Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szivattyúválasztás szennyvíz és szennyezett víz esetén

2023.09.04 08:33
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyúválasztás szennyvíz és szennyezett víz esetén

Szivattyúválasztás szennyvíz és szennyezett víz esetén

Amikor a vízminőségről és annak megfelelő szivattyúzási módjáról van szó, a szennyvíz és a szennyezett víz kifejezések fontos szerepet játszanak. Fontos megkülönböztetnünk ezeket a fogalmakat, mivel nem minden szivattyú alkalmas minden fajta víz szállítására, és a helytelen szivattyú választása komoly problémákhoz vezethet.

A mélykúti szivattyú általában fúrt kutakba vagy mély kútakba telepítik, ahol a vízhozam nagyobb, és a víz mélyebben található. Ezek a szivattyúk különösen hatékonyak az öntözési rendszerekben, mezőgazdaságban és ipari alkalmazásokban, ahol nagy mennyiségű vizet kell hatékonyan és megbízhatóan emelni.

A szennyezett víz kifejezés egy általánosabb fogalom, amely minden olyan vízre vonatkozik, amely nem tartozik az ivóvíz kategóriába, azaz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Szennyezett víz lehet olyan víz, amely vegyszerekkel vagy szilárd szennyeződésekkel van kontaminálva. Ilyen szennyeződéseket gyakran találhatunk az árvizekben, talajvízben vagy egyéb természetes és mesterséges vizekben.

A szivattyú gyártók az eltérő vízminőségekhez igazodva különféle szivattyú típusokat fejlesztettek ki. A szennyezett víz szivattyúk képesek hatékonyan szállítani olyan vizet, amely nem tartalmaz lebegő anyagot vagy olyan szennyeződéseket, amelyek letapadhatnának a szivattyú testén. Ezek a szivattyúk szennyezett víz szállítására szolgálnak, és köznyelven gyakran piszkos víz szivattyúknak nevezik őket.

Azonban a szennyvíz szivattyúk esetében a helyzet bonyolultabb. A szennyvíz szivattyúk kivezetése a szivattyú felső részén található, és a víznek át kell haladnia a szivattyú testen lévő dupla paláston. Azok a lebegő szennyeződések, mint például papír, falevél vagy törlőkendő, amelyek képesek letapadni a szivattyún belül, akadályozhatják a víz útját, és meghibásodást okozhatnak. Ezért a szennyvíz szivattyúk nem alkalmasak szennyvizek szállítására, mivel a vízben gyakran találhatók olyan lebegő anyagok, amelyek nem tudnak átjutni a szivattyún.

A megfelelő szivattyú kiválasztása tehát létfontosságú, ha hatékonyan és biztonságosan szeretnénk szivattyúzni a különböző vízforrásokat. Attól függően, hogy mik a kutunk paraméterei, lehet hogy számunkra a LEO szivattyú, Pedrollo vagy Pentair márka lesz a legjobb választás, akárhogy is ha nem szeretnénk egyedül bajlódni a felméréssel és a szivattyú kiválasztásával, akkor érdemes szakértőkhöz fordulni, például a Szivattyúvilág csapata készséggel áll rendelkezésünkre!