Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Melyik szivattyú mire való?

2023.01.31 20:50
Atukavíz
Atukavíz
Melyik szivattyú mire való?

Melyik szivattyú mire való?

Mivel egy webes áruház nem képes telefonon laikus vásárlókat profi szerelőnek kiképezni, ezért kicsit egyszerűbben, konyha nyelven segítünk elmagyarázni, hogy melyik szivattyú mire való. Erős irányvonalat tudunk adni de nem tudjuk kiváltani a szerelők munkáját. Illetve vegyük figyelembe, hogy ezzel az írással inkább a lakossági ügyfeleknek próbálunk segítséget adni. A mérnökök tudni fogják, hogy mit keressenek.
 
A vízbe mártott szivattyúk két fajtáját különböztetjük meg, a búvárszivattyút, és a merülő szivattyút. Nem szabad összekeverni, két különböző szivattyúról beszélünk. 
Röviden, a vízbemártott szivattyúk is két részből tevődnek össze, ami motor és hidraulika. A két rész egy gépcsoport amit szivattyúnak nevezünk. A gépcsoport összekapcsolása mondja meg, hogy a szivattyú búvár vagy merülő. Ha a motorrész alul van és felette a hidraulika akkor búvárszivattyú. Ha a motorrész felül van és a hidraulikus rész alul akkor merülő szivattyúról beszélünk. 

Búvárszivattyú 

A búvárszivattyúk fúrt kutak vizeinek a felszínre emelésére szolgálnak. Csőszivattyú vagy csőbúvár szivattyúnak is szokták nevezni. A búvárszivattyúk hűtését az áramló víz oldja meg ezért megfelelő helyre kell telepíteni a kútba. Búvárszivattyúk használata tartályokba is lehetséges vízszintes, fektetett módban, de ebben az esetben hűtőköpenyt kell alkalmazni és figyelni kell arra, hogy a gyártó javasolja-e a vízszintes telepítést. A búvárszivattyúk mérete 2-től 12 colig terjed. lakossági és kisebb ipari felhasználásra 3-4 colos búvárszivattyúk használhatóak maximum 400 literes vízszállításig. 

Merülő szivattyú 

A merülő szivattyú úgy van kialakítva, hogy a motorrész felül a hidraulika alul helyezkedik el a szivattyú csoporton belül. Ezzel a kialakítással szivattyúzni lehet tiszta és szennyezett vizeket. A merülő szivattyúknak kétféle víz kivezetést terveztek. Felső kivezetés a szivattyú csak tiszta vagy enyhén szennyezett vizek szivattyúzására alkalmas ami nem tartalmaz lebegő szennyeződést, papírt, nylont, falevelet stb. Az oldal kivezetésű merülő szivattyúkkal lehet szennyvizet, fekáliás vizet szivattyúzni.
 
A több zárt járókerekes szivattyúkkal tiszta vizet lehet szivattyúzni, ezek a szivattyúk az ásott kút szivattyúk amik nyomás előállítására is képesek. A nyitott járókerekes merülő szivattyú szennyezett vagy szennyvizeket lehet szivattyúzni. A nyitott járókerekes szivattyúk nem képesek nagy nyomás előállítására, emelési magasságuk 10-15 méter. A szennyvíz szivattyúkat el tudják látni vágó, daraboló szerkezettel ami fekáliás vizek szivattyúzásához alkalmas. 

Felszíni szárazbeépítésű szivattyú 

A szárazbeépítésű szivattyúk nem vízbemártott szivattyúk. Szívószálat kell a folyadékba lógatni vagy ráfolyást kell alkalmazni. Más néven hívhatjuk centrifugális szivattyúnak is. Ezek a szivattyúk tiszta és szennyezett vizeket tudnak szivattyúzni kialakítás függvénye szerint. Szennyezett vizeket nyitott járókerékkel képesek szállítani. Tiszta vizeket akár magas nyomáson több járókerékkel képesek szállítani. Az egyik fajtájuk a kerti szivattyúk vagy Jet (sugár) szivattyúk amik gázleválasztó ejektorral vannak szerelve, így a vízben előforduló oldott vagy oldatlan gázokat is tudják szállítani vízzel együtt. 
 
Minden szivattyút lehet vezérelni vagyis megmondani a gépnek, hogy mikor kapcsoljon be illetve kapcsoljon ki. Erre a feladatra valók a szivattyú vezérlők amik lehetnek nyomáskapcsolók, szint kapcsolók, áramláskapcsolók vagy frekvencia vezérlések amik fordulatszám alapján tudják a nyomást a rendszerben tartani. 
Nem szabad megfeledkezni a szivattyú védelemről. Nem csak a szárazon futás okozhat tartós károsodást egy szivattyúban. Magas vagy alacsony feszültség, áramingadozás kavitáció és hasonló dolgok amik ellen érdemes védekezni, hogy a szivattyú a lehető legtovább tudjon hatékonyan működni. 
Azok az igény amik 30 éve működnek, mai is jó szolgálatot tudnak tenni de változott a felhasználási mód illetve az igények is magasabbak. A szivattyú gyártók fejlesztik szivattyúikat amik ma már energia hatékonyabbak mint régen. Jelen vannak már a legkorszerűbb technológiák érdemes átgondolni használatukat.