Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Esővíz szivattyú, szivattyú alkalmazása esővízhez

2020.12.23 11:51
Atukavíz
Atukavíz
Esővíz szivattyú, szivattyú alkalmazása esővízhez

Szivattyú esővízhez

Milyen szivattyút használjunk esővízhez? Esővíz alkalmazása lehet locsolás, kommunális használat, még autó mosásához is alkalmazható. Esővíz igen magas tisztaságú, ásványi anyagoktól mentes víz ezért szinte lágy vízzel vetekszik. Ha az esővizet föld alatt elhelyezett tartályokba gyűjtjük például azért, hogy a lakást vagy a garázsunkat szeretnénk megvédeni a vízbetöréstől, ezekben az esetekben akár lebegő szennyeződés vagy akár kavics szemek is kerülhetnek a tartályba.

Ha föld alatti tartályokból csak csatornába vagy vízelvezetőkbe szeretnénk szivattyúzni és nincs szükségünk nyomásra, akkor merülő szivattyú alkalmazása ajánlott. Ha lehet válasszunk rozsdamentes lemez szivattyúházasat, örvényházasat nyitott járókerekeset. Erre azért van szükség mert ha a szivattyú esetleg kisebb kavicsot felszív, a nyitott járókerékben nem akad meg. Azért is szükséges a lemez örvényház mert beszívás pillanatában az örvénykeltés hatására a kavicsszem felgyorsuló mozgást végez és nekicsapódhat a szivattyú örvényház falának. A kavicsszem a lemezt csak horpassza, de ha az örvényház öntvényből lenne akkor az eltörhet az ütődés hatására. Alkalmas szivattyú lehet például Pedrollo VX – ST vagy Pedrollo RX szivattyú. Ha úszó lebegő szennyeződést is tartalmaz a víz akkor figyelembe kell venni a szennyeződés méretét. Esővíz átemelésére alkalmas lehet a műanyag házas merülő szivattyú aminek a lebegő anyag szennyeződés tűrőképessége 20-30 mm legalább, de csak abban az esetben ha  kavics szennyeződést nem tartalmaz az esővíz. Ilyen szivattyúk a Pedrollo TOP VORTEX vagy a TEX szivattyú.

Tiszta, szűrt esővíz 

Ha az esővizet szűrt formában tároljuk, vagyis szilárd lebegő anyag mentes akkor szinte minden vízszivattyút alkalmazhatunk hozzá. A felhasználás módja határozza meg a megfelelő szivattyú kiválasztást.

Föld alatti vagy föld feletti esővíz tartályokba alkalmazhatunk akár ásott kút szivattyúkat a megfelelő nyomást tudjunk előállítani. Ásott kút szivattyúk alkalmazása esetén nem kell külön a szivattyú hűtésével foglalkozni mert a szivattyú úgy van kialakítva, hogy a szivattyúzandó víz teljes testén áthalad a dupla paláston keresztül ezáltal hűti a motort. Ha búvárszivattyút alkalmazunk esővíz gyűjtő tartályokba, akkor gondoskodni kell a megfelelő hűtésről. Köpenycső alkalmazása szükséges.

Locsolásra, kommunális vízfelhasználásra külsőleg alkalmazhatunk szárazbeépítésű szivattyúkat. legtöbb esetben erre a célra megfelelnek a kerti szivattyúk.