Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Házi vízellátás kutakról

2023.01.14 09:37
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízellátás kutakról

Hogyan lehet kialakítani a megfelelően a házi vizellátást kutakról?

Az biztos, hogy ami működött 30 éve az ma már elavult és nem tudja kielégíteni a megfelelő komfortérzetet. Minden esetben meg kell vizsgálni az igényeket és egy alap ötlettel rendelkezni kell, vagyis azzal a tudással, hogy mégis merrefelé kell keresgélni a megfelelő szivattyút. Az a legfontosabb, hogy a kút megfelelő vízmennyiséget tudjon biztosítani, mindegy, hogy ásott kútról vagy fúrt kútról van szó. Tehát az első dolog a vízmennyiség mérése legyen. Ha megvan a mennyiség akkor tudjuk, hogy mekkora vízfelhasználási igényt tudunk kielégíteni. És itt jön egy olyan rész ami vitákat válthat ki, mert véleményem szerint sokkal jobb dolog nyitott rendszerrel dolgozni mint zárt rendszerrel. 

Házi vízellátás zárt rendszerrel

A zárt rendszer azt jelenti, hogy a kútból egy szivattyú tolja a vizet hidrofor tartályba ami közvetlenül látja el a rendszert vízzel.
  
Ez a megoldás egyszerű és jónak tűnik de nagyon karbantartás igényes. Ha szilárd koptató anyagok találhatóak a vízben, vagyis a kút homokol, akkor a zárt rendszer gyorsan tönkre mehet. Miért? Több oka is van. A vizet szűrni kell a homoktartalom miatt. Ha a szűrő a hidrofor tartály előtt helyezkedik el akkor képes a vizet megszűrni mielőtt a hidrofor tartályba jutna és onnan a rendszerbe. Ezzel az a baj, hogy a szűrő elkoszolódik akkor a nyomást sem tudja átengedni ezért a nyomáskapcsoló nem fogja érzékelni a kikapcsolási értéket, ezért a csap elzárása után a szivattyú nem fog leállni. Gyorsan megjegyzem, hogy helyes szerelési mód az az ha a nyomáskapcsoló a hidrofor tartály belépő éléhez van a legközelebb szerelve, itt mutatott érték a helyes. Ha áramlásvezérlővel szerelt rendszerünk van akkor a jelenség az lesz, hogy a szűrő után kevesebb nyomás lesz mint az indítási érték, ezért a szivattyú csap nyitáskor nem fog elindulni. Jöhet a nagy ötlet, hogy hidrociklont kell beépíteni. Nem akarok senkit elkeseríteni de a hidrociklon alkalmazásához megfelelő mennyiségre és nyomásra is szükség van csak akkor fog megfelelően működi, de rendszeresen tisztítani kell mechanikus módon. Ha a szűrő a hidrofor tartály után van szerelve a hálózat elé, akkor a homoktartalom a hidrofor tartály előfeszítő membránja fogja hamar feladni. Tehát egyik megoldás a legjobb. Mit lehet tenni? Nyitott rendszert kell építeni. 

Házi vízellátás nyitott rendszerrel

A nyitott rendszer igen jó megoldás és tartós. A karbantartás igénye is kevesebb mint a zárt rendszernek. A lényege, hogy a búvárszivattyú egy nyitott tartályba tölti a vizet a kútból. A búvárszivattyút egy úszókapcsoló vezérli. A töltés keresztül megy egy BB szűrőházon, így a tartályba koptató anyagoktól mentes, tiszta víz kerül.
Ki lehet egészíteni a rendszert szonda vezérléssel ami figyeli a szivattyú szárazon futását, ha az alsó szondát eléri a víz akkor leállítja a szivattyút. A tartályból a tiszta vizet házi vízművel vagy frekvencia vezérelt szivattyúval lehet bejuttatni a fogyasztói rendszerbe. Fel kell mérni a fogyasztói igényt és a felhasználás mennyiségét. Ha egy házat szerentnénk ellátni akkor minőségi házi vízművel is meg lehet oldani. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy a házi vízművek hidrofor tartályai nem annyi vizet tárolnak amennyi a tartály térfogata, csak az 1/3 része a hasznos víz.
Ha több fogyasztó van akkor ezekben a tartós hálózati nyomás fenntartásához érdemes a frekvencia vezérlést alkalmazni. A frekvencia vezérlés lényege, hogy érzékeli a kivett vízmennyiséget és a szivattyút úgy pörgeti, hogy egyenletes nyomás álljon fel a rendszerbe.
Egyszerűen: ha 3 ház fogyasztó van egy gerincvezetékre kötve de csak 1 csapból folyik a víz akkor lassan pörgeti a szivattyút, ha mind a három házba egyszerre zuhanyoznak akkor magas fordulaton tartja a szivattyút. A frekvencia vezérelt szivattyúkat nyomásértékre lehet beállítani. Régebben a frekvencia vezérléseket nagyon bonyolult módon lehetet felprogramozni, manapság már léteznek egyszerű, házilag is könnyen kezelhető eszközök. 

Mit kell tenni a megfelelő vízellátásért? 

Minden esetben fel kell mérni az igényeket!
Nem szabad egy, régen időtmúlt megoldáshoz ragaszkodni. Az új technológiák már energia hatékonyak és megbízhatóak. Érdemes a megrendelőnek több megoldást felajánlani, hagyjuk meg a választás jogát. Szerelőt is úgy érdemes választani, hogy a karbantartási munkálatokat is érdemes rábízni. Ha a karbantartásokat a megrendelő szeretné elvégezni adni kell egy oktatást a rendszer kezeléséről. Tájékoztatni kell az ügyfelet a termékek, szivattyúk előnyeiről, hátrányairól. Egy szivattyús rendszer vásárlásakor érdemes kikérni az üzlet véleményét. Vásárlást követően a szivattyú kereskedés is tud szaktanácsokat adni, de azonnal hozzá is teszem, hogy helyszíni információkról és adatokról nem rendelkezik, 100%-ban nem képes az asztalon egy rendszert összeállítani. Mint már említettem az igények felmérése és az adatok a legfontosabbak. Minden esetben lehet A vagy B megoldás és nem kell egy bizonyos márkához ragaszkodni. 
A tapasztalat azt is mutatja, hogy néha NEM-et is tudni kell mondani.