Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Kerti kutak bejelentése - Hogyan tovább?

2018.10.16 13:10
Atukavíz
Atukavíz

Kerti kutak büntetés elkerülése 

Előző cikkünkben leírtuk, hogy milyen engedélyek szükségesek a kerti kutak bejelentéséhez.

Azt is megtudhatták, hogy ha valaki most szeretne kutat fúratni, annak milyen engedélyekre van szüksége, hangsúlyozom, hogy a felszíni talajvizes kutakról van most szó.
Kicsit tovább megyünk mert akik azt hiszik, hogy ezeknek az engedélyeknek a beszerzésével készen van és használhatja a kútját azoknak sajnos ismét rossz hírt kell közölnünk. 
Nagy részt a fúrt kutakról beszéltünk eddig de ne felejtsük el az ásott kutakat sem. 
Ásott kutak fennmaradási engedélye is kiadható abban az esetben ha bizonyított, hogy a legfelső talajvíz réteget célozza meg.
Sokat hallottuk, hogy azt gondolják akkor nem kell az ásott kút és inkább betemetik. 
A kutak megszüntetéséhez is engedély kell amit megint csak terveztetni kell és költséggel jár. 
Hol lehet beszerezni az engedélyhez szükséges tervdokumentációt ? 
Kutak tervezését és gépészeti terveket, minden olyan tervező kiadhat aki rendelkezik vízügyi jogosultsággal és kamarai tag!
Erről a kamara egy igazolást is kiállít amit nyugodtan elkérhetünk a tervezőtől. 
Keressük így : vízügyi tervező vagy érdeklődjenek nálunk.
Térjünk rá arra a részre mikor a kutunk már megvan és beüzemelési engedélyt megkaptuk.
Ha valaki öntözésre használja a kutat akkor nem használhat fel évi 500 m3 víznél többet. 
Ez még rendben is lenne de ez a cselekedet kimerítheti a gazdasági tevékenység fogalmát ami már megint nem jegyzői engedély hatás körébe tartozik.
Gazdasági vízigény fogalma: gazdasági célú vízigénynek minősül minden, a háztartási igénytől eltérő, azt meghaladó vízigény. A gazdasági célú vízigénybe beletartozhat a locsolás, vagy az állat itatás is amennyiben ezzel az engedélyes nem a saját háztartási igényt elégíti ki, az az a víz használatával gazdasági haszonnal járó tevékenységet végez.
Magyarul, abban az esetben locsolhatok kerti kúttal jegyzői engedéllyel, ha a saját ingatlannal rendelkező (HRSZ -szel rendelkező ingatlan) magánszemély a füvesített részt vagy a konyhakertet locsolja. Itatásnál maximum 5 db számos állat.

Kerti kút bekötve a házba

Aki esetleg állva olvassa ezt a cikket, most arra kérném meg, hogy üljön le!
Ha a kerti kutunkat a házba szeretnénk bekötni akkor megint csak egy tervdokumentációra, gépészeti tervre lesz szükség, amit csak az tervezhet meg akinek vízügyi jogosultsága van és kamarai tag. 
A tervdokumentáció alapján elkészített gépészet után fel kell, hogy keressük az adott településhez tartozó víziközmű szolgáltatót akik egy hitelesített vízmérő órát helyeznek el a rendszerbe amit félévente leolvasnak és ez alapján kell fizetni a csatorna díjat. 
A víziközmű szolgáltató emberei ellenőrizni fogják a hálózatba való bekötést mert ahol vezetékes víz is van ott vízszál megszakadást kell kiépíteni vagyis csak kétkörös rendszeren juthat a kútvíz a házba. 
Vezetékes víz semmilyen esetben sem érintkezhet kútvízzel.
Még az a megoldás sem felel meg ha visszacsapó szelep vagy golyóscsap van beépítve egykörös rendszernél!
Aki egykörös rendszert épít ki és észreveszik feljelentésre számíthat közegészségügyi veszélyeztetés néven. 
Ezek után megint jön a büntetés a mi több százezer forint lehet. 
Közigazgatási bírságra számíthat az is aki elmulasztja bejelenteni a kutat a víziközmű szolgáltatónak ha kútvizet csatornába enged. 
Továbbá súlyos büntetésre számíthat az is a ki a kútvizet ami felszíni talajvíz, házba kötve ivóvíznek használ és a családban kiskorú is van. 
Ők kiskorúak veszélyeztetése miatt kaphat büntetést még abban az esetben is ha a vizet laborban bevizsgáltatta! 
A laborban történő vizsgáltatásnak is megvan a menete és az is, hogy mennyi időnként kell a vizsgálatot elvégezni. 
Egyszeri vizsgálat sosem elég!
Tehát ha a kerti kutunk vizét a házunkba akarjuk vezetni, minden esetben vegyük fel a kapcsolatot az adott terület víziközmű szolgáltatóval és kössünk szerződést vele. 
Talajvizes kutak  vizét emberi fogyasztásra ne használjuk!
Ami kimaradt : A víziközmű szolgáltató emberei abban az esetben helyezik el a vízmérő órát a gépészeti aknába ha az akna és az aknában a vízmérő könnyen megközelíthető és hozzáférhető! Tehát a gépészeti aknáról is érdemes egyeztetni, hogy mi az amit elfogadnak.
Tudom, hogy nagy felháborodás van mostanság a kerti kutakkal kapcsolatba de senkinek a kedvét ne vegye el a létesítéstő mert még mindig a leggyorsabban megtérülő befektetés a kút!
Úgy gondolom, hogy ha valamelyik kútfúró megijed a létesítési engedély által történő kút megfúrásától, az minőségi munkát nem képes végezni és megfelelő garanciát sem tud adni a megrendelőnek. (személyes véleményem) 
Óvjuk a környezetünket és tiszta szennyeződésmentes ivóvizet biztosítsuk a gyermekeink és unokáink számára! 
Magyarország kincse az ivóvize !