Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Milyen olaj kell a szivattyúba?

2022.03.09 09:54
Atukavíz
Atukavíz
Milyen olaj kell a szivattyúba?

Milyen olaj kell a szivattyúba?  

A kérdésre választ adni nem egyszerű. Valójában, milyen olajat tesznek a búvárszivattyú motorjába és miért? A búvárszivattyúk motorrészében olajkamra van kialakítva a hőközlő olaj számára. Ez az olaj fogja átadni a hőt amit az elektromos motor termel a külső burkolatnak, amit a víz áramlása tud hűteni. Az olajkamrában van egy membrán is ami arra szolgál, hogy a meleg hatására az olaj tágulásából adódó térfogat változást kompenzálja. Ez a megoldás egy mérnöki alkotás amit a minőségi szivattyú gyártók alkalmaznak.  

 

Miért kell olajat tenni a szivattyúba?  

Nagyon sok megkeresést kapunk az ügyben, hogy milyen olajat kell tenni a búvárszivattyúba?  Az ügyfelek akik minőségi szivattyút vásárolnak szakkereskedésekből, nem is tuják, hogy a szivattyú amit vásároltak olajat tartalmaz. Miért? Mert nem kell tudni! A gyártó gondoskodik az olaj szakszerű betöltéséről amit otthoni eszközökkel nem is lehet elvégezni mivel az olaj vákuum technológiával kerül a szivattyú motorterébe. Ezt az olajat szervizelés esetén a szakszerviz tudja kiszedni és szakszerűen visszatölteni. Ennek az olajnak a szerepe csakis a hőközlés, nincs köze a kenéshez. Vannak olyan búvárszivattyúk aminek a motorrésze elhasználódás esetén nem is nagyon szedhető szét, de a várható élettartama 10-15 év optimális üzemeltetés mellett.  

 

Milyen szivattyúba kell olajat tölteni?  

A legtöbb himi-humi webáruházban kapható olcsó szir-szar nevű búvárszivattyú mellé odabökik a vásárlónak, hogy tegyen bele olajat! Fantasztikus! De a vásárlónak honnan kellene azt tudni, hogy milyen olajat kell bele rakni. Felhívja a himi-humi webáruházat és megkérdezi, már ha tudja! Kétféle dolog fog történni. Az egyik az, hogy közlik a vásárlóvak, hogy keressen fel egy gépszervizt majd ott megmondják. Ezzel már csak az a baj, hogy ha elektromos gépeket forgalmaz valaki akkor annak a szervihátterét is biztosítani kell legalább a garanciális időtartamra, tehát tudnia kellene, hogy milyen olaj kell a szivattyúba. A másik dolog pedig az lehet, hogy fel sem tudja venni a kapcsolatot a himi-humi webáruházzal ezért saját maga próbál meg egy igazi szakkereskedést elérni. A szakkereskedés elmondja, igen nagy hiba volt olyan szivattyút vásárolni amibe otthon kell olajat tölteni de már késő bánat. Vásárlói szemszögből nézve senki ne gondolja, hogy a 20.000-Ft-os szivattyú ugyan azt tudja mint a 120.000-Ft-os. Azokba a szivattyú motorokban van olaj amiket fúrt kutakhoz szoktak használni vagyis olajtöltésű búvármotorok.  

Ne tegyünk olajat a búvárszivattyúba ha jót akarunk  

Szóval a kérdés még mindig fent áll, hogy milyen olaj kell a búvárszivattyúba? Az évek alatt többszöri megkeresésre készült el ez a cikk. Mindegy, hogy milyen olajat fog bele rakni mert a szivattyú tönkre fog menni. Lehet, hogy nem azonnal de biztos, hogy nyomába sem fog érni egy minőségi szivattyúnak. Ha túl vastag lesz az olaj az a baj, ha túl vékony az a baj, ha ásványi az a baj. Ráadásul tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy került olyan szivattyú is be hozzánk, amibe kérték tegyünk bele olajat, ami földeletlen volt. Azt kell megérteni, hogy amit úgy árulnak, hogy otthoni olajfeltöltést kíván nem elég, hogy szar de még életveszélyes is lehet! A Szivattyúvilág nem támogat olyan szivattyúk értékesítését ami életveszélyes, és nem támogatja azt sem, hogy mindenféle szivattyúkat lehessen árulni hozzá nem érő webáruházaknak. Kérem ne sértődjön meg de nem árulom el, hogy milyen olaj kell a más cégnél vásárolt szivattyújába! Azt tudom megígérni, hogy a náluk vásárolt minőségi búvárszivattyúját szakszerűen javítjuk ha kell és az olaj leeresztését és feltöltését is meg tudjuk oldani. A minőségi búvárszivattyú motorrészén nem is lehet látni, hogy hol kell az olajat betölteni. Azoknak a szivattyúknak a megvásárlását nem javasoljuk amiknek az alján csavar látható, az életébe is kerülhet!