Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Beszart a házi vízmű

2020.08.27 12:42
Atukavíz
Atukavíz

Beszart a házi vízmű 

Elnézést kérek a nem túl szép megfogalmazásért de tisztában vagyok vele, hogy milyen bosszantó dolog ha valami nem úgy működik ahogy kellene. Házi vízművek gyakori jelensége, hogy a nyomáskapcsoló ki - be kapcsolgat annak ellenére, hogy minden csap zárva van. Mi a baj? Azt kell mondanom, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség feledékenységből adódik. 

Házi vízmű otthoni javítása 

A házi vízművek különböző méretű hidrofor tartállyal vannak szerelve amiben előfeszítő membrán található. Az előfeszítő membrán tárolja a vizet. A membrán mögött légtérnek kell elhelyezkednie ahhoz, hogy megfelelő nyomás folyamatosan tudjon nőni. A kikapcsolási nyomás elérésekor a nyomáskapcsoló(vagy áramlásvezérlő)leállítja a szivattyút. Ha nincs meg a légtér, a folyadék képtelen tágulni ezért csap elzáráskor hirtelen megnő a rendszerben a nyomásérték de hirtelen le is esik, ezért a nyomáskapcsoló visszakapcsolja a szivattyút. Elindul egy folyamat ami nem akar leállni. Ez a jelenség észrevehető a nem membránnal ellátott vaslemez hidrofor tartályoknál is. Vaslemez hidrofor tartályoknál előszeretettel hadják ki a rendszerből az automata levegő betáplálót. Van aki nem is tudja, hogy szerelni kell bele. Ezekben az esetekben egyszerűen levegőt kell adni a tartálynak, de sűrűn előfordulhat a jelenség. Ez a jelenség a diffundáció vagyis gáz halmazállapotú anyag szilárd halmazállapotú anyagon áthalad. 


Biztos, hogy a többséget nem érdekli! 

Nézzük a jelenséget 


Javítási lehetőségek.

 
Mielőtt elmondom a javítást kérem fogadjanak meg pár jó tanácsot. 

Mindenféle burkolattal ellátott csilli villi házi vízművet nem érdemes vásárolni mert a legtöbb esetben helyszínen elvégezhető az adott egység javítása. Tisztázzuk, a házi vízmű 3 fő egységből tevődik össze.

1-szivattyú

2-hidrofor tartály

3-vezérlő, ami lehet nyomáskapcsoló vagy áramlásvezérlő 

Ha a házi vízművünk  ősszezárt, legtöbb esetben csak szervizben tudjuk javítani. Adott egységeket külön-külön lehet szervizelni helyszínen, de akár a meghibásodott egységet lehet a szervizbe elvinni. Házi vízművet inkább az igényeinknek megfelelő módon szereljünk össze vagy kérjük a szaküzletet, hogy szereljék össze. 



Javítás Ha a videóban látott hibajelenség áll fenn Önnél, az alábbi dolgot kell tennie.
1 - áramtalanítsa a szivattyút és legalább 3 percig ne nyúljon a gépegységhez. 

2 - a hidrofor tartályon talál egy levegő betápláló szelepet ami úgy néz ki mint a kocsik szelepe. A tűszelepet nyomja be! Ha kismértékű levegő jön ki vagy semmi akkor szerencsére a membrán nem szakadt ki. Ha a szelepen keresztül víz jön ki, a membrán átszakadt, cserélni kell.

3 - nyisson ki egy csapot 

4 - pumpával vagy kompresszorral fújjon levegőt a tartályba a szelepen keresztül addig mig a kívánt légnyomást el nem éri. Légnyomás beállítása a szivattyú indítási nyomásérték 0,9-szerese legyen, vagyis ha a szivattyú bekapcsolási értéke 2 bár akkor az előfeszítő nyomásérték 1,8 begyen. Ne ijedjen meg! Pumpálás közben víz fog kijönni a nyitott csapon. 

5 - ellenőrizze a nyomásértéket és a szivárgást. 

6 - helyezze áram alá a szivattyút és indítsa el. Ha a szivattyú kidolgozta a levegőt, zárja el a csapot. Megfelelő beállítások mellett a szivattyú leáll és nem indul újra addig míg a nyomásérték le nem esik a bekapcsolási értékre. 

7 - ellenőrizze a hidrofor tartály előfeszítő nyomását negyed évente. 


Remélem tudtam segíteni

Házi vízmű kínálatunkat itt megtekintheti

Ha nics szükség hidrofor tartályra arra is van megoldás itt