Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Búvárszivattyú cseréje

2021.07.24 08:32
Atukavíz
Atukavíz
Búvárszivattyú cseréje

Búvárszivattyú kiváltása

Mivel lehet kiváltani egy adott búvárszivattyút másikra?

Újonnan készült kutaknál könnyebben tudunk búvárszivattyút választani mert minden valamit is magára adó kútfúró mester megadja az adatokat a tulajdonosnak, üzemi vízszint, nyugalmi vízszint, depresszió határ, stb. ami által kiválasztható a megfelelő búvárszivattyú. Bizonyos esetekben a fúrómester javaslatot is szokott tenni szivattyú típusra. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyfajta típust szoktak mondani Pedrollo, Leo, vagy más. A mi javaslatunk az, hogy nézzen körbe a kínálatban mert mindenkinek más az igénye. Vagyis a mester megmondja, hogy legyen a szivattyú 40-50 liter/perc X-méteren és 8-9 bár zárónyomás környéki. Így már tudunk ajánlani 4-5 típust ami közül a vevő ki tudja választani a megfelelő minőséget.

De mi van akkor ha a szivattyút cserélni kell és nem tudjuk az adatokat?

Először is miért akarjuk a búvárszivattyút kicserélni? Ha hosszú ideig működött meg voltunk vele elégedve akkor nincs értelme típust váltani csak ha szükséges, esetleg megszűnt típus. Ezekben az esetekben érdemes az adott típusú búvárszivattyút keresni. Ha a szivattyút azért kell cserélni mert sűrűn tönkremegy, akár 1-2 éven belül, akkor ki kell vizsgálni az okát. Búvárszivattyúk esetén az is okozhat meghibásodást ha nem megfelelő helyre van telepítve a kútba. A vízáramlás nem tud kialakulni és képtelen a búvármotor lehűlni. Gyakori dolog, hogy a szivattyú meleg vizet hoz fel a kútból. Ez adódhat nyomáskapcsoló hibából, vagyis nem állítja le a szivattyút csapelzárás után, de adódhat hibás telepítési mélységből is.

Cseréljünk szivattyút de mi alapján?

Először is vegyük figyelembe a Qmax = maximális vízszállítási képesség, és Hmax = teljes emelési magasság adatokat. Ha ezek az adatok pici eltéréssel de kb ugyan azok, akkor nem tudunk nagy hibát elkövetni. Például Elpumps BP 10 szivattyút kiválthatunk Pedrollo 4Blockm 2/9 típussal vagy Leo 4XRm 3/10 -el. Oda vissza működik. A szivattyú adatai eltérőek egymástól de nem olyan nagy mértékben, hogy nagyon nagy gondot okozna. Elpumps BP 14 lehet Pedrollo 2/12 vagy Leo 4XRm 3/13. Nem farkastörvény! Szinte minden 4 colos 98 mm-es szivattyú meg tud egyezni egymással kisebb eltérésekkel, vagyis Pedrollo 4 SR cserélhetünk Calpeda 4SDF vagy DAB S4 szériára esetleg ZDS szivattyúra. Oda – vissza működik. Természetesen minőségben nem lehet összehasonlítani a termékeket. Kinek a pap, kinek a papné, szokták mondani. Az biztos, hogy az ár tükrözi a minőséget. A legrosszabb, hogy a felszínen nem lehet megmondani, hogy milyen búvárszivattyú van a kútban. Sokszor halljuk, hogy kék a kábele meg, hogy fekete az indító doboza, de ha nincs felírva sehova a típus akkor nem fogják megúszni, hogy a szivattyút fel keljen húzni a kútból. Az adattábla a szivattyún van, az újaknál már adnak hozzá matricát amit fel lehet ragasztani a felszínen valahova, így pontos információval szolgálhatunk a telepítőnek vagy az üzletnek.