Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szennyvíz szivattyút keresek

2024.01.17 08:21
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz szivattyút keresek

Szennyvíz szivattyút keresek

Szennyvíz szivattyút keresek mit nézzek meg rajta? Ezt a kérdést kapjuk a legtöbbet. Akkor most elmondjuk, hogy mit kell figyelembe a szennyvíz szivattyú választása esetén.
Szennyvíz szivattyúzása esetén meg kell nézni, hogy az a csatorna rendszer ami a szennyvizet fogadja az nyomott vagy gravitációs rendszerű. Ha nem tudjuk akkor meg kell kérdezni a közmű szolgáltatót. Nyugodtan felhívhatjuk az ügyfélszolgálatot, fognak segíteni. Ha azt a válasz kapjuk, hogy a fogadó szennyvíz csatorna nyomott rendszerű akkor darálókéses szennyvíz szivattyút kell választani gumigolyós visszacsapó szeleppel. A nyomott rendszerű csatornák esetén érdemes megkérdezni, hogy mekkora ellennyomásra kell számítani. Általában 1,5 bár nyomásnál kell nagyobb darálókéses szennyvíz szivattyút választani ami teljes emelési magassága 20-25 méter körül mozog.
Abban az esetben ha a szolgáltató azt mondja, hogy a szennyvízhálózat gravitációs rendszerű, akkor háztartások részére nyitott járókerekes nagy átfolyást biztosító szennyvíz szivattyú kell. Igaz ez ipari szivattyúk esetén is de akkor a vízmennyiség számítás nagyon fontos. A legtöbb közműszolgáltató meghatározza, hogy a szennyvíz szivattyú minek feleljen meg. Ezért pár dolgot figyelembe kell venni szabadátömlésű szennyvízszivattyúk esetén. A szennyvízszivattyú nyitott, dugulásmentes legyen. A kiömlő vég minimum DN 50 vagyis 2 col kell, hogy legyen. A vízszállítési képessége cca annyi legyen, hogy a szennyvízátemelő akna tartalmát 2 perc alatt át tudja emelni. A szivattyút el kell látni szennyvíz szivattyú védelemmel. A lakosság részére előírt a 230V-os úszókapcsolós szennyvíz szivattyú. Minden esetben el kell látni a szivattyút gumigolyós visszacsapó szeleppel. A visszacsapó szelepre is vonatkoznak előírások. A visszacsapó szelepben a golyót lehessen cserélni. A visszacsapó szelep csavarjait védeni kell a maró folyadéktól.

Szennyvíz szivattyú konkrét típusok 

Ezek az információk hasznosak de még mindig nem segítenek a szivattyú kiválasztásában ezért adunk pár tippet.
Darálós szennyvízszivattyúk esetén a Pedrollo Tritus 1,1 megfelelő emelési és vizszállítási képességgel rendelkeznek, 1,5 bár átnyomására alkalmas. (minden esetben figyelni kell a veszteség számításra) Megfelelő lakosságnak és az iparnak is.
További jó értékekkel rendelkezik a Zenit GRBlue Pro 100/2. Ennél a szivattyúnál figyelni kell az emelési magasságra mert maximum 17 métert tud emelni. 1 bár átnyomásra alkalmas.
A Zenit GRS 100 szennyvízszivattyú is a minőség közé tartozik, ez a szivattyú is képes az 1,5 bár átnyomására. Könnyű szerelhetőség mert csatlakoztatható peremesem és belső menettel is.
A darálókéses szivattyúk másik fele az őrlőkéses szivattyú. Az őrlőkés képes hatásosabban darálni, őrölni a keményebb szennyeződéseket is de kopás esetén cserélni kell.
Az őrlőkéses szivattyúknál javasolt a DAB Grinder 1000MA. A DAB Grinder akár 1,8 bár átnyomás mellett akár 100 liter/perces vízszállításra is képes.


Szabad átömlésű szivattyúk esetén ami Vortex nyitott járókerékkel van szerelve és a legtöbb előírásnak megfelel az a Pedrollo VX széria ami maximum 650 liter/perces vízszállítást tud elérni, ezen belül is a Pedrollo VXm 10/50 típus. A Pedrollo VXm 10/50 lakosság és kisebb ipari létesítményekhez ajánlott, vízszállítása maximum 550 liter percenként. További hasznos szennyvíz szivattyúnak számít a Speroni SXG 1200, 10 méteres emelés és maximum 400 literes vízszállítása jónak mondható ráadásul ehhez a szivattyúhoz is van magyarországi szerviz. Abban az esetben ha a szennyvízhez esővíz vagy talajvíz keveredhet érdemes lemezházas szivattyút választani. Ha véletlenül a háznak csapódik keményebb anyag mint például kő vagy kavics, a lemezház horpad és nem törik. A lemezházas nyitott járókerekes szennyvíz szivattyú ami magas minőségi követelményeknek megfelel az lehet a DAB Feka VS 1200. A DAB Feka VS 1200 14 méter emelési magassággal rendelkezik ami nagyon ritka a nyitott járókerekes szennyvíz szivattyúk esetén.
Ezzel a pár típussal meg lehet oldani a lakossági és kisebb ipari létesítmények szennyvíz átemelését. Ha nagyobb szivattyúra vagy olyan helyre kell szennyvízszivattyút telepíteni ami 4 lakásnál több, érdemes szivattyú szakkereskedés véleményét kikérni. 
Ezek a felsorolt szivattyúk nem tartoznak barkácsboltok kínálatai közé. Ha megfelelő szennyvíz átemelő szivattyút szeretne, nem a barkácsáruházban kell keresgélni, nem lesz megfelelő! (több mint 10 éves szakmai tapasztalattal mondjuk ezt)