Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szivattyúk ősszel

2021.10.22 10:34
Atukavíz
Atukavíz
Szivattyúk ősszel

Itt van az ősz, itt van újra a szivattyúknak is

A szivattyúk is érzik, hogy megérkezett az ősz ismét. Mit jelent ez pontosan? A külső hőmérséklet megváltozik, és a tél közeledtével várhatóan hamarosan megérkeznek a talajmenti fagyok is. A szivattyú érzi a hőmérséklet változást.

Mire kell készülni annak aki szivattyúval látja el az öntözést vagy a házi vízellátást?

Minden szivattyú veszélyben van amiben megfagyhat a víz, vagyis nem fagyvédett helyre telepítettek. Általában ezek felszíni szárazbeépítésű szivattyúk, más néven kerti szivattyúk. A fagy beállta előtt ezeket a szivattyúkat érdemes vízteleníteni. Ha rendszerként van kiépítve vagyis össze van kötve hidrofor tartállyal akkor a hidrofor tartály is vízteleníteni kell. Víztelenítés után a szivattyú házba érdemes tölteni 1-2 dl étolajat és 20-30 másodpercig járatni a szivattyút. Ha a szivattyúnak nincs sikító vagy búgó hangja akkor elrakhatjuk télire. Ha azt vesszük észre, hogy a szivattyúnak furcsa hangja van akkor télen érdemes elvinni szervizbe mert van idő a javítási munka elvégzésére.

Mit kell tenni az ásott vagy fúrt kút szivattyúkkal télen?

A telepített szivattyúk nem fagynak el az ásott vagy fúrt kút vizeiben ezért nem kell kiemelni. Arra viszont figyelni kell, hogy a felszínre érkező cső amiben víz van az megfagyhat ha nincs szigetelve, viszont ebben az esetben is érdemes megfontolni a szervizelést. Ha nem használjuk a szivattyú ellenőrzés vagy javítási céllal ősszel, télen érdemes bevinni a szervizbe.

Mit tegyen akinek a szivattyús vízellátásra télen is szüksége van?

Házi vízellátásnál ami állandó, a legtöbb esetben aknába vannak telepítve a szükséges gépészeti elemek. Ha az akna földbe van süllyesztve legalább 1,5 métert akkor azt leget mondani, hogy -5 fokig védve vagyunk. Ha az akna tetejét ellátjuk 10-15 cm szigeteléssel (beton aknák esetén) akkor -10 fokig védve vagyunk. Ez azért van mert az állandó használat meleg vizet juttat a rendszerbe ugyanis a kút vize állandó hőmérsékletű sekély mélységeknél (100 m-ig függ a geológiai viszonyoktól is) ami kb 12-14 fok. Egy éjszaka ha hirtelen leesik a hőmérséklet akár 15-20 fokot akkor viszont fent áll a veszélye a fagyásnak és nagy valószínűséggel először az áramláskapcsolóba fagy meg a víz. Ha fagyásveszély áll fenn az aknába akkor érdemes infrapanelt beépíteni amit be lehet programozni, hogy a külső hőmérséklet állandó legyen. Elegendő + 5 fokra állítani.

Mitől működik jobban a szivattyú ősszel min nyáron?

Biztos volt már aki észrevette, hogy mintha jobban nyomna a szivattyú hűvösebb napokon. Ez nem illúzió! Valóban így van. Felszíni szivattyúkra vonatkozik. A napon felejtett szivattyú hatásfoka nyáron gyengébb. Az elektromos motor háza átmelegszik, tartósan + 40 fok felett van akkor a motor hatásfoka romlik. Bizonyos esetekben, extrém melegben el sem indul. Ezért érdemes árnyékos helyen elhelyezni a kert szivattyút még akkor is ha egyszerű slagos locsolásra használjuk.