Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Kútbéléscső átmérő fúrt kutaknál, melyik legyen?

2023.07.06 16:21
Atukavíz
Atukavíz

Mekkora kútbéléscsővel kell elkészíteni a kutat? 

Ha valaki kútfúrásra adja a fejét az első dolog amit meg fog kérdezni, hogy mennyibe kerül métere? Gyorsan le kell szögezni, hogy most azokról a kutakról van szó ebben a cikkben, amibe búvárszivattyút tudunk telepíteni. Tehát mikor a tulajdonos felkeres egy kútfúró mestert akkor megállapodnak az árba, de nem tisztázzák a részleteket ami későbbiekben nem várt problémákat okozhat. Igaz, hogy tulajdonosként nem kell, hogy értsen a kútfúrás szakmai részéhez a megrendelő de jó ha tisztában van azzal, hogy mire számíthat ha készen van a fúrt kút. 

Mekkora búvárszivattyú fog bele menni?

Jelen esetünkben térjünk ki a kútbéléscső átmérőjére. Mekkora kútbéléscső átmérővel rendeljük meg a kutunkat? A kútbéléscső átmérője nagyon sok mindentől függ. A fúrás megkezdésekor ha ismeretlen a terület, egy úgynevezett kutató fúrást kell végezni ami meghatározza a vízadó terület mélységét és a talaj összetételét. A talajszerkezet meghatározza a körgyűrűstér átmérőjét. Körgyűrűs térnek nevezzük a furatot amit a fúrógép készít a talajban. Minél nagyobb a körgyűrűs tér annál több áramlás lassító szűrőkavicsot lehet a béléscső mellé helyezni. Csakhogy! Amikor a vízadó terület köves, mészkő, homokkő, esetleg vulkáni eretetű kőzet akkor nincs szükség vastag áramlás lassító szűrőkavicsra ezért kisebb keresztmetszetű kőrgyűrűs tér is elég, de a fúrás nehezebb esetlegesen kalapács technológia vagy szárazfúrás szükséges, ezért keskeny gyűrűsteret készítenek amibe 90-100mm béléscsövet helyeznek. A másik véglet amikor a vízadó terület laza szemszerkezetű kőzet, esetleg védőcsővezni kell a furatot. A védőcső megakadályozza a furat összeomlását, bizonyos esetekben ezekbe a furatokba is kis keresztmetszetű kútbélés csövet raknak, hogy az áramlás lassító szűrőkavics vastagsága megfelelő legyen. Minél nagyobb keresztmetszetű körgyűrűs teret kell készíteni annál nagyobb költségekkel jár a kút elkészítése, ezért a körgyűrűs tér kiképzéséhez nagy eséllyel 180-220 mm átmérőt használnak. Talajszerkezettől függően viszont változtatják a kútbéléscső átmérőjét. A kútbéléscső átmérője meghatározza a búvárszivattyút, azt, hogy mekkora átmérőjű búvárszivattyút lehet a béléscsőbe helyezni. 
A 125 mm átmérőjű csövekbe 4 colos búvárszivattyút rakhatunk ami maximum 400 liter/perces vízszállítással számolható. Ezekben az esetekben széles búvárszivattyú kínálattal lehet számolni, még akkor is ha a kút vízadó képessége kicsi. Ha a kút 113mm átmérőjű béléscsővel készült akkor arra kell figyelni, hogy ne legyen benne ferdeség mert nem fog a búvárszivattyú a helyére menni. Talán az egyik leg rosszabb választás! (Nem vitát akarunk kirobbantani!)  
A 90-100mm béléscsövekbe 3 colos búvárszivattyú telepíthető! Most jön a fekete leves! Nincs nagy választék! Vagy minőségi búvárszivattyút teszünk bele vagy kínait (használható de...). Az a baj hogy a 3 colos búvárszivattyúk tolerancia szintje igen kicsit tehát jó vízadó kutakba javasoljuk. Ha kis vízmennyiséggel kell számolni akkor nem túl jó választás a kínai szivattyú, marad a Pedrollo, Grundfos, Wilo, amik megütik a több százezer Forintos tételt. Ráadásul ha még mély is a kút akkor biztos, hogy kínai szivattyú kizárva. A külső kondenzátoros szivattyúknál a 4 eres kábel igencsak megdrágítja a szivattyú árát. Bár mindenki állítja, hogy javíthatóak, ami igaz is, csak ember nem lesz aki megjavítja esetleg tekercseli a 3 colos búvármotort. Lehetőségekhez képest rendeljük a fúrt kutat 125mm-es béléscsővel! Sok gondtól kímélhetjük meg magunkat!
Örülünk ha tudtunk kicsit segíteni.
Megköszönjük ha búvárszivattyúját tőlünk vásárolja!