Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Nyomásfokozó szivattyú! Milyen nyomásfokozó szivattyút válasszak?

2021.03.21 19:44
Atukavíz
Atukavíz
Nyomásfokozó szivattyú! Milyen nyomásfokozó szivattyút válasszak?

Nyomásfokozó szivattyú

Házi vízellátás esetén alkalmazható nyomásfokozó szivattyúkat vizsgáljuk! Fontos kiemelni, hogy házi vízellátásról vagy ipari nyomásfokozásról van szó. Jelen esetünkben arról van szó ha a házunkba a közműszolgáltató nem tudja garantálni a komfortérzethez megfelelő nyomást, vagyis nem működnek a háztartási gépek esetleg a zuhanyrózsából kiáramló víznyomás nem megfelelő. A megfelelő víznyomás 3-4 bár közé tehető. Magasabb nyomás esetén nyomáscsökkentőre van szükség, alacsonyabb nyomás esetén nyomásfokozó szivattyú beépítése ajánlatos. Ezekben az esetekben merül fel a kérdés, hogy milyen nyomásfokozó szivattyút kell választani és hogyan?

Nyomásfokozó szivattyú kínálatunkat itt megtekinthetinyomasfokozo-szivattyu 

 

Nyomásfokozó szivattyú kiválasztása

A szivattyú kiválasztása előtt érdemes egy pár dolgot megmérni, hogy később ne okozzon meglepetést a szivattyú működése. Első lépésként meg kell mérni a vízhálózaton belépő víz mennyiségét. Erre azért van szükség, hogy a rendszer ne szívassuk túl. Ha a vízhálózat 40 litert tud biztosítani percenkén, fölösleges 100 liter/perces szivattyút vásárolni. A második fontos dolog a belépő víznyomás. Ez a víznyomás fog hozzáadódni a szivattyú emelési magasságához és így alakul ki a végleges zárónyomás érték. Ha szívási erőt kell egy szivattyúnak kifejtenie akkor azt le kell vonni a szivattyú emelési magasságából és megkapjuk a zárónyomás értéket. Ha nulla ponton vagyis talajszinten ráfolyásként (tartályból ráfolyik a víz a szivattyúra) üzemeltetünk egy felszíni szivattyút akkor a ráfolyási nyomás igen kicsi ezért számolhatunk nulla belépő nyomással, így a maximális zárónyomás a szivattyú teljes emelési magassága. A méréseket napjában többször kell elvégezni és átlagot kell vonni. Miután megvannak a belépő adatok meg kell mérni az ellennyomást vagyis a szivattyú nyomó ágára terhelt vízoszlop nyomását. Ha még nincs szivattyú akkor csapot kell a rendszerbe építeni és elzárt állapotban azt az oldalt ami a csap után van. ( csap előtt belépő víz, csap után házi használati víznyomás) Erre azért van szükség, hogy tudjuk milyen vezérlővel lehet majd a szivattyút vezéreltetni. A legtöbb áramlásvezérlő fix indítási nyomásértékkel rendelkezik ezért nem mindegyik felel meg. Nyomásfokozó szivattyúkhoz érdemes állítható indítási értékkel rendelkező vezérlőt választani. Ezen kívül a vezérlő legyen ellátva energia elnyelő tartállyal vagy feszítő rugóval de az a legjobb ha hidrofor tartály van beépítve a rendszerbe.

A legfontosabb a szivattyú.

Szárazbeépítésű felszíni szivattyú. Ez lehet akár kerti szivattyú, egy járókerekes de lehet több járókerekes szivattyú is. Nyomásfokozáshoz a több járókerekes szivattyú alkalmazása az elterjedt.

A több járókerekes szivattyúk választásánál nagy tekintettel kell lenni arra, hogy ne önfelszívó legyen a szivattyú! Miért van erre szükség? Több járókerekes szivattyúk esetén ha önfelszívásra van szükség egy úgynevezett váltószelep van beépítve a szivattyúba. Ezzel a szeleppel van biztosítva az önfelszívás. Kutakból való szivattyúzás esetén szükség lehet az önfelszívásra ezért ilyen esetekben jó választás a több járókerekes szivattyú. Nyomásfokozásnál mikor belépő nyomás van a szivattyúba, nincs szükség önfelszívásra sőt hátrányos mivel a válószelep kiakadhat és nem tartja meg a nyomást ami befolyásolhatja a szivattyú működését. Ha valaki azt gondolta, hogy nyomásfokozáshoz egyszerű kiválasztani a megfelelő szivattyút, az láthatja mennyi mindent kell figyelembe venni.

Ezek után sem minden esetben biztosított az egyenletes víznyomás. A csap kinyitásakor ha nem tökéletesen van beállítva a szivattyúvezérlő, akár több másodpercbe is beletelhet mire a rendszerbe feláll a komfortérzethez szükséges nyomás.

Mit lehet tenni, hogy azonnali és egyenletes nyomás legyen a rendszerben?

Egyszerű a válasz, frekvenciaváltót kell alkalmazni. Szinte bármilyen szivattyút köthetünk frekvenciaváltóra külső nyomástávadóval egybekötve. Hátránya, hogy a programozását, igaz csak egyszer kell elvégezni, nem túl egyszerű. A frekvencia váltó fordulatszám alapján fogja a beállított értéket tartani. Figyeli a vízelvételt és a motor fordulatát állítja annak függvényében, hogy mekkora a vízelvétel. Jól hangzik, de mint említettem a programozás nem a legegyszerűbb.

Felismerték, hogy szükség lesz egy olyan frekvenciaváltóra ami egyszerűen programozható. El is készült a TREVITEC. A TREVITEC alkalmazható búvárszivattyúkhoz és felszíni szivattyúkhoz egyaránt, de még mindig választani kell egy megfelelő szivattyút a nyomásfokozáshoz és egybe kell építeni a szivattyúval.

Mi lenne a tökéletes megoldás nyomásfokozásra?

Házi nyomásfokozáshoz a legegyszerűbb megoldás ha olyan készüléket választunk amit kimondottan nyomásfokozáshoz találtak ki. Mindegy, hogy mekkora a beáramló víznyomás, nem kell aggódni a zaj miatt, egyszerűen telepíthető. A beállított nyomást egyenletesen tartja minden esetben. Egyszerűen telepíthető, szakértelmet nem, csak egy kis érzéket igényel. Ha nincs szükség az önfelszívásra, ne felejtse el kikapcsolni! Ez a készülék nem más mint a DG PED a Pedrollotól.

Egyben foglalja magába a szivattyút, áramlásérzékelőt, hidrofor tartályt, frekvenciaváltót. Minden egyben. Innovatív technológia párosul az egyszerűséggel. Nyomásfokozásra Önnek találtál ki. Nézze meg, ajánljuk figyelmébe!

Itt megvásárolhatja