Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Kútba szorult szivattyú kimentése

2020.08.16 15:10
Atukavíz
Atukavíz

Kútba szorult szivattyú kimentése

 

Ki lehet menteni a kútba szorult búvárszivattyút? Mielőtt rátérnénk a mentés szakmai részére nézzük meg azt, hogy mitől is szorulhat a búvárszivattyú a fúrt kútba. 30 évvel ezelőtt még ritka számba mentek a minőségi búvárszivattyúk ezért a legtöbben membránszivattyúval (orosz búvár) emelték ki a vizet a kútból de a kibocsájtott finommechanikai rezgések miatt gyorsan beremegtette a homokszemeket amik körbefogták a szivattyút és kész is a baj. Azóta sok minden változott de a lényeg ugyanaz, a búvárszivattyú beszorult a kútba. A legtöbb esetben a búvárszivattyú azért szorul a kútba mert telepítéskor nem a megfelelő helyre lett betéve. Helyes telepítés az lenne ha az üzemi vízszint alá 2-5 méterre de függ a kút mélységétől is. Most nem a telepítéssel foglalkozunk ezért nem vesézem tovább. Régi telepítési módszer az volt, hogy a kútfúró mester (vagy nem) azt tanácsolta, hogy a tulajdonos tegye le a szivattyút a kút aljára és húzza fel 1 métert. A lehető legrosszabb megoldás! Először is azért mert a kút legalsó része az iszapzsák vagyis az a hely ahol a homokszemek összegyűlnek és időnként ki kellene takarítani. A második dolog amiért a szivattyút nem szabad teljesen a fenékre lerakni mert nem tud megfelelő áramlás kialakulni így a búvárszivattyú motorja túlmelegedhet. Évek alatt homokszemek foghatják körbe a búvárszivattyút vagy épp a szivattyú tetejére rakódhat le homok. Gyakori eset lehet még, hogy nyitott a kút szája és szilárd szennyeződések kerülhetnek bele amik beékelődhetnek a szivattyú és kútbéléscső fala közé mint például kavicsdarabok. Minden esetben zárni kell a kút száját. Érdemes kútsapkát használni. 

Szivattyú cserénél derül ki, hogy a szivattyú szorul a kútba, mit tegyek?

Aki még nem csinált szivattyú mentést annak azt tanácsolom, hogy forduljon szakemberhez. Ha nincs kéznél épp szakember megpróbálhatjuk mi is de nagyon óvatosan!

Mit tegyek először? 

A legfontosabb dolog ha a szivattyú a kútba szorul, hogy ne erőltessük a felhúzást! Tapasztalat azt mutatja, hogy ha erőltették a szivattyú felhúzását akkor valami beszakadt, vagy az elektromos kábel, vagy a KPE cső, vagy a beeresztő kötél. Ne húzzák! Ha az erős húzás hatására a szivattyú megindul kb fél-egy métert de ismét megakad szinte semmi esély nincs a szivattyú kimentésére. Abban az esetben ha érezzük, hogy a szivattyú igen nehéz, nem tudjuk felhúzni, szorosan fogjuk össze a kötelet, elektromos vezetéket és a kpe csövet. Kútba szorult búvárszivattyú kimentése lépésről lépésre.

Abban az esetben tudjuk megpróbálni a szivattyú mentését ha a kútbéléscső átmérője legalább 100 mm. Legnagyobb esély a szivattyú kiszabadítására akkor van ha homok lerakódás fogja a szivattyút. Feszesen összefogott elektromos vezeték, beeresztő kötél és kpe cső mellett van még annyi hely, hogy lejuttassunk még egy csövet a kútba. Ez a cső egy összelapított kb 50 cm hosszú rézcső, ellapított formában befér a szivattyú és a kútbéléscső fala közé. Erőteljes vízsugárral ki lehet öblíteni a homokszemeket. Az öblítés megkezdésekor időt kell hagyni, hogy a vízsugár fellazítsa a homokot a szivattyú körül. Egy kis idő elteltével lüktető húzással meg lehet próbálni a kihúzást, ha nem szabadul a szivattyú öblíteni kell tovább. Ilyenkor nagyon fontos a szivattyú tartókötél szerepe. Nyúlásmentes tartókötél a legjobb, vagyis rozsdamentes, saválló drótkötél. PP kötél sokat nyúlhat. Ha nincs kerticsap, vezetékes víz, ki lehet ütni a szivattyút a homokszemek fogságából levegővel is. Levegővel történő mentés nagy türelmet igényel, akár 4 x tovább tart mint a vízzel történő mentés. Kútba szorult szivattyú mentése szakértelmet és türelmet igényel, nem érdemes elkapkodni! Hívjon szakembert! Alapszabály! Beszorult szivattyút sosem szabad erőszakkal megpróbálni kimenteni! Sikeres mentés után érdemes egy kompresszoros tisztítást elvégezni, homok mentesíteni a kutat.