Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Merülő szivattyú

2021.05.15 10:38
Atukavíz
Atukavíz
Merülő szivattyú

Merülő szivattyú

Merülő szivattyút azért hívjuk így mert a víz alá merül. Nagy tévedés és a bababoltok vagy barkácsboltok használják ezt a kifejezést minden szivattyúra. Ha kicsit is figyelünk az igényekre akkor a merülő szivattyúk fajtáit is meg kell különböztetni legalább a felhasználás igénye szerint. De mi is a merülő szivattyú? A merülő szivattyú egy aszinkron motor és örvénykeltő járókerekek összeépítése, vagyis egy gépcsoport ahol a motorrész felül és a járókerekek vagy járókerék alul helyezkednek el. 

Merülő szivattyú tiszta vízre 

Tiszta vizes merülő szivattyúkat legtöbb esetben ásott kutakhoz vagy ciszternákhoz alkalmazhatunk. Ebben az esetben több járókerék van összekapcsolva egy tengelyen a motor részel ezáltal magas nyomásra képes a szivattyú. Tiszta vizes merülő szivattyú koptatóanyag tűrő képessége alacsony, szilárd szennyeződéseknek kevésbé áll ellen. Gyártótól függően bemeríthetőségük, vagyis a vízszint alá meríthetőségük akár 60 méterig is lehetséges. Dupla köpenyes szivattyúk tehát a motorrészt a szivattyún áthaladó víz hűti. Beszívás alul, nyomóág a szivattyú tetején helyezkedik el. Gyártó meghatározása által függőlegesen vagy vízszintesen is telepíthető.           

 

Merülő szivattyú szennyezett vízhez

A gépcsoport ugyan az, a motor rész felül a járókerék alul helyezkedik el. Szennyezett vizekhez már csak egy járókerekes merülő szivattyút alkalmazunk. Ezeknek a szivattyúknak a vízszint alá 5-10 méterre telepíthetjük és az emelési magasságuk is kicsi 5-15 méter (gyártó meghatározás szükséges). Szennyezett vizek szivattyúzásához fontos, hogy a szivattyú járókereke nyitott, dugulásmentes legyen. Szennyezett vizeknek hívjuk azokat a vizeket amiben oldott vagy oldatlan kőzetek vagy kőzet törmelékek lehetnek. Ilyenek az agyagos vagy földes vizek. Homokkal vagy kőzet törmelékkel szennyezett vizek. Esővizek, talajvizek szivattyúzásához alkalmas lehet zsompszivattyú. Ezekben az esetekben ajánlatos a rozsdamentes szivattyúházzal rendelkező szivattyúk alkalmazása a törmelékek lehetséges gyors mozgása miatt. Kőzettörmelékeket vízzel keveredve úgynevezett kotró szivattyúkkal lehet szivattyúzni amik speciális koptatóanyag ellenálló kialakítással rendelkeznek. Szennyezett vízhez való merülő szivattyú lehet oldal vagy felső vízkivezetésű. A felső vízkivezetésű szivattyúk nem alkalmasak lebegő szennyeződések továbbítására. Lebegő szennyeződések lehetnek papír, falevél, nylon, hungarocell. A lebegő szennyeződés összegyűlhet a köpenyrészben és meggátolhatja a motorrész hűtését.

Merülő szivattyú szennyvízhez

Szennyvízhez való merülő szivattyúk minden esetben oldal elvezetésű szivattyúk amik megbirkóznak a fekáliát és lebegő szennyeződést tartalmazó vizekkel. Emelési magasságuk 5-24 méter attól függően, hogy nyitott járókerekes vagy darálókéses a szivattyú. Bemeríthetőségük 5-10 méter a vízszint alá. Szennyvíz merülő szivattyúkat el kell, hogy lepje a víz a hűtés miatt, mivel ezeken a szivattyúkon nem halad keresztül a szivattyúzott víz. Alkalmazásuk folyamatosan akkor lehetséges ha vízszint alatt tudnak maradni. Időszakos alkalmazásuk lehetséges 1-2 percig merülés nélkül.