Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Házi vízmű tartály nélkül

2021.05.15 08:26
Atukavíz
Atukavíz
Házi vízmű tartály nélkül

Házi vízmű tartállyal vagy tartály nélkül

Házi vízműveket alkalmazhatunk öntözésre, házi vízellátásra és minden olyan alkalmazáshoz ahol szükséges a víz jelenléte nyomás alatt. Manapság sok olyan készülék van ami megfelelő működéshez egyenletes víznyomásra van szükség. Lehet ipari hűtőgép vagy hőcserélő. A megfelelő házi vízmű kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés a szivattyú kiválasztása kell, hogy legyen. 

Házi vízmű összetevői 

Minden házi vízmű három fő egységből tevődik össze. Szivattyú, hidrofor tartály és a szivattyú vezérlő egység. A házi vízmű akkor működött megfelelően ha a három fő egység mindegyike megfelelően működött. Idővel a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a házi vízműveket különböző tartállyal látták el és különböző beállítást illetve szerelést igényeltek, amiket nem megfelelően hoztak működésbe. A régebbi házi vízműveket vaslemez tartállyal látták el  amibe nem volt előfeszítő membrán. Vaslemez tartályokat pumpaszeleppel szereltek amin keresztül levegőt lehetett a tartály belsejébe juttatni. Ez nem megfelelő megoldás a levegő nagyon hamar eldiffundálhatott a tartályból. A helyes szerelés az automata levegő betáplálók felszerelése lett volna, de nagyon kevesen ismerték.

Ezek után érkeztek a feszítő membránnal ellátott hidrofor tartályok. Ideig - óráig lehetett ezeknek a tartályoknak is örülni mivel ezeknek a tartályoknak is az előfeszítését is rendszeresen ellenőrizni kellett vagy kell még mindig. Ha nem ellenőrizték, gyorsan tönkretette a szivattyút a sűrű ki-be kapcsolás ha az előfeszítés nem volt megfelelő.  A modern gépeknek ráadásul az sem tett jót ha nagyon ingadozott a nyomás a rendszerben a ki-be kapcsolás miatt. Jött a nagy ötlet! Hagyjuk el a hidrofor tartályt és szereljük áramlásvezérlőt közvetlenül a szivattyúra! Jó ez így? 

Házi vízmű tartály nélkül

Elhagytuk a hidrofor tartály a házi vízműről. De jó lesz ez mindenhova? A felszíni szivattyút (de a búvárszivattyúkat is) összekötöttük egy áramlás vezérlővel. Ha a rendszerben leesik a nyomás a bekapcsolási értékre akkor a szivattyú elindul és addig működik a szivattyú ameddig vízelvétel van. Csap elzárás után, a szivattyú feltermelte a maximális zárónyomás értéket a rendszerben és 10-12 mp után a szivattyú leállt. Szuper de nem mindenki számára. Ha a felhasználás azt kívánja, hogy naponta több alkalommal kell indítani és leállítani rövid időn belül a szivattyút, vagy többször kevés vizet kell kivenni a rendszerből, akkor még mindig a hidrofor tartályos megoldás a legjobb. Ha a szivattyút hőcserélőre kötjük akkor ebben az esetben az állandó stabil áramlás és nyomás szükséges, ezért itt az áramlásvezérlős rendszer a jobb. A házi vízművek mechanikus nyomáskapcsolóval vannak ellátva amihez kötelező a hidrofor tartály használata. Áramlásvezérlővel ellátott szivattyút lehet üzemeltetni hidrofor tartály nélkül is abban az esetben ha a vezérlő energia elnyelő tartállyal vagy rugóval rendelkezik. A hidrofor tartály alkalmazása még áramlásvezérlővel ellátott szivattyúkhoz is ajánlatos. Ahhoz, hogy állandó víznyomással üzemeltessünk egy házi vízművet nem a tartályt kell elhagyni, hanem a mechanikus nyomáskapcsolót kell kicserélni áramlásvezérlőre. Házi vízművek hidrofor tartály nélkül állandó stabil víznyomást biztosítanak. Kerti szivattyú vásárlása esetén, szettben most olcsóbb! 

Házi vízművek tartállyal és tartály nélkül itt