Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Kútakna

2020.08.15 19:47
Atukavíz
Atukavíz

Kútakna - gépészeti akna

Bármennyire is furcsa, mivel szivattyúról van szó, de a legnagyobb ellensége a szivattyúnak a párás környezet! Gépészeti aknát úgy kell kialakítani, hogy a levegő átjárja. Párás, nedves levegő behatol a csapágyházba és korróziót okoz. A szivattyú hangot kezd kiadni.Gondoskodjon a gépészeti akna szellőztetéséről! De szaladjunk ennyire előre! A kút elkészült örömmel fizetjük ki érte a megállapodott összeget, látjuk folyni a vizet amit a kútfúró átad! Alaphelyzetben a kút mellé megkapjuk a kút paramétereit is vagyis az üzemi vízszintet, nyugalmi vízszintet, talpmélységet. Miután ez megvan és a kútfúró elhadja a területet, egy cső áll ki a földből ami le van zárva. Gépészetileg (kút gépészetileg) üzembe kell helyezni a rendszert. Minden igény más rendszer kiépítését igényli. Abban az esetben ha öntöző rendszert akarunk kiépíteni vagy lakás vízellátását biztosítjuk kútvízzel, a legtöbb esetben  szükségünk lesz gépészeti aknára. 

 kutakna   

Kútakna és vízteres kútakna itt megtekinthető, katt ide

Kútakna megépítése


Kútakna megépítésekor felkérhetünk erre szakosodott mesterembert vagy megcsinálhatjuk magunk is. Mire kell figyelni ha kútaknát építünk? Hajlamosak vagyunk összekeverni a kútaknát a vízóra aknával!  Az aknában helyet kell biztosítani vezérlőnek, hidrofor tartálynak, szűrőknek és elektromos kapcsolóknak stb. A vízhálózat kiépítését falba rögzített bilincsek biztosítják, ezért a falnak szilárdnak és vastagnak kell lennie vagy legalább is ajánlatos. Arra próbálok utalni, hogy előre gyártott műanyag vízóra aknák nem felelnek meg kútgépészeti aknának! Amit alkalmazni szoktunk leggyakoribb esetekben az méretileg 1,5 m széles, 2 m hosszú, 1,25 m mély. 

               

Ebben a méretben elfér kényelmesen 100 literes hidrofor tartály és az automata vezérlő előszűrővel. Természetesen minél több egységet szeretnénk az aknába helyezni annál nagyobb beltérre lesz szükség. A kút üzemi vízszintje is befolyásolhatja az akna méretét. Nem mindegy, hogy felszíni szivattyúval lehet szivattyúzni vagy búvárszivattyút kell telepíteni. 


Kútakna szerkezetileg 


Kutaknát úgy kell kitűzni, hogy tartsuk szem előtt az alábbi dolgokat. A föld kitermelését érdemes kézzel végezni, tudom nem könnyű de ha markológép megsérti a kútcsővet visszafordíthatatlan kár keletkezhet és a kútnak is annyi, emelett a frissen fúrt kút gyűrűstere is érzékeny a rezgésre, mozgásra. A kútbéléscső mindig valamelyik sarokba essen úgy, hogy a cső el álljon a faltól legalább  20-30 cm-re. A cső körül is dolgozni kell. A kútaknának nem kell atom biztosnak lennie ezért elég 10-15 cm falazó anyagból vagy zsalukőből építeni. A kútakna alját nem feltétlen kell lebetonozni de ha lebetonozzák az egyik sarokba érdemes zsompot kialakítani az esetleges csőtörés vagy meghibásodás esetén elárasztott akna kiszivattyúzásához. Aknafedél  80X80cm legyen, egy vízóra aknafedő 60X60 cm de ezen a nagyobb méretű hidrofor tartály nem fér le. Az aknafedelet(aknatetőt) mindig a kút fölé kell elhelyezni! Az egyik legfontosabb dolog amit mindenki szeret kifelejteni az a szellőztető nyílás! Szellőztető nyílásnak megfelel 125 mm -es PVC cső 2 db 90 fokos visszafordító idommal.

A kútakna magasságát úgy kell méretezni, hogy a talaj felett legyen a teteje 15-20 cm-re. Sosem szabad az aknát egy síkba építeni a talajjal mert vízbetörés veszélyes. Vízmentességet is biztosítani kell, vízzáró vakolat tökéletes megoldás. Téliesítés! Ne felejtkezzünk meg az akna téliesítéséről sem! Oldalról általában szigetelve van de a tetejét szigetelni kell ha nem elég mély az akna vagy a csővek magasan mennek.  Kb ezek a legfontosabb dolgok amiket szem előtt kell tartani kútakna építésekor. Nagyobb, ipari jelleggel építhetünk kútházat! Kútházat abban az esetben érdemes építeni ha a szivattyút műszercsoport vezérli, esetleg több ezer literes hidrofor tartályt is alkalmazunk. 

                     

 

kutakna     

Műanyag kútakra rendelhető. Előre gyártott, telepítése nem igényel szaktudást katt ide!