Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Kerti szivattyú

2020.09.16 20:14
Atukavíz
Atukavíz
Kerti szivattyú

Kerti szivattyú

Kerti szivattyúk alkalmazhatóak lakossági célra amit annyit tesz, hogy a nyomás és vízfelhasználás nem túl magas, és ipari célokra. Ipari célokra használt kerti szivattyú nem csak a nagy víznyomást vagy több száz literes percenkénti vízszállítást jelenti, ipari felhasználás lehet a 24 órás üzemmód. Kerti szivattyú működésére nem jellemző a 24 órás üzemmód. Kertek öntözéséhet vagy házi vízellátáshoz direkt áramlással vagy hidroforos rendszerként kiváló választás a kerti szivattyú!

Mit kell tudni a kerti szivattyúkról felhasználóként?

 

Kerti szivattyúkról amit tudni érdemes

 

Kerti szivattyú jellemzően Jet rendszerű ami a vízben oldott gázok leválasztásáért felelős. Ásott vagy fúrt kutak vizei tartalmazhatnak oldott gázokat amik szivattyúzás hatására kiválhatnak ezáltal a szivattyú levegősödhet és a hatásfoka romolhat. Kerti szivattyú Jet rendszere leválasztja a levegőt, gázokat ezáltal nyomásveszteség nélkül tudja a vizet továbbjuttatni. Amit még tudni érdemes az az, hogy rengetek minőségileg kifogásolható, másolt Távol Keleti kerti szivattyú van a piacon csábító árakkal. Óvakodjon tőle!

 

A legtöbb kerti szivattyú javítható, minőségi termék aminek a szervizelését mindenki szívesen vállalja. Nagyáruházakban kapható kerti szivattyúk kiesnek a kosárból mivel senki nem tud alkatrész biztosítani a javításukhoz, bírják ameddig bírják.

Ha minőségi kerti szivattyút választ biztos lehet benne, hogy hosszú távú működésre tervezett üzembiztos, kopásálló terméket tudhat a tulajdonában. Van olyan gyártó aki már a 3 éves garanciális időszaktól sem riad vissza.

 

Nyomás és vízszállítás

 

Minden kerti szivattyúnak megvan adva a maximális emelési magassága és vízszállítása, ehhez tartozik az úgynevezett jelleggörbe ami megmutatja az adott nyomáson mekkora vízszállításra képes a kerti szivattyú. Viszont sokan rosszul értelmezik ezeket az adatokat. Minden adat 0 pontól számít, de a legtöbb esetben a szivattyúnak a felszínre kell hozni a vizet és ezek után kezdődik meg a nyomásképzés vagyis az emelés. Tehát ha a felszínről szivattyúzunk, a szívási mélységet le kell vonni az emelési magasságból és ez az érték fogja megadni a maximális szivattyú zárónyomás értékét. Egyszerűen, ha a szivattyú maximális emelése 55 méter vagyis 5,5 bár akkor ebből le kell vonni a szívási mélységet mondjuk -8 méter vagyis 0,8 bár, így marad 4,7 bár zárónyomás érték. További veszteségeket is bele kell számolni ami lehet alaki, hosszúsági, súrlódási veszteség. Az a biztos ha ezekre minimum 1 bárt leszámol, esetünkben az 55 métere emelési magassággal rendelkező szivattyú biztonságos kikapcsolási értékhatára 3,7 bár. Minőségi szivattyúk adattábláján megtalálhatóak a legfontosabb információk és valósak is!

Kerti szivattyú karbantartás

Bizonyára tudja, hogy egyik felszíni szivattyú sem fagyálló! Télire ne hagyja fagyveszélyes helyen, még víztelenített állapotban sem. Mivel forgó kopó alkatrészeket tartalmaz ezért időszakos karbantartása ajánlott! Ha a szivattyú üzem alatt volt, karbantartás vagy javítás előtt áramtalanítsa és legalább 5 percig ne nyúljon hozzá!

Kerti szivattyút mivel lehet üzemeltetni?

Mint minden más szivattyút így a kerti szivattyút is több módon lehet úgymond bekapcsolni. Alkalmazható egyszerű dugvillás bekötés, bedugja a konnektorba és a szivattyú direkt módon üzemel. Ne felejtse el kihúzni ha végzett a locsolással! Használható mechanikus nyomáskapcsolóval, ebben az esetben hidrofor tartály bekötése szükséges. Használható még úgynevezett áramlás vezérlővel is. Áramlásvezérlős alkalmazásnál nem feltétlen fontos a hidrofor tartály beépítése de nagyon ajánlott. A legtöbb áramásvezérlő csak akkor állítja le a szivattyút ha csapelzárás után a nyomásérték a maximum.

 

Fontos dolog! Kerti szivattyú bekötésénél ne szűkítse a szívó oldalt!

 

Mint végfelhasználó elég ha ennyit tud a kerti szivattyúkról de ha mégis kérdése merülne fel, keressen minket!

                                                                                 

 

Kerti szivattyú kínálat.