Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz?

2020.11.22 15:29
Atukavíz
Atukavíz

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz?

Milyen szivattyút vegyek fúrt kúthoz, laikusként gondolkozom el rajta! Válasz egyszerű, búvárszivattyút. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, gondolhatjuk! Fúrt kutakhoz búvárszivattyú való, technikailag mos nem megyek bele a búvárszivattyú jelentésébe nem az a célom. Az a célom, hogy egyszerűen elmondjam, hogy milyen szivattyú való az Ön fúrt kútjába.

Búvárszivattyúk itt megtekinthetőek

 

Van búvárszivattyú segédletünk, olvassa el, töltse ki és küldünk ajánlatot katt ide 

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani dolgokat megfelelő adatokra van szükség. Kereskedőként és szakemberként tudom, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy a kútnak mi az adatai, ezért hiába emlegetném a szakirányú dolgokat nem lenne vele előrébb.

Nézzük a tényeket

Amiben nem tudok segíteni:

Vert kutak. Vert kutaknál a talajvíz rétegig vertek le egy vascsövet amire építettek egy szivattyút és locsoltak. Később a telek gazdát váltott és házi vízművet épített a vert kútra de nem működik. Nem lehet jó tanácsot adni, hogy miért nem működik, a legnagyobb eséllyel azt lehet mondani, hogy azért nem mert nagy a szivattyú vízszállítási képessége a kút nem tud annyi vizet adni amennyit a szivattyú képes lenne szívni.

Jelenség a legtöbb esetben a szivattyú felpörög, 5-6 mp múlva elhallgat, csendben jár vizet szállít aztán megint felpörög.

Hasonló jelenség játszódik le fúrt kutaknál ahol 40-50 mm-es csöveket tettek le. Ezekben az esetekben már van egy kis szerencsénk mert szívó ágat lehet beépíteni a kútba és felszíni szivattyúval lehet mérni vízhozamot. Ha a szivattyú szárazra megy 9 méteres szívóággal akkor nincs szerencsénk! Ütemezéssel lehet a felszínen tartályba gyűjtögetni a vizet amit aztán házi vízművel vagy szárazbeépítésű szivattyúval nyomásfokozásként lehet hasznosítani.

Rengetegszer hallottam, de régen működött! Sajnálom, most is működik csak nem jól! Nagy valószínűséggel régen sem működött jól csak nem vette észre. Végül is valamitől elromlott.

Sajnos vert kutaknál és 40-50 mm-es PVC kutaknál nem tudok segíteni, hogy miért nem működik a szivattyú vagy a házi vízmű!

 

Abban az esetben tudok segíteni ha a fúrt kút béléscsöve eléri a 90-100 mm-ert.

Már az elején szögezzük le, hogy abban az esetben lenne tökéletes minden ha meglenne az összes adat. Üzemi vízszint, nyugalmi vízszint, maximális vízadás, depresszió határ, mélység, stb.

Ha azzal kezdi, hogy a vízszintem it meg ott van a kútba, vagy azt mondja, hogy ennyi meg annyi vízoszlop magasság, nem vagyunk előrébb mert ez az adat csak a szivattyú bemeríthetősége miatt fontos és azt jelenti, hogy van rétegnyomás!

A megfelelő szivattyú kiválasztásához tudnunk kellene a vízmennyiséget amit felhasznál és a nyomást amit alkalmazni akar.

De hát nem tudjuk!

Akkor hol kezdjük el?

Ha semmit nem tudunk kérni kell egy vizsgálatot! Ha nem kérünk vizsgálatot ne akarjuk megúszni a legkevesebb pénzből. Legalább annyit ki kell deríteni, hogy milyen mélységgel rendelkezik a kút.

Mennyi ideig működött a régi szivattyú, milyen márka volt. Ha 5 évnél idősebb volt és kb meg voltunk elégedve vele akkor már van irányvonal. Ha problémát észleltünk, jelezni kell. Probléma lehet a hőkioldó sűrű bekapcsolása esetleg homokolás, zajos működés vagy bármi más. Ezeket figyelembe véve már tudunk tanácsot adni.

Ha tudjuk a telepítési mélységet és hozzáadjuk a kívánt nyomásértéket, számoljunk rá 1-2 bár nyomásveszteséget kb megkapjuk a szivattyú zárónyomás értékét. 30 méter telepítés 3 bár + 3-4 bár a felhasználási igény + 1-2 bár veszteség = 8-9 báros vagyis 90 méter emelési magasságú szivattyú. Ezzel a számítással az a baj, hogy a nyomást nem a telepítési mélységtő kell számolni, hanem az üzemi vízszinttől! Ha nyomás kapcsolóval vezéreljük a szivattyút akkor nem lövünk mellé mert állítani tudjuk a kikapcsolási értéket. Nyomáskapcsolós vezérlésnél hidrofor tartály beépítése kötelező! Viszont ha nagyon eltérünk az optimális beépítési mélységtől akkor a búvárszivattyú motorja melegedhet.

Vízszállítás

Itt viszont tudunk nagyot hibázni. Az a lényeg, hogy átlag családi házak vízigénye nem több 30-40 liter/percnél. Függ sok mindentől! De a felhasználást nem az határozza meg, hogy hányan élnek egy háztartásban, hanem az, hogy mekkora a kút vízadó képessége. Lehetőleg úgy kell kiválasztani a búvárszivattyút fúrt kúthoz, hogy ne tegyünk kárt a kútba! Ha nincs szükségünk 100 literre percenként akkor ne válasszunk jelleggörbe alapján 100 literes szivattyút. Na nesze neked jelleggörbe! Lényeg: a szivattyú nem ugyan azt a vízszállítást képes elvégezni 0-ponton mint X- mélységből. Ezért mindig, vagyis legtöbb esetben maximális értékeket közölnek a szivattyú adatlapján, teljes emelési magasság és maximális vízszállítás.

KB ezeket lehet figyelembe venni búvárszivattyú kiválasztásánál fúrt kúthoz. Ásott kútnál kicsit más a helyzet mert a nyomás és vízszállítási számok rendben lennének csak a szivattyú másik kategóriába esik. A búvárszivattyúknak megfelelő víz áramlás kell a motor hűtéséhez! Ez az áramlás nem tud kialakulni ásott kutakban. Erről később!

Addig is ásott kút szivattyúk Itt

Búvárszivattyúk, fúrt kút szivattyúk itt

LEO Búvárszivattyúk itt

Pedrollo szivattyúk itt

Utolsó saját vélemény. A minőség mindig kifizetődik! Ne a legolcsóbb szivattyút keresse! Keresse a minőséget, higgye el megéri.