körbefogták a szivattyút és kész is a baj. Azóta sok minden változott de a lényeg ugyanaz, a búvárszivattyú beszorult a kútba. A legtöbb esetben a búvárszivattyú azért szorul a kútba mert telepítéskor nem a megfelelő helyre lett betéve. Helyes telepítés az lenne ha az üzemi vízszint alá 2-5 méterre de függ a kút mélységétől is. Most nem a telepítéssel foglalkozunk ezért nem vesézem tovább. Régi telepítési módszer az volt, hogy a kútfúró mester (vagy nem) azt tanácsolta, hogy a tulajdonos tegye le a szivattyút a kút aljára és húzza fel 1 métert. A lehető legrosszabb megoldás! Először is azért mert a kút legalsó része az iszapzsák vagyis az a hely ahol a homokszemek összegyűlnek és időnként ki kellene takarítani. A második dolog amiért a szivattyút nem szabad teljesen a fenékre lerakni mert nem tud megfelelő áramlás kialakulni így a búvárszivattyú motorja túlmelegedhet. Évek alatt homokszemek foghatják körbe a búvárszivattyút vagy épp a szivattyú tetejére rakódhat le homok. Gyakori eset lehet még, hogy nyitott a kút szája és szilárd szennyeződések kerülhetnek bele amik beékelődhetnek a szivattyú és kútbéléscső fala közé mint például kavicsdarabok. Minden esetben zárni kell a kút száját. Érdemes kútsapkát használni. 

2020.08.15 19:47
Atukavíz

Kútakna - gépészeti akna

Bármennyire is furcsa, mivel szivattyúról van szó, de a legnagyobb ellensége a szivattyúnak a párás környezet! Gépészeti aknát úgy kell kialakítani, hogy a levegő átjárja. Párás, nedves levegő behatol a csapágyházba és korróziót okoz. A szivattyú hangot kezd kiadni.Gondoskodjon a gépészeti akna szellőztetéséről! De szaladjunk ennyire előre! A kút elkészült örömmel fizetjük ki érte a megállapodott összeget, látjuk folyni a vizet amit a kútfúró átad! Alaphelyzetben a kút mellé megkapjuk a kút paramétereit is vagyis az üzemi vízszintet, nyugalmi vízszintet, talpmélységet. Miután ez megvan és a kútfúró elhadja a területet, egy cső áll ki a földből ami le van zárva. Gépészetileg (kút gépészetileg) üzembe kell helyezni a rendszert. Minden igény más rendszer kiépítését igényli. Abban az esetben ha öntöző rendszert akarunk kiépíteni vagy lakás vízellátását biztosítjuk kútvízzel, a legtöbb esetben  szükségünk lesz gépészeti aknára. 

2020.07.19 13:48
Atukavíz

Pedrollo 4 BLOCK búvárszivattyú

 
Pedrollo búvárszivattyúk új változatban. Mit jelent az új változat és miért kellett újítani? Pedrollo 4BLOCK szivattyúk kifejlesztésénél  a lakossági és kisebb ipari felhasználások voltak szem előtt. Egyszerűen és gyorsan lehetett telepíteni. A beépített kondenzátornak köszönhetően nem kellett bajlódni az elektromos bekötéssel. A búvárszivattyú kialakítása monoblokk vagyis a motorrész bontás nélkül nem lehet elválasztani a hidraulikáról. Egyszerű de nagyszerű búvárszivattyú amihez gyártói 20 méter elektromos kábel is jár. Voltak hiányosságai mint például nem rendelkezett visszacsapó szeleppel de sokan ezért keresték. Visszacsapó szelep híján szabad kifolyásban lehetett használni, ami használat után visszaengedte a vizet így nem fagyott bele a csőbe télen. Állatok itatásánál pédául nagyon hasznos volt. 4BLOCK búvárszivattyúk kedvelt szivattyúk a öntözősök között is. Sokan csak a név miatt keresték mert azt hallották, hogy jó szivattyú. Nem tévedtek! Optimális környezetben akár 10-12 évet is müködtek gond nélkül. 

Elpumps szivattyú elektromos bekötési segédlet 

 

Külső indító kondenzátoros szivattyúk esetén nem ritka, hogy az indító doboz összeég. Adódhat a kondenzátor meghibásodásából vagy a hőkioldó túlterheléséből. Bizonyos esetekben szakszerűtlen bekötésből. Abban az esetben ha időben észrevesszük és a motor nem ég le, elég egy új indító dobozt felszerelni, de a bekötése okozhat gondot. 

2020.01.16 10:05
Atukavíz

A minőség mindenek előtt

Abban az esetben ha szivattyú vásárláson gondolkozik vagy a régit szeretné lecserélni, vegye figyelembe, hogy mennyi időre tervez. Furcsán hangzik de lehet tervezni a szivattyú élettartamával. Vannak akik azt mondják, "nem sokat használom kaphatók jót Kínából is" és vannak akik körüljárják a témát és 10 évre terveznek. Aki kínai szivattyúban gondolkozik (minőségi kínai) megfelelő és rendeltetés szerű használat mellett akár 5-6 évet is működhet a szivattyúja. A meghibásodás után a problémát az alkatrész utánpótlása okozhatja akár hónapokat is várni kell. Az előbb zárójelben megjegyeztem, hogy minőségi. Igen, kaphatunk minőséget Kínából de megvan az ára, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb. A nem minőségi kínai akár napok alatt széteshet. Itt most nincs szó arról, hogy búvárszivattyú vagy merülő szivattyú. Aki viszont 10-15 évre tervez annak most tanácsolunk pár dolgot. 

Búvárszivattyú vagy merülő szivattyú?

A legnagyobb probléma az online kereskedéseknél, hogy a terméket eladják de a szakmai dolgokban téves, félrevezető dolgokat jelentetnek meg. Miért van ez? A gyártók vagy nagykereskedések nem tesznek különbséget, hogy egy adott terméket kinek adnak el. Alapból nincs ezzel semmi gond. A szakmai felkészültség minden kiskereskedő saját felelőssége. A nagy áruházakban kapható cumisüveg és szivattyú is. Érdekes hozzáállás az online kereskedéshez, zöld ugrabugra béka buzdít vásárlásra a tévében, de hol van a szakértelem? A szivattyúzási technológia vagy a szerszámgép technológia ugyan abba a kategóriába esik mint a cumisüveg? De nem csak a legnagyobb online kereskedelmi oldalakkal van gond. Manapság nagy divat Online Webáruházat nyitni. Nagyon sok olyan áruház van ami olyan terméket forgalmaz amihez lövése sincs, hogy hogyan árusítsa vagy hogyan adjon hozzá szakmai segítséget, ezért szakmai oldalak tartalmait lemásolva próbálnak meg értékesíteni. Ha nem sikerül akkor ár összehasonlító oldalakon megpróbálnak a legolcsóbban termékeket árulni. Egy profi szakmai webáruház sosem a legolcsóbb hiszen nagyobb rezsiköltséggel kell dolgoznia mint egy otthonról székből irányított elérhetetlen, szakmailag nulla oldalnak! 

2020.01.07 21:32
Atukavíz

Búvárszivattyú hibái 

Búvárszivattyúknak szinte nincsenek hibái, ritkán adódhat gyártási hiba. A hibák 95%-a telepítésből adódik. A félreértések elkerülése érdekében, búvárszivattyú más néven csőkút szivattyú, csőszivattyú, csőbúvár szivattyú kinek hogyan tetszik, de semmi képen nem merülő vagy merülő búvár. Búvárszivattyú szerkezeti felépítéséről már beszéltünk most azt vizsgáljuk, hogy mi lehet a búvárszivattyú meghibásodásainak okai. 
A természetes kopást vagy elhasználódást nem vizsgáljuk! Búvárszivattyú élettartama nagyban függ az alkalmazás módjától illetve a karbantartástól. Búvárszivattyú élettartama(minőség esetén) 5-6 év, karbantartással 10-12 év. Vannak kivételek mikor 15-20 évet is elment gond nélkül egy búvárszivattyú. 

Vaslemez hidrofor tartály levegő betápláló 

 

Régi vaslemez hidrofor tartályok mára már egy kicsit elavultak helyükre az előfeszítő membrános hidrofor tartályok léptek. Vaslemez tartályok még mindig jelen vannak a piacon mert áruk vonzóvá teszi őket és beszerelésük egyszerű. A helyzet viszont az, hogy nem ennyire egyszerű a dolog. A legtöbb helyen mikor vaslemez tartályt vásárolnak szakértelem hiányában elfelejtik feltenni a kérdést, hogy levegő betáplálót alkalmaznak-e? Vaslemez hidrofor tartályoknál a víz közvetlenül érintkezik a tartály falával, nincs feszítő membrán. A feszítő membrán két dolgot lát el. Az egyik, hogy a membrán magában tárolja a vizet így a víz nem érintkezik a hidrofor tartály falával, a másik, hogy biztosítja a megfelelő nyomást akkor is ha a szivattyú nem működik. Akkor működik helyesen a rendszer ha például nem vesszük észre a nyomáskülönbséget ki és bekapcsolás között. Úgy érezzük a nyomás állandó! Az előfeszítő levegő nyomás a membrán és a tartályfal között helyezkedik el a víztér másik oldalán. Ezekkel a dolgokkal szemben a vaslemez hidrofor tartályoknál nincs membrán, a levegő a víztér felett helyezkedik el. Nyomáskapcsoló használatával hamar észrevehetjük a levegő hiányát  mivel a nyomásesés szinte azonnal bekövetkezik csapnyitáskor. Ha nincs levegő a tartályba nincs mit összepréselni ezért a nyomásváltozás szinte azonnal bekövetkezik. Ha a rendszerhez átfolyós érzékelős áramlásvezérlőt használnak akkor a levegő hiányát nehezebben veszik észre mert az áramlásvezérlő biztosítja a szivattyú folyamatos működését és szinte állandó a nyomás a rendszerbe, de megszűnik a hidrofor  tartály tárolási funkciója! 

2019.12.11 15:35
Atukavíz

Szárazon futás védelem 


A szivattyúk egyik legkárosabb üzeme amikor szárazon járnak a lapátok, járókerekek. Többféle védelmi rendszert lehet szivattyúkhoz telepíteni ami megvédi a szivattyút a szárazon futástól. Nem mindegy milyen szivattyúról beszélünk. Felszíni szivattyúk bizonyos fajtái több órán keresztül is képesek szárazon járni mielőtt összeégne, meghibásodna. Most a búvárszivattyú szárazon futás védelmét vesszük nagyító alá. Búvárszivattyú megfelelő alkalmazásához rengeteg adatot figyelembe kell venni. A  szárazon futás ellen két fő dolgot kell betartani. 1- Megfelelő mélységbe kell telepíteni a búvár szivattyút. 2- Ne válasszunk a kút vízhozamánál nagyobb teljesítményű búvárszivattyút. 

2019.05.17 11:34
Atukavíz

Szivattyúk várható élettartalma 

Meddig fog működni meghibásodás nélkül a szivattyú?

Fontos és jogosan teszi fel magában ezt a kérdés mikor szivattyú választás előtt áll. 
Mivel a szivattyúzási technológia nagyon tág fogalom ezért nem lehet konkrétan azt mondani, hogy minden fajta szivattyú ugyanaddig működik meghibásodás nélkül!
Az első és legfontosabb, hogy a szivattyú sokáig működjön, mindig válasszon minőségi szivattyút!
Hogyan tudja eldönteni, hogy az adott szivattyú a minőségi kategóriába esik vagy esetleg becsapás áldozata lesz ha megveszi?
Sajnos azt kell mondani, hogy interneten mindenféle szivattyúval találkozhat, még hamisított terméket is árulnak!(üzletben is előfordulhat) 
Silány minőségű vagy hamisított szivattyú mindig lesz, elég nehéz kiszűrni a laikus vásárlónak mert nagyon jól megírt reklámszöveg van hozzá.
Ha a reklámszöveg nem lenne elég akkor egy nagyon vonzó árat tesznek ki és a legtöbb vásárló már bele is ugrott a csapdába!
Zárt kútfejek fontossága
2019.05.06 09:18
Atukavíz

Kútfej - Kútsapka 

A kutak legnagyobb veszélyforrása a nyitott kútfej.
Minden esetben a kutak száját zárni kell! 
Semmi más nem kerülhet a kútba csak az ami bele való, búvárszivattyú, beeresztő kötél, termelő cső és elektromos vezeték.
Nagyon sok helyen viszont nyitva hagyják a kutak száját ami elég nagy felelőtlenség.
Aknákban nagy szeretettel telepednek meg kisebb állatok, csigák, békák stb.
Ezek a kisállatok előbb vagy utóbb de belemásznak a kútba és nem biztos, hogy sikerül kijutniuk onnan.
De nem csak ezért kell zárni a kutakat. 
A bezúduló esővíz, szennyvíz illetve bármilyen külső hatás ellen védeni kell a kutat. 
Ha nem zárjuk a kútfejet nem csak a kutat veszélyeztetjük hanem minden egyes fogyasztót akinek esetleg ugyan abban a rétegben helyezkedik el a kútja. 
Későbbiekben a fertőzés mélyebb rétegekbe is lejuthat. 

De nem csak a fertőzések jelentenek gondot.

                                                                                

                                 

Ha apróbb törmelékek kerülnek a kútba akkor ezek a törmelékek lejutnak a szivattyú és a kútcső fala közé és megszorulhatnak.
Ezt csak akkor vesszük észre mikor a szivattyút ki szeretnénk venni a kútból de nem tudjuk mert megszorult. 
Ilyenkor szokták azt a hibát elkövetni, hogy még erősebben húzzák és beszakítják a vezetéket vagy a termelő csövet. 
Mikor a vezeték vagy a kötél beszakad már nagyon nehéz segíteni!
Minden beszorulásnál ha azt érezzük, hogy a szivattyú nem akar kijönni, ne erőltessük tovább kérjük szakember segítségét!
Nagyon sokat tehetünk a biztonságért ha egy kútsapkát helyezünk a kútfejre ami zárható.
Zárható vagy részben zárható kútfejjel elkerülhetjük a idegen anyagok bejutását a kútba. 
Ipari kutaknál a kútfej kialakítása igen nagy gondosságot igényel és szigorú feltételeknek kell megfelelnie.
Ipari kutak kútfejei több százezer forintba is kerülhetnek.
Ha házi vízellátásra, öntözésre  használjuk a kerti kutunkat akkor is minden esetben gondoskodni kell a kútfej zárásáról, ásott és fúrt kutak esetén is.
Ásott kutak esetén is fedni kell a kutakat, hogy idegen anyagok ne kerülhessenek a kútba. 
Az előírások azért olyan szigorúak mert a legsérülékenyebb vízbázis a talajvíz. 
Ha a talajvíz szennyeződik akkor nagy valószínűséggel az ivóvíz bázis is sérülni fog. 
Egy fertőzött kutat fertőtleníteni nem csak nehéz de igen hosszú idő.
A kútban a fertőzést tovább jut a vízadó rétegbe és máris nagy a gond!
Zárjuk a kút száját!
                                                                         
2019.01.24 17:20
Atukavíz

Szivattyúk homoktűrő képessége 

Pár szóban a szivattyúk homoktűrő képességéről. 
Félreértésekre adhat okot a kijelentés ha egy szivattyúra azt mondják, hogy homoktűrő.
Egy szivattyúnak a leginkább igénybe vett része a hidrofeje, járókereke ha a homoktűrésről beszélünk.  
Szivattyúk járókerekei különböző anyagokból készülnek. 
Szivattyúk járókerekei lehetnek NORYL, TECNOPOLIMER, BRONZ, vagy ÖTVÖZETEK.
Nem mindegyik anyag viseli el ugyan úgy a homokszemek koptatását, ezért nem mindegy milyen járókerekes szivattyút választunk homokkal szennyezett vizek szállítására. 
Általában homokkal szennyezett vizeket kutakból származnak.
Kutakból való víz szivattyúzására alkalmasak a búvárszivattyúk ( csőszivattyúk, mélykútszivattyúk) illetve felszíni centrifugális szivattyúk.   
Legtöbb esetben így is hirdetik, homoktűrő szivattyú. 
2019.01.15 15:43
Atukavíz

Mélykút szivattyúk az interneten 

Éveken át szerelgettük, cserélgettük a kutakba helyezett szivattyúkat ezért nem lepődtünk meg azokon a dolgokon mikor azt láttuk, hogy egy szivattyú szakszerűtlenül volt telepítve vagy esetleg nem rendeltetés szerűen volt használva. 
A meglepetést az okozta, hogy ahány helyre mentünk szinte mindig más szivattyúval találkoztunk. 
Kereskedőként tudjuk, hogy igen hosszú a szivattyú gyártók névsora, de azt is tudjuk, hogy a minőséget nem mindenki produkálja. 
Felkeltette az érdeklődésünket, hogy mi alapján választottak szivattyúkat az emberek. 
Mikor szivattyú cserére került valahol a sor érdeklődi kezdtünk, hogy miért azt a szivattyút választották a kútba?
Válaszul többnyire azt kaptuk, hogy a szomszéd ajánlotta, látta olcsón valamelyik áruházban, vagy a piacon nézték ki és vásárolták meg.
Tanulságként levontuk, hogy az emberek elsősorban az árat vették figyelembe nem pedig azt a tényt, hogy valójában megfelel-e nekik a szivattyú az adott kúthoz. 
2018.12.26 20:27
Atukavíz

Búvárszivattyú

Mi is az a búvárszivattyú?
A búvárszivattyú megnevezést első sorban a szivattyú motorja adja, vagyis a szivattyú búvármotorral lett ellátva. 
A szivattyúk motorjai című cikkünkben már írtunk a motorokról amik a szivattyúk hidrofejét hajtják. 
Búvárszivattyúkat leggyakoribb esetben kutak vizeinek felszínre emelésére használjuk.
A búvárszivattyúk hűtéséről folyamatosan gondoskodni kell. 
2018.12.10 09:50
Atukavíz

Vásároljon szakértőtől !

Nem győzzük mondani, hogy miért érdemes vásárolni szakkereskedésektől.
Magyarországon a vásárlások nagy részét az árak döntik el. 
Ha azt látjuk, hogy ugyan az a termék, a mi esetünkben szivattyúk, máshol akár 1 forinttal is olcsóbb akkor ott fogjuk megvenni. 
Tudjuk, hogy nem lehet mindenhol ugyanazt az árat tartani.
Ennek lehetnek az okai raktározás, szállítás, helyhiány, és a szivattyúzás terén a rengeteg adat amivel számolni kell.
Egyszerűen nem lehet több ezer szivattyút raktáron tartani. 
Mint Mi is, a vevőik igényeit megpróbáljuk a leghamarabb kielégíteni és attól sem riadunk vissza ha egy konkurens céghez kell a vevőinket irányítani.
Számunkra a vevői elégedettség a legfontosabb.  
2018.11.27 18:54
Atukavíz

Újabb csőbúvár szivattyút veszünk nagyító alá.

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy nem a szivattyúkat hasonlítjuk egymáshoz, hanem egyenkénti véleményt alkotunk a szivattyúkról. 
A mostani szivattyúnk az EVAK COMBO sorozat.
Evak szivattyúkra nem lehet azt mondani, hogy nagyon ismert lenne pedig egy remek termékről van szó.
Az EVAK COMBO sorozat nem rendelkezik túl széles skálával, de ami megtalálható belőle az a háztartási vagy kisebb ipari igényeket jól kielégíti. 
Nézzük mit tartalmaz az EVAK COMBO név. 
2018.11.22 20:27
Atukavíz

4 BLOCK szivattyúk a Pedrollo forgalmazásában 

Miért olyan kedvelt csőbúvár szivattyú a 4 BLOCK kategória ?
Erre a kérdésre a válasz talán a szivattyú egyszerűségében rejlik. 
A fúrt kutak vizeinek felszínre emelésére szolgáló szivattyúk közül névről a köztudatban talán a Pedrollo 4 BLOCK szivattyúk a legismertebbek. 
Széles körben alkalmazható szivattyú.
Házi vízellátás, öntözés, tavak, víztározók töltése, nyomásfokozás. 
Népszerűségét talán az egyszerű beüzemelésnek és a hosszú élettartalmának köszönheti. 
A PEDROLLO 4 BLOCK szivattyú élettartalma függ természetesen a kút minőségétől és a megfelelő telepítéstől de ez elmondható minden minőségi csőbúvár szivattyúról is. 

Mire kell figyelni szivattyú telepítésekor ?

Szivattyúk telepítésekor 3 féle telepítést különböztetünk meg. ( KERTI KUTAK, LOCSOLÁS, HÁZI VÍZELLÁTÁS VAN MOST SZEM ELŐTT )
1- kútba vagy a vízgyűjtő helyen az üzemi vízszint nincs lejjebb 7 méternél. 
Ez azt jelenti, hogy felszíni szivattyút is alkalmazhatunk. 
A legtöbb minőségi felszíni szivattyú szívási kapacitása -9 méter, de kopásból származhat szívási veszteség, ezért sosem szabad -9 méterrel számolni! 
Felszíni szivattyúkat is telepíthetünk aknákba abban az esetben ha biztosítani tudjuk az akna vízmentességét. 
Felszíni szivattyúkat sosem szabad vízbe meríteni és az sem tesz jót ha az aknába betör az esővíz és a szivattyú víz alá kerül. 
A szivattyú szívóágára csatlakoztassuk a szívó tömlőt amit a szivattyú nem tud összeszívni vagyis merev tömlő, általában KPE cső. Ne használjunk slagot!
Felszíni szivattyúk szívótömlőjét lássuk el lábszeleppel ami nem engedi visszafolyni a vizet ha a szivattyút nem használjuk. 
Bár nem tiltott de nem is javasolt a szívó ágba szűrőt beépíteni.
Szívó részt soha ne szűkítsünk, nyomó ágat lehet! 
Ha van homokszem amitől a rendszert meg szeretnénk kímélni építhetünk szűrőt a szívó ágba de olyat ami nagy átfolyást biztosít. 
A felszíni szivattyúk is automatizálható szivattyúk, ez azt jelenti, hogy nyomáskapcsolóval vagy áramlásvezérlővel is el lehet látni a szivattyút, így nem kell bajlódni az indítással és a leállítással. 
Ha használunk áramlásvezérlőt vagy nyomáskapcsolót, érdemes hidrofor tartállyal is ellátni a rendszert.
Hidrofor tartállyal kíméljük a szivattyú és nem kell minden egyes vízkivételnél indulni a szivattyúnak.
Hidrofor tartály méretezésekor vegyük figyelembe a napi vízfelhasználást. 
Hidrofor tartályok víztárolása kb. a névleges méret egyharmada vagyis egy jól beállított előfeszítő nyomás mellett egy 100 literes tartály 30-35 liter vizet tárol.  
Szivattyú telepítésénél az áramot érdemes úgy kiépíteni, hogy ha probléma akad a kismegszakító csak a szivattyút áramtalanítsa. 
Ha esetleg nem vagyunk otthon és kiold a kismegszakító akkor nem az egész ház marad áram nélkül, hanem csak a szivattyú, ezáltal elkerülhetjük például a fagyasztó leengedését vagy az áramszünetből adódó kellemetlenségeket.  
A felszíni szivattyúk nem állnak ellen a fagyásnak, tehát télen érdemes kiengedni belőlük a vizet a leeresztő csavaron keresztül.
Ha a felszíni szivattyút nem használjuk télen a szivattyúba tölthetünk 2dl körüli növényi olajat és 20-30 másodpercig járassuk, így elkerülhetjük a tengelyletapadást. 
Téli használatkor téliesíteni kell a szivattyút, védeni kell a fagytól. 
Összegezve : KPE cső használata javasolt, lábszelep a szívó ágba, kismegszakító közvetlenül a szivattyúra, fagyásveszély elkerülése, vízmentes tárolás.
Ezzel a pár dologgal meghosszabbíthatjuk a felszíni szivattyúnk élettartalmát.
2018.10.16 13:10
Atukavíz

Kerti kutak büntetés elkerülése 

Előző cikkünkben leírtuk, hogy milyen engedélyek szükségesek a kerti kutak bejelentéséhez.

Azt is megtudhatták, hogy ha valaki most szeretne kutat fúratni, annak milyen engedélyekre van szüksége, hangsúlyozom, hogy a felszíni talajvizes kutakról van most szó.
Kicsit tovább megyünk mert akik azt hiszik, hogy ezeknek az engedélyeknek a beszerzésével készen van és használhatja a kútját azoknak sajnos ismét rossz hírt kell közölnünk. 
Nagy részt a fúrt kutakról beszéltünk eddig de ne felejtsük el az ásott kutakat sem. 
Ásott kutak fennmaradási engedélye is kiadható abban az esetben ha bizonyított, hogy a legfelső talajvíz réteget célozza meg.
Sokat hallottuk, hogy azt gondolják akkor nem kell az ásott kút és inkább betemetik. 
A kutak megszüntetéséhez is engedély kell amit megint csak terveztetni kell és költséggel jár. 

Előző cikkünk a meglévő kutak bejelentéséről, téves és félrevezető információkat tartalmaznak.

Természetesen ezeket az információkat nem szándékosan közöltük, inkább csak arra utalnak, hogy a köztudatban hogyan van jelen a kerti kutak bejelentése és mi kell hozzá. 
Mindenkitől elnézést kérünk akit megtévesztettünk esetleg.
Hibánkat most javítjuk, hatályos jogszabályokat megmutatjuk.
2018.10.07 12:53
Atukavíz

Kerti kutak engedélyezése illetve fennmaradási engedélyek kérelme.

Tavalyi évben került napvilágra az, engedély nélkül készült kutak büntetés nélküli bejelentésének lehetősége, vagyis a fennmaradási engedély kérelme.
Érdemes elolvasni a Napi.hu cikkét erre vonatkozóan.
Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak akik szeretnék kútjaikat bejelenteni illetve a fennmaradási engedélyt megkérni.
Félre értések elkerülése végett viszont szeretnénk tisztázni egy-két kérdést ami erre vonatkozik.
(Hasznos linkek a cikk végén )
Kire vonatkozik ez az engedélyeztetési eljárás ? 
Minden olyan magán személyre akinek a kútja nem mélyebb 30 méternél és kizárólag öntözésre akarja engedélyeztetni !
A kút nem érinthet rétegvizet vagyis talajvízre ültetett kútról lehet szó. 
A kút lehet fúrt vagy ásott kút. 
2018.10.01 12:53
Atukavíz

Kerti szivattyúk - önfelszívó szivattyúk 

Kerti szivattyúk más néven önfelszívó szivattyúk nem csak kertekbe. 
Kerti szivattyúk alkalmazási területei igen széles körű.
Alkalmazhatóak locsolásra, házi vízellátásra, nyomásfokozásra.
Kerti szivattyúk az örvényszivattyúk elvén működnek, ejektoruknak köszönhetően vízben oldott gázok sem jelentenek gondot számukra, tehát gáztartalmú vizek szivattyúzására is alkalmasak. 

Hogyan kell a búvárszivattyút, csőszivattyút karbantartani?

Általában a csőszivattyúkat telepítésük után akkor veszik ki mikor valami baja lesz. 
Búvárszivattyúk, csőszivattyúk különleges gondozást nem igényelnek, de karbantartásuk elengedhetetlen a szivattyú hosszú élettartalmáért. 
A szivattyúk élettartalmát nagyon sok dolog befolyásolja.
Tegyük fel, hogy rendben ki lett választva a szivattyú a kút paramétereihez képest és a kábeltoldás is teljesen vízhatlan.
Az idő elteltével viszont károsodhat a szivattyú amit elég nehéz észrevenni mert a felszínen a vízszállítása még mindig tökéletesnek mondható.

Búvárszivattyúk-Mélykútszivattyúk motorjai szakmailagA csőkút szivattyúkat jellemzi a karcsú testfelépítésük a kutak adottságainak megfelelően. A mélykúti szivattyúk hidrofejei alatt elhelyezkedő villamosmotor, villamossági szempontból is különleges felépítésűek. Ezek a kútszivattyúk között is megtalálhatóak a légrés betétcsöves, valamint a nedves tekercselésű szerkezeti kivitelek.

2018.09.06 13:27
Atukavíz

Hidrofor tartályok működése, hibái, ára


Nagy valószínűséggel ha Ön ezt a cikket olvassa már biztosan hallott vagy olvasott a hidrofor tartályokról valahol. Semmi újat nem tudok a hidrofor tartályok működéséről mondani, de esetleg a hibáiról illetve a hiba jelenségéről talán igen. Kicsit kibővitve a cikk végén táblázatban megmutatom a helyes nyomásbeállításhoz tartozó víztárolási képességet. Mivel nagyon sok helyen ökölszabály emlegetnek, zárójelben megjegyzem és is szoktam használni, azért a hidrofor tartály mérete és a helyes beállításhoz szigorú képlet tartozik! A képletet nem, de a táblázatban megmutatom hogyan tud megfelelő hidrofor tartályt kiválasztani házi vízellátáshoz vagy öntözéshez. Azt is leírtam, hogy mi a helyes előfeszítő nyomás beállítása. Olvassa el hátha tudok segíteni!

Hidrofor tartályok itt

Szivattyúk itt

Szűrőrendszer, központi víztisztítók itt

2018.08.23 13:44

Szivattyúk adattáblái


Szivattyúkon minden esetben elhelyeznek egy táblát ami adatokat tartalmaz.
Ezeket az adatokat érdemes felírni mert az évek alatt megkopnak és olvashatatlanná válnak.
Természetesen itt ismét kihangsúlyozom, hogy a minőségi szivattyúkról és gyártókról beszélek akik a gyártás után is figyelemmel kísérik a szivattyú útját.
Ma már nem csak a szivattyú teljesítményét lehet a táblán követni, hanem az is megállapítható, hogy kitől vásárolták az adott terméket.

Szivattyúk elektromos vezetékének toldásaMivel a legtöbb gyártó elég rövid elektromos vezetéket ad a szivattyúkhoz, ezért azokat toldani kell.
Már az elején tisztázzuk le, hogy a szivattyú gyártók többsége annyi vezetéket ad a szivattyúkhoz amennyit kérünk, de a vezeték ára 1000-1300-ft/m körül van (átlag 0,55kW-os motoroknál).
Ezért szokták inkább a szivattyúkat rövid elektromos kábellel kérni.
Így a elektromos vezeték toldása a kívánt méretre kb a fele költséggel jár.
Az elektromos kábeleket a szivattyúkhoz is méretezni kell.
Cikkünk végén lesz egy táblázat ami segít kiválasztani a megfelelő kábelméretet az Ön szivattyújához.

2018.08.15 13:50

Áramlásvezérlő szivattyúkhoz


Az előző cikkünkben már említést tettünk az áramlásvezérlőkről.
Lássuk most egy kicsit bővebben, mi is az az áramlás vezérlő és mire jó ?

Áramlásvezérlőt használhatunk felszíni szivattyúkhoz és kútszivattyúkhoz egyaránt.
A szivattyú magában csak egy gép ami teszi a dolgát ha áramot kap, de ha okosítjuk akkor már akkor teszi a dolgát ha mi szeretnénk és egy védelmet is kap.
Végül is hívhatjuk szivattyú okosítónak, bár így még nem találkoztam vele.
Mikor a szivattyút üzembe helyezzük azt szeretnénk ha akkor indulna és állna le mikor arra szükség van.
Jogosan teszik fel a kérdést, a nyomáskapcsoló is ezt tudja, akkor miért okosító ?


Azért mert ezek a műszerek figyelik az adott körülményeket és így kontrollálják a szivattyú működését.


Beavatkoznak ha szükség van rá.Nyomáskapcsoló
2018.08.15 11:15

Nyomáskapcsoló szivattyúkhoz

 
A nyomáskapcsoló egy olyan műszer ami megadott nyomásértéken kapcsolja a szivattyút be illetve ki.

Amit a nyomáskapcsolóról érdemes tudni.
Ha nyomáskapcsolóval ellátott szivattyút használunk, érdemes minden esetben hidrofor tartályt beépíteni a rendszerbe, így elkerülhetjük a hirtelen leállásból illetve indulásból adódó vízütéseket.
A nyomáskapcsoló beépítése igen egyszerű.
A legelterjedtebb nyomáskapcsoló a PM/5G.
1/4 collos menettel vagy hollandival vannak ellátva.
A hollandis kivitelnél a menetet amire rácsavarjuk már külön tömíteni nem kell hiszen a hollandiban van tömítés.
A nyomáskapcsoló minden esetben a hidrofor tartály közelébe kell beépíteni.
A bekötésük igen egyszerű, 230V kivitelnél olvasható egy line felirat, ide kell bekötni az áramot és a motor felirathoz a szivattyút.
A földelés bekötése is jelölve van.
Előre beállított nyomásérték van benne ami 1,4 bar bekapcs 2,8 bar kikapcs.
Ezt a értéket át tudjuk állítani 1-5 bar közé. Csak a PM/5G nél.
Két állítócsavart találunk a műszeren. A kisebb csavarral tudjuk állítani a bekapcsolási értéket. Nem ajánlatos tekergetni. Ha nem megfelelő értékre állítjuk elég nehéz visszaállítani.
A nagy állítócsavarral állíthatjuk a kikapcsolási értéket.
Ezzel a csavarral lehet inkább próbálkozni.
Ez a csavar emeli vagy csökkenti egyben a bekapcsolási értéket is.
Tehát ha a leállítási értéket 2,8 bar-ról emeljük 3,5 bar-ra akkor egyben a bekapcsolási érték is emelkedik 1,4 bar-ról 2,1 bar-ra. Nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási érték között legalább 1 bar különbséget kell hagyni ha külön állítjuk a bekapcsolási értéket. 
Nyomáskapcsolót lehet választani 5 bar fölött és 380V-os kivitelben is. Természetesen a piacon még nagyon sokféle nyomáskapcsolót találhatunk de az elve mindegyiknek hasonló. A nyomáskapcsoló nem védi meg a szivattyút a szárazra futástól, erre a célra használjunk inkább áramláskapcsoló vezérlőket.
A nyomáskapcsoló fém belseje nem korrózió álló fémekből van, ezért párás nedves környezetben hamar tönkremehet.