Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez

2022.09.14 12:42
Atukavíz
Atukavíz
Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez

Búvárszivattyú kiválasztása öntözéshez


Két különböző öntézési technológiát különböztetünk meg és ennek megfelelően adunk segítséget a megfelelő búvárszivattyú kiválasztáshoz. A búvárszivattyú fogalmával már tisztában vagyunk de ha nem, egy kis emlékeztető felidézés sosem árt. A búvárszivattyú áll egy aszinkron motorból ami vízbe meríthető és egy víz szállításáért felelős felső részből amit a hidraulika résznek neveznek, egybe szerelve nevezzük a gépcsoportot búvár szivattyúnak. Elsőszámú feladata a fúrt kutak vizeinek a felszínre emelése. Méretileg 2 coltól 12 colig választható. A leg népszerűbb a 3coll 76 mm átmérő, és a 4 coll 98 mm átmérő. Ha fúrt kútból akarjuk az öntözést megoldani akkor tisztában kell lenni, hogy mekkora öntöző fejek vannak letéve, és a megfelelő működéshez ezeknek a fejeknek mekkora nyomás és vízmennyiség szükséges. Itt azonnal meg is kell állni egy pillanatra mert két részre kell bontani az öntözést. Lakossági részre és ipari részre. A lakosság a legtöbb esetben Hunter fúvókás öntözést használ, de az ipari öntözés ami vízágyúkon keresztül történik akár több száz liter vizet is elhasználhat percenként ami már nem lakossági felhasználás.

Búvárszivattyú kiválasztása kerti (lakossági) öntözéshez

Az alap ismereteknek meg kell lenni, vagyis mekkora a kút talpmélysége, hol van az üzemi vízszint (mekkora vízmennyiség mellett liter/perc) Tehát az a lényeg, hogy tudnunk kell, hogy a kútból biztonságosan mennyi vizet vehetünk ki úgy, hogy a rétegváz nem károsodik vagy a homokolás nem kezdődik meg. A nyomásigényt már a beépített öntöző fejek fogják meghatározni. A lakossági öntözés leggyakoribb szórófejei PROS, MP rotator vagy PGJ, PGD fúvóka. Ezeknek a szóró fejeknek is meg van határozva, hogy mekkora vízmennyiség és nyomás kell a megfelelő működéshez. Ha ezeket az értékeket nem tudja adunk segítséget hozzá. Igy már kicsit egyszerűbb a megfelelő búvárszivattyú kiválasztása lakossági öntözéshez. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben kell számolni veszteségeket amik keletkezhetne alaki, súrlódási, vagy távolsági veszteségként, tehát kicsit túl kell méretezni a búvárszivattyút de nem sokkal! 

Búvárszivattyú kiválasztása ipari öntözéshez 

Nagyon sok alkalommal találkoztunk azzal a kéréssel, hogy búvárszivattyúval szeretnének öntöző dobot meghajtani. Ehhez szükség lenne 400 liter/perces vízszállításra és mivel a dob 250 méter, nyomás is kellene 10-12 bár. A kútbéléscső átmérője 125 mm. Jelentem nem lehet! A 4 colos búvárszivattyúk igen korlátozottak magas vízszállítás terén. Ipari vízágyú akár 3233 litert is képes ellocsolni percenként. Ezt a mennyiséget fúrt kútból kivenni megfelelő nyomáson már nem igazán lehet. Fúrt kútból 7,5 kW-on 4colos átmérőben maximum 168 méteres emelési magassággal, maximum 350 liter vizet lehet kivenni. Ez azt jelenti, hogy jelleggörbe alapján 11báron 200 liter viz jön ki, és ha ehhez hozzá számoljuk a üzemi vízszintet ami legyen 30 méter, akkor ez a szivattyú 11 báron már csak 130 liter vizet tud szállítani. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy 4 colos (125mm) fúrt kutakból ahol az üzemi vízszint lejjebb van mint 8-9 méter, már csak búvárszivattyúval lehet a vizet a felszínre emelni. Ha a búvárszivattyút közvetlenül az öntöző dobra szeretnénk kötni, nem tudunk 400 lit/perccel öntözni. Távolságtól és mélységtől függően de kb 200 liter/perc nyerhető 10-11 báron. Ez az adat eltérhet gyártótól függően de nem túl sokkal.