Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Levegő betápláló vaslemez hidrofor tartályhoz

2019.12.21 12:00
Atukavíz
Atukavíz

Vaslemez hidrofor tartály levegő betápláló 

 

Régi vaslemez hidrofor tartályok mára már egy kicsit elavultak helyükre az előfeszítő membrános hidrofor tartályok léptek. Vaslemez tartályok még mindig jelen vannak a piacon mert áruk vonzóvá teszi őket és beszerelésük egyszerű. A helyzet viszont az, hogy nem ennyire egyszerű a dolog. A legtöbb helyen mikor vaslemez tartályt vásárolnak szakértelem hiányában elfelejtik feltenni a kérdést, hogy levegő betáplálót alkalmaznak-e? Vaslemez hidrofor tartályoknál a víz közvetlenül érintkezik a tartály falával, nincs feszítő membrán. A feszítő membrán két dolgot lát el. Az egyik, hogy a membrán magában tárolja a vizet így a víz nem érintkezik a hidrofor tartály falával, a másik, hogy biztosítja a megfelelő nyomást akkor is ha a szivattyú nem működik. Akkor működik helyesen a rendszer ha például nem vesszük észre a nyomáskülönbséget ki és bekapcsolás között. Úgy érezzük a nyomás állandó! Az előfeszítő levegő nyomás a membrán és a tartályfal között helyezkedik el a víztér másik oldalán. Ezekkel a dolgokkal szemben a vaslemez hidrofor tartályoknál nincs membrán, a levegő a víztér felett helyezkedik el. Nyomáskapcsoló használatával hamar észrevehetjük a levegő hiányát  mivel a nyomásesés szinte azonnal bekövetkezik csapnyitáskor. Ha nincs levegő a tartályba nincs mit összepréselni ezért a nyomásváltozás szinte azonnal bekövetkezik. Ha a rendszerhez átfolyós érzékelős áramlásvezérlőt használnak akkor a levegő hiányát nehezebben veszik észre mert az áramlásvezérlő biztosítja a szivattyú folyamatos működését és szinte állandó a nyomás a rendszerbe, de megszűnik a hidrofor  tartály tárolási funkciója! 

Mit lehet tenni vaslemez hidrofor tartály megfelelő működése érdekében? 


A mai vaslemez hidrofor tartályok már el vannak látva pumpa szeleppel a levegő betáplálás érdekében. Viszont folyamatos figyelést igényel mivel akár egy nap alatt elmehet a levegő a tartályból rendszertől függően. Viszont amit hiányolunk az a automata levegő betápláló csatlakozók hiánya. Automata levegő betápláló elhelyezésével biztosíthatjuk a vaslemez hidrofor tartályok folyamatos levegő utánpótlását. Vaslemez hidrofor tartály és egy automata levegő betápláló együttes ára már ott van mint egy feszítő membrános hidrofor tartály ára. A levegő betápláló szakszerű beszerelése is igen nagy szakértelmet igényel. Aki még nem csinálta annak adunk egy kis segítséget. Automata levegő betáplálót minden esetben függőlegesen szabad beszerelni. 


Levegő betápláló beszerelése 


Minden esetben szereljünk golyós csapot a tartály és a betápláló közé és a betápláló és a szivattyú nyomó csonkja közé.A megfelelő működés érdekében a levegő betáplálónak 20-30 másodpercig levegőt kell szívni minden indítás előtt. Abban az esetben, ha a szivattyú nyomott csőrendszerből szív, akkor a tartályos zárt rendszerben 1.5 bar-ral nagyobbnak kell lennie a nyomásnak, hogy a szivattyú megfelelően működjön. 
Amikor a szivattyú vizet szív a vaslemez tartályba a beáramló víz a tartályon át bejut a levegő betáplálóba. A levegő betápláló csatlakozásán elhelyezett szívószelepen keresztül egyidejűleg levegő is beáramlik, és átveszi a víz helyét. Amint a levegő átvette a víz helyét, egy úszó golyó elzárja a levegő útját, így a szívócsonkba nem jut levegő. Amikor a szivattyú már nem üzemel, a közlekedő edények elve szerint a víz visszaáramlik a levegő betáplálóba, kiszorítva az ottani levegőt a tartályba. Ezt a folyamatot ismételi a levegő betápláló.
Összegezve, egy megfelelően működő hidrofor rendszerhez sokkal előnyösebb az előfeszítő membrános hidrofor tartály használata. Abban az esetben ha vaslemez hidrofor tartályt szerelnek be, használjanak a tartályhoz levegő betáplálót a megfelelő működés érdekében!