Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Nyomásfokozó szivattyú! Milyen nyomásfokozó szivattyút válasszak?

2021.03.21 19:44
Atukavíz
Atukavíz

Nyomásfokozó szivattyú

Házi vízellátás esetén alkalmazható nyomásfokozó szivattyúkat vizsgáljuk! Fontos kiemelni, hogy házi vízellátásról vagy ipari nyomásfokozásról van szó. Jelen esetünkben arról van szó ha a házunkba a közműszolgáltató nem tudja garantálni a komfortérzethez megfelelő nyomást, vagyis nem működnek a háztartási gépek esetleg a zuhanyrózsából kiáramló víznyomás nem megfelelő. A megfelelő víznyomás 3-4 bár közé tehető. Magasabb nyomás esetén nyomáscsökkentőre van szükség, alacsonyabb nyomás esetén nyomásfokozó szivattyú beépítése ajánlatos. Ezekben az esetekben merül fel a kérdés, hogy milyen nyomásfokozó szivattyút kell választani és hogyan?

 

Nyomásfokozó szivattyú kiválasztása

 

A szivattyú kiválasztása előtt érdemes egy pár dolgot megmérni, hogy később ne okozzon meglepetést a szivattyú működése. Első lépésként meg kell mérni a vízhálózaton belépő víz mennyiségét. Erre azért van szükség, hogy a rendszer ne szívassuk túl. Ha a vízhálózat 40 litert tud biztosítani percenkén, fölösleges 100 liter/perces szivattyút vásárolni. A második fontos dolog a belépő víznyomás. Ez a víznyomás fog hozzáadódni a szivattyú emelési magasságához és így alakul ki a végleges zárónyomás érték. Ha szívási erőt kell egy szivattyúnak kifejtenie akkor azt le kell vonni a szivattyú emelési magasságából és megkapjuk a zárónyomás értéket. Ha nulla ponton vagyis talajszinten ráfolyásként (tartályból ráfolyik a víz a szivattyúra) üzemeltetünk egy felszíni szivattyút akkor a ráfolyási nyomás igen kicsi ezért számolhatunk nulla belépő nyomással, így a maximális zárónyomás a szivattyú teljes emelési magassága. A méréseket napjában többször kell elvégezni és átlagot kell vonni. Miután megvannak a belépő adatok meg kell mérni az ellennyomást vagyis a szivattyú nyomó ágára terhelt vízoszlop nyomását. Ha még nincs szivattyú akkor csapot kell a rendszerbe építeni és elzárt állapotban azt az oldalt ami a csap után van. ( csap előtt belépő víz, csap után házi használati víznyomás) Erre azért van szükség, hogy tudjuk milyen vezérlővel lehet majd a szivattyút vezéreltetni. A legtöbb áramlásvezérlő fix indítási nyomásértékkel rendelkezik ezért nem mindegyik felel meg. Nyomásfokozó szivattyúkhoz érdemes állítható indítási értékkel rendelkező vezérlőt választani. Ezen kívül a vezérlő legyen ellátva energia elnyelő tartállyal vagy feszítő rugóval de az a legjobb ha hidrofor tartály van beépítve a rendszerbe.

A legfontosabb a szivattyú.

Szárazbeépítésű felszíni szivattyú. Ez lehet akár kerti szivattyú, egy járókerekes de lehet több járókerekes szivattyú is. Nyomásfokozáshoz a több járókerekes szivattyú alkalmazása az elterjedt.

A több járókerekes szivattyúk választásánál nagy tekintettel kell lenni arra, hogy ne önfelszívó legyen a szivattyú! Miért van erre szükség? Több járókerekes szivattyúk esetén ha önfelszívásra van szükség egy úgynevezett váltószelep van beépítve a szivattyúba. Ezzel a szeleppel van biztosítva az önfelszívás. Kutakból való szivattyúzás esetén szükség lehet az önfelszívásra ezért ilyen esetekben jó választás a több járókerekes szivattyú. Nyomásfokozásnál mikor belépő nyomás van a szivattyúba, nincs szükség önfelszívásra sőt hátrányos mivel a válószelep kiakadhat és nem tartja meg a nyomást ami befolyásolhatja a szivattyú működését. Ha valaki azt gondolta, hogy nyomásfokozáshoz egyszerű kiválasztani a megfelelő szivattyút, az láthatja mennyi mindent kell figyelembe venni.

Ezek után sem minden esetben biztosított az egyenletes víznyomás. A csap kinyitásakor ha nem tökéletesen van beállítva a szivattyúvezérlő, akár több másodpercbe is beletelhet mire a rendszerbe feláll a komfortérzethez szükséges nyomás.

Mit lehet tenni, hogy azonnali és egyenletes nyomás legyen a rendszerben?

Egyszerű a válasz, frekvenciaváltót kell alkalmazni. Szinte bármilyen szivattyút köthetünk frekvenciaváltóra külső nyomástávadóval egybekötve. Hátránya, hogy a programozását, igaz csak egyszer kell elvégezni, nem túl egyszerű. A frekvencia váltó fordulatszám alapján fogja a beállított értéket tartani. Figyeli a vízelvételt és a motor fordulatát állítja annak függvényében, hogy mekkora a vízelvétel. Jól hangzik, de mint említettem a programozás nem a legegyszerűbb.

Felismerték, hogy szükség lesz egy olyan frekvenciaváltóra ami egyszerűen programozható. El is készült a TREVITEC. A TREVITEC alkalmazható búvárszivattyúkhoz és felszíni szivattyúkhoz egyaránt, de még mindig választani kell egy megfelelő szivattyút a nyomásfokozáshoz és egybe kell építeni a szivattyúval.

Mi lenne a tökéletes megoldás nyomásfokozásra?

Házi nyomásfokozáshoz a legegyszerűbb megoldás ha olyan készüléket választunk amit kimondottan nyomásfokozáshoz találtak ki. Mindegy, hogy mekkora a beáramló víznyomás, nem kell aggódni a zaj miatt, egyszerűen telepíthető. A beállított nyomást egyenletesen tartja minden esetben. Egyszerűen telepíthető, szakértelmet nem, csak egy kis érzéket igényel. Ha nincs szükség az önfelszívásra, ne felejtse el kikapcsolni! Ez a készülék nem más mint a DG PED a Pedrollotól.

Egyben foglalja magába a szivattyút, áramlásérzékelőt, hidrofor tartályt, frekvenciaváltót. Minden egyben. Innovatív technológia párosul az egyszerűséggel. Nyomásfokozásra Önnek találtál ki. Nézze meg, ajánljuk figyelmébe!

Itt megvásárolhatja