Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

2021.01.01 21:26
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Szivattyú nyomáskapcsoló nem kapcsol ki

Miért nem kapcsol ki a szivattyúra kötött nyomáskapcsoló? A legegyszerűbb válasz, hogy elrozsdásodott és berohadt. De jó lenne ha ilyen egyszerű lenne, de nem minden esetben van így.

Először is tisztázzuk, hogy a mechanikus nyomáskapcsolóról beszélünk amin a kikapcsolási és bekapcsolási érték állítható.

A legnagyobb hátránya ennek a szivattyú vezérlőnek, hogy ránézésre nem tudjuk, hogy mikor üzemel a szivattyú. Alkalmazható felszíni, szárazbeépítésű szivattyúkhoz és búvárszivattyúkhoz egyaránt. Ehhez a nyomáskapcsolóhoz minden esetben kellene hidrofor tartály beépíteni. De mitől nem áll le a szivattyú? A leggyakoribb hiba az, hogy a szivattyú megkopott és nem képes a beállított kikapcsolási értéket teljesíteni. Úgy lehet megállapítani, hogy a szivattyún zárónyomást kell mérni. Gondolom nem megoldott? A nyomáskapcsolón kettő darab állító csavar található. A nagyobbik csavaron óramutató járásával ellentétesen vagy jelölés szerint mínusz irányba csavarjon kettő egész kört, ha ezek után a szivattyú kikapcsol akkor túl van állítva a leállítási érték. A szivattyú leállítási értékét a szivattyú H max értéke ( maximális emelési magassága) határozza meg. Maximális emelési magasság osztva 10 el a max nyomásérték. Számolni kell veszteségekkel, alaki, súrlódási, távolsági, kopásból adódó. Felszíni szivattyúk esetén a emelési magasságból le kell vonni a szívási mélységet(üzemi vízszintet), búvárszivattyúk esetén le kell vonni a nyomási mélységet ( üzemi vízszintet). Minden esetben az üzemi vízszint határozza meg a mélységet és nem az, hogy hova van leépítve a szívó csonk vagy milyen mélyen van a búvárszivattyú.

Nyomáskapcsolók vásárlása itt