Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Melyik a legjobb szivattyú?

2021.01.20 21:08
Atukavíz
Atukavíz
Melyik a legjobb szivattyú?

Melyik a legjobb szivattyú?

Megkaptam ….. nesze neked! Egyik nap kaptam egy e-mailt amiben arra kérnek, hogy adott szivattyú kiválasztásához tegyem hozzá a szakmai segítségemet. Jelen esetben arról van szó, hogy ásott kútból kell szivattyúzni, egy kisebb házat kell ellátni vízzel wc öblítésre és a háztól kb 40 méterre van egy kerti csap amit locsoláshoz használnak, még azt is elmondták, hogy napi kb 700 liter vizet használnak el. Nem túl bonyolult a kérdés gondoltam de ahogyan tovább olvastam az emailt egyre gyanúsabb lett az egész.

Van olyan, hogy legjobb szivattyú?

Állítólag az ásott kút 5 méter mély és sohasem fogy ki belőle a víz. Voltak kint kútásók akik kitisztították a kutat és 3 db 1100W-os szivattyúval szívatták és nem fogyott ki. Hát jó! A kútban a nyugalmi vízszint 1 méter volt és akkor is 1 méter volt mikor szívatták. Na ezt már kicsit nehezen hiszem, de nem lehetetlen! Miért kellett 3 db 1100W-os szivattyúval szívatni a kutat? 1100W nagy emelési magasság volt vagy magas vízhozam? Végül is teljesen mindegy mert a kérés az volt, hogy a rendszer egy 200 literes hidrofor tartályra szeretnék kötni. Ha napi kb 700 liter vizet szeretnének elhasználni akkor kb 10 órás időtartam alatt a szivattyúnak kb 10 szer kell indulnia ami óránkén 1. Ha tovább boncolgatnánk a felhasználási időtartalmat nappali órák meg stb, akkor sem kellene a szivattyúnak óránként 5 nél többször indulni. Tehát egy minőségi ásott kút szivattyúval ami úszókapcsolós és 5-6 báros nyomásra képes nyugodtan ki merem ajánlani.

De nem tettem!

Az email közepe tájékán érkeztek a furcsa dolgok. A felhasználó kérése az volt, hogy sohase keljen neki vele foglalkozni. Még télen sem, és ez a kérése kiterjedt a hidrofor tartályra is. 200 literes tartály cserélhető membránnal. De úgy, hogy ne keljen vele foglalkozni sosem. Itt vált az egész furcsává! Szakmailag akarnak tesztelni vagy viccel a tisztelt érdeklődő. A szivattyú forgó kopó alkatrészekből tevődik össze ráadásul csapágyak és csúszógyűrűk is találhatóak benne. Lehet, hogy a baba mama boltok azt mondják, hogy gondozásmentes meg hasonló, de ez magasan nem igaz!

Gondoljuk bele!

Egy új autó megvásárlásakor is be kell tartani az előírásokat. Az, hogy az autó hosszú életű legyen és megfeleljen a garanciális feltételeknek időszakos szervizelésre van szükség. Olajcsere, szűrőcsere stb. Az autó kereke is ellenőrzést kíván mint a hidrofor tartály, mind a kettőben rendszeresen ellenőrizni kell a légnyomást. A szivattyúknál is érdemes pár évente átvizsgálást kérni. A hosszú élettartalmat akkor lehet garantálni ha az adott feladathoz megfelelően választjuk ki a szivattyút. De ez nem elég!

A szivattyúzni kívánt víz minősége is fontos dolog. A csapágyazás és a tömítések nem tudnak ugyan úgy ellenállni a homoknak mint a vízkémiának. A nagy vas tartalmú esetleg kemény vizekhez más szivattyú való mint például lágyabb és magas vastartalom nélküli de homokos, zavaros vizekhez. A különböző szivattyú gyártók kínálnak választási lehetőséget, hogy adott szivattyú típust különböző tömítésekkel vagy csapágyazással látnak el de ez inkább a nagyiparban, főleg ivóvizes kutaknál vagy termálvizes kutakra fejlesztett szivattyúkra igaz. Tehát ha valaki azt kérdezi, hogy melyik a legjobb szivattyú a kerti kútjához akkor nem lehet azt mondani, hogy egy bizonyos típus az! Ne keljen vele sohasem foglalkozni, nincs ilyen! Viszont a technika fejlődik és érkeztek új technológiák amik képesek a szivattyú és az egész rendszer élettartamát meghosszabítani. A Trevitech frekvenciaváltó például ilyen. Sok mindent magában foglal ami kényelmessé és energia hatékonnyá teszi a vízhasználatot.

Kicsit visszatérve a szivattyúhoz. Ha fúrt kúthoz keresünk szivattyút akkor a PEDROLLO szivattyú gyártónak van két típusa amit javasol. A PEDROLLO 4BLOCKm szivattyú inkább enyhén homokos vizekhez, míg a PEDROLLO 4SR szivattyút magasabb ásványi anyagokkal telített vizekhez javasolja. Ez nem azt jelenti, hogy más szivattyú gyártónak nincs javaslata, inkább csak példaként említettem. Magán véleményem és tapasztalatom az, hogy az ár tükrözi a minőséget! Ne várjuk el egy 60000-forintos szivattyútól ugyan azt amit egy 200000-forintos szivattyútól. Minőséget pénzből lehet előállítani. De visszafelé is igaz egy kicsit. Nem biztos, hogy minden esetben csak a 200000-forintos szivattyú a jó megoldás.

Esetünkben most a ásott és fúrt kutakhoz való szivattyúról volt kicsit szó. Hasonló módon kell elképzelni a felszíni vagy szennyvíz szivattyú kiválasztását. Minden részlet fontos lehet.

 

2021 legjobb búvárszivattyúi itt