Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szivattyú élettartam meghosszabbítása

2020.01.16 10:05
Atukavíz
Atukavíz

A minőség mindenek előtt

Abban az esetben ha szivattyú vásárláson gondolkozik vagy a régit szeretné lecserélni, vegye figyelembe, hogy mennyi időre tervez. Furcsán hangzik de lehet tervezni a szivattyú élettartamával. Vannak akik azt mondják, "nem sokat használom kaphatók jót Kínából is" és vannak akik körüljárják a témát és 10 évre terveznek. Aki kínai szivattyúban gondolkozik (minőségi kínai) megfelelő és rendeltetés szerű használat mellett akár 5-6 évet is működhet a szivattyúja. A meghibásodás után a problémát az alkatrész utánpótlása okozhatja akár hónapokat is várni kell. Az előbb zárójelben megjegyeztem, hogy minőségi. Igen, kaphatunk minőséget Kínából de megvan az ára, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb. A nem minőségi kínai akár napok alatt széteshet. Itt most nincs szó arról, hogy búvárszivattyú vagy merülő szivattyú. Aki viszont 10-15 évre tervez annak most tanácsolunk pár dolgot. 

Gondolkozzon hosszú távon!

Hosszú távra gondolkozik a szivattyú vagy kútgépészeti megoldásokban, zárja ki a nagy áruházakat és keressen fel szivattyúzási szakkereskedést! A megfelelő szakember kiválasztása is fontos, a legtöbb szakkereskedés foglalkozik szivattyú telepítéssel vagy tud ajánlani megfelelően képzett kivitelezőt. Vásárlás előtt érdeklődjön a garanciális feltételekről. Garanciát csak akkor tud érvényesíteni ha megfelelően képzett szakember telepítette a szivattyút, a szerviz kiszúrja a meghibásodás lehető okát és észreveszik a kókány munkát.

Mindig a célnak megfelelő szivattyút kell kiválasztani, emelési magasság, vízszállítás, adott feladat. A szivattyúk élettartamának meghosszabbítására léteznek műszerek, védelmi egységek amik nem várják meg a meghibásodást, előre jeleznek. Ezeknek a műszereknek az árai igen borsosnak mondható, tehát az a legegyszerűbb dolog ha adott időnként karbantartásra szervizbe küldjük a szivattyút.

10-15 évet karbantartás nélkül nem nagyon fog működni egy szivattyú de láttunk már ellenpéldát. Felhasználás mennyiségétől is függ a szivattyú élettartama. 


Mutatunk egy példát hogyan előzik meg egy merülő szivattyú beázásos meghibásodását. 


Tömítésfelügyeleti rendszer használata 


Erre a feladatra egy bizonyos gyártó nedvesség érzékelőt úgynevezett DI-elektródát épít a szivattyúba  elszigetelve a testtől, az érzékelő elektronikával együtt. Ha ennek a vezető képessége megváltozik a nedvességet érzékelve, riasztó jelzést ad. A szivattyú, jelen esetben merülő szivattyú még nem ázott be, vagyis még üzemképes de már hibára áll ki a megfigyelés. Ebben az esetben időben észlelve lett a szigetelés romlás, a szerviz cseréli a kopott szigeteléseket illetve mást is ami szükséges, nem következett be visszafordíthatatlan károsodás így a szivattyú biztosan sokáig fog üzemelni. 


Mindig érdeklődjön szivattyú védelmi rendszerről és gondoskodjon a karbantartásról!

Védelmi rendszerek minden típusú szivattyúkhoz léteznek!