Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Búvárszivattyú hibái

2020.01.07 21:32
Atukavíz
Atukavíz

Búvárszivattyú hibái 

Búvárszivattyúknak szinte nincsenek hibái, ritkán adódhat gyártási hiba. A hibák 95%-a telepítésből adódik. A félreértések elkerülése érdekében, búvárszivattyú más néven csőkút szivattyú, csőszivattyú, csőbúvár szivattyú kinek hogyan tetszik, de semmi képen nem merülő vagy merülő búvár. Búvárszivattyú szerkezeti felépítéséről már beszéltünk most azt vizsgáljuk, hogy mi lehet a búvárszivattyú meghibásodásainak okai. 
A természetes kopást vagy elhasználódást nem vizsgáljuk! Búvárszivattyú élettartama nagyban függ az alkalmazás módjától illetve a karbantartástól. Búvárszivattyú élettartama(minőség esetén) 5-6 év, karbantartással 10-12 év. Vannak kivételek mikor 15-20 évet is elment gond nélkül egy búvárszivattyú.

Búvárszivattyú kínálatunkat tekintse meg itt 

Búvárszivattyú karbantartása 


Igen, karbantartás is szükséges egy búvárszivattyúnak. Sokan úgy hirdetik, hogy "gondozás mentes"Mivel egy gépről beszélünk ami kopó alkatrészeket tartalmaz ezért időnkénti átvizsgálás javasolt. Az átvizsgálás idejét érdemes előre egyeztetni a szakszervizzel mivel szezonban akár 2-3 hét is lehet mire sorra kerül az ember. 


A nem gyakori meghibásodás okait vizsgáljuk! 


A gyakori meghibásodás okait szinte minden szerelő, telepítő ismeri de vannak dolgok amik okozhatnak fejfájást.

Nézzünk pár példát.

Meghibásodást okozhat például melegedés. Melegedést okozhat hűtés romlás. Búvárszivattyúk motorjait a víz áramlás hűti. Ha nincs meg a megfelelő áramlás akkor nagy valószínűséggel ásott kútba, vízgyűjtő helyre lett telepítve búvárszivattyú köpenycső nélkül. Használjunk köpenycsövet megfelelő áramlás kialakulásáért.( melegedés folyamatos igénybevétel esetén, napi pár perces használatnál nem valószínű) Ha a szivattyú melegszik, vagy meleg víz jön a kútból ellenőrizni kell, hogy a nyomáskapcsoló ki tudja-e kapcsolni a szivattyút. A szivattyú zárónyomás értéke kisebb mint a nyomáskapcsoló kikapcsolási értéke, akkor csap elzárása után a szivattyú nem áll le!Áramláskapcsolók esetén enyhe szivárgás is gondot okozhat, ezért ajánlatos a hidrofor tartály beépítése. 

Melegedéshez vezet a vízkő lerakódása a búvármotoron. Ha túl sok vízkő rakodott le azt el kell távolítani mert nem képes a motor a hő leadására. A vízkő képes a lapátokon(járókerekeken)is lerakódni ezért vízszállítás hatékonyság is romolhat. Léteznek már vegyszerek amiket búvárszivattyú vízkő mentesítésére találtak ki. Ebben a vegyszerben kell a szivattyút járatni időnként. (Bízza szakszervizre!)

Problémát okozhat a nem megfelelően összeállított rendszer. Vannak műszerek amiket nem javasolt összekötni mert "összekócolják egymás agyát". A ZDS DRP szárazon futás védelem az egyik legjobb szárazon futás védelem, mivel még az előtt lekapcsolja a szivattyút mielőtt a szárazon futás bekövetkezne. Egyszerű telepíteni, jobb mint a szondavezérlés! Mélyebb kutakba kimondottan ajánlatos, de nem lehet (nem ajánlatos) áramlásvezérlőkkel összekötni, az egyik műszer bekavarhat a másiknak. DRP és áramlásvezérlőket tilos frekvencia vezérlővel egybe építeni. Nem megfelelő elektromos kábel kiválasztása is lehet hibaforrás. Búvármotor teljesítménye és a kábel hosszúsága meghatározza az elektromos vezeték átmérőjét.

Szigetelés romlás, beázás. 

Azt jó ha tudjuk, hogy képes a frissen a helyére épített búvárszivattyú napokig működni és egyszer csak hirtelen megállni. Ezt a jelenséget okozhatja beázás, a víz a kábeltoldásnál beszivárog és zárlatot okoz, a műszer hibára kiáll vagy egyszerűen letilt, szivattyú megáll. A legjobb megoldás ha öntőgyantás toldást alkalmazunk elektromos kábel meghosszabbításánál. 


Szorulás. 


Nagyon ritka de létező jelenség amikor a búvárszivattyú megszorul. A leggyakoribb szorulás akkor jön létre mikor nyers, frissen elkészült kútba helyezzük a búvárszivattyút. A frissen elkészült kútba helyezett búvárszivattyú azért szorul meg mert a kutat nem tisztították meg rendesen. A szűrőkavics ami 1-3 mm általában, belekerülhetett a béléscsőbe kavicsolás során. Az 1 mm-es vagy kisebb kavicsokat a búvárszivattyú szívóhatása felszívhatja és máris megszorul a hidrofej. Ha duoblokk a szivattyú akkor egyszerűen, gyorsan orvosolhatjuk a hibát, a hidrofejet le kell venni a motorról, felülről ahol a vizet nyomná töltsünk vizet bele, közben a kuplungrésznél csavargassuk oda - vissza addig még könnyedén nem forog. 


Összeszerelés 


Ha nem szakkereskedésből lett összeválogatva a kútgépészeti alkatrészek, szivattyú és vezérlés, könnyen elkerülheti a figyelmünket a határértékek. Mivel mindent máshonnan szerzünk be ezért még esélye sincs az eladónak felhívni a figyelmünket például, hogy melyik vezérlő mihez alkalmazható vagy mihez nem alkalmazható. Határértékeken üzemeltetni berendezést nem szabad mert sűrű hibajelzést kaphatunk. Egy 2,2kW-os búvárszivattyút nem lenne szabad egy 2,2kW-os vezérlővel működtetni. 


Minőségi búvárszivattyúk 


Mit tartunk minőségnek, már levezettük egy előző cikkben de biztosak lehetnek benne, hogy egy jól telepített rendszerrel évekig nem lesz gond. 2-3 évente érdemes átvizsgálást kérni és legalább 4 évente a búvárszivattyút szervizben bevizsgáltatni. 

Ha általános vizsgálatot kér, az alábbi dolgokat kérje

-szigetelés romlás

-kondenzátor kimérése

-kopás vizsgálás (járókerekek, csapágyak, tömítések)

-zárónyomás érték vizsgálat

- motor diagnosztika 
Időben fellelt hibák megmenthetik a búvárszivattyút. 
Szárazon futás ..... ugye tudják, nem kell leírnom!