Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú vásárlása előtt...

2022.07.03 19:03
Atukavíz
Atukavíz
Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú vásárlása előtt...

Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyú 

Ha Önnek Grundfos szivattyút javasoltak a kutjába akkor nagy valószínűséggel megkeresi a lehető legolcsóbb ajánlatot és megrendeli a szivattyút. De ez nem a leg bölcsebb dolog. Hogy miért? Mert a mindent is áruló áruházak nem tudnak megfelelő szakmai támogatást adni és a olcsó Grundfos szivattyú lehet, hogy a legdrágább lesz. 
Megnéztük az egyik leírást, hogy mit nyújt a vásárlónak, ezt láttuk: Többfokozatú búvárszivattyú, háztartási vízellátásra, tartályokban folyadékszállításra, öntözésre és környezetvédelmi alkalmazásokra való. A szivattyúnak „úszó” járókerekei vannak, és mindegyik saját volfrámkarbid/kerámia csapágyakkal van felszerelve.

A szivattyú lágyindítású és védett szárazonfutás, felhaltónyomás, túlfeszültség, alulfeszültség, túlterhelés és túlmelegedés ellen.

A motor állandó mágnesű forgórészű típusú, egyfázisú motor, ami széles terhelési tartományban biztosít optimális hatásfokot. A motor cserélhető, aljzattal ellátott végburkolattal van felszerelve.

Szakmailag még ebben a leírásban is van hiba, és a végfelhasználónak nem sokat mond, de most nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy nagyot hibázhat vagy fölösleges pénzt költhet el ha a felhasználás módját nem határozza meg előre ha Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyút szeretne vásárolni. 

Adunk most egy tippet, hogy hogyan gondoljon a Grundfos SQ, SQE búvárszivattyúra

Az SQ és SQE búvárszivattyúk frekvencia vezéreltek! Bizony! Ez a frekvencia vezérlés olyan formája ami nem fordulatszámon dolgozik hanem a túlfeszültség, alacsonyfeszültség, lágyindítás vagy éppen a vizhiány érzékeléséért felelős. Ez a beépített elektronika nem alkalmas arra, hogy mindenféle vezérlővel összekössék a szivattyút. A Grundfos, SQ és SQE szivattyúkat nem lehet összekötni külső nyomástávadós vagy átfolyós frekvencia vezérléssel! Ha állandó nyomást szeretnénk fordulatszám alapján akkor a Grundfos SQE szivattyút kell választani Cu 301 vezérléssel. A Cu 301 vezérlés egy jelátalakító amin be lehet a nyomást állítani és a jelátalakító fogja a nyomásigénynek megfelelően forgatni a szivattyú motorját. Az SQE búvárszivattyút Cu 301 vezérléshez minden esetben szükséges hidrofor tartály beépítése! A  Grundfos SQ búvárszivattyú vezérlése sem egyszerű dolog. Szeretik túlgondolni. A legtöbb esetben az a baj hogy átfolyós, úgynevezett áramlásvezérlőkkel kötik össze a szivattyút. Ez sem a legjobb megoldás mivel a beépített vezérlő és az áramlásvezérlő jele hiba esetén összezavarhatja egymást. Grundfos SQ  búvárszivattyúk akkor üzemelnek a legjobban ha egyszerű nyomáskapcsolóra és hidrofor tartályra vannak kötve. 

Ez a pici szösszenet talán segített megérteni, hogy miért kell előre meghatározni a felhasználás módját ha Grundfos SQ vagy SQE búvárszivattyút szeretnének használni. 

Grundfos búvárszivattyúk itt