Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Hidrofor szivattyú

2022.04.28 07:09
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor szivattyú

Hidrofor szivattyú

Mi a hidrofor szivattyú? A házi vízművek szivattyúira szokták mondani, hogy hidrofor szivattyú. A házi vízművek három fő egységből tevődnek össze és a legfontosabb egység a szivattyú rész. A hidrofor szivattyúk minden esetben száraz beépítésű centrifugális szivattyú. Ezeknek a szivattyúknak is több fajtája létezik amivel házi vízművet lehet építeni. A házi vízművek szivattyúinak a legfontosabb tulajdonsága az emelési magasság és a vízszállítás mellett a tartóssága. Minél tartósabb a szivattyú annál tovább fogja a feladatát gond nélkül ellátni. 

Milyen szivattyú lehet hidrofor szivattyú? 

Minden szárazbeépítésű, egy vagy több járókerekes szivattyúval lehet hidrofor állomást építeni. A leggyakoribb hidrofor szivattyúk a kerti szivattyúnak nevezett Jet rendszerű önfelszívó szivattyúk, periférikus szivattyúk az egyszerű cenrtifugális szivattyúk. Használhatunk hidrofor szivattyúnak több járókerekes felszíni szivattyút de egy nagyon fontos tényezőre figyelni kell. A házi vízműveket nyomásfokozáshoz is szokták használni. Ha vezetékes hálózatot akarunk nyomásfokozni akkor váltószelep nélküli szivattyúval érdemes. A többjárókerekes szivattyúknál váltószelep biztosítja az önfelszívó képességet. A váltószelep 1,5 bár felett kiakadhat. Ha a váltószelep kiakad a szivattyú nem tartja meg a nyomást.

Kerti szivattyú hidrofor szivattyú 

A házi vízművek leggyakoribban használatos szivattyúja a Jet rendszerű önfelszívó szivattyú ami gázleválasztó ejektorral is rendelkezik, ezért kútvizek szivattyúzásához is alkalmas. A Tecnopolimeres vagy Noryl járókerekes szivattyúk kisebb homoktartalmat elviselnek ami a vízben előfordulhat. Ráfolyásos rendszerekhez is használható. Ráfolyás ha a tartályból gravitációsan folyik a víz a szivattyú szívó részére.
Periférikus hidrofor szivattyú. A periférikus szivattyúval ellátott hidrofor rendszerek igen magas tisztaságú vizekhez ajánlatosak mivel a szivattyú járókereke nem kopásálló. Perifériális szivattyúval ellátott házi vízműveket inkább kisebb hidrofor tartállyal érdemes ellátni és hétvégi nyaralók vagy nem mindennapos használatra javasoljuk kis vízfogyasztás mellett. 
A kerti szivattyúként emlegetett több járókerekes szivattyúk is lehetnek hidrofor szivattyúk. A több járókerék biztosítja az egyenletes nyomást magasabb vizszállítás mellett. Önfelszívásra vagy ráfolyásos használatra is alkalmasak de tudni kell, hogy a szivattyú váltószeleppel van szerelve vagy váltószelep nélküli. Ha a szivattyú önfelszívó akkor váltószelepes, ha részben önfelszívó vagy nem önfelszívó akkor váltószelep nélküli. 

Hidrofor szivattyúk, házi vízmű szivattyú

Házi vízművekhez használt szivattyúk felhasználás módja meghatározhatja a szivattyú kiválasztását. Ha stabil magas vízhozamra van szűkség magasabb nyomáson, esetleg nyomásfokozáshoz használjuk, akkor a több járókerekes szivattyúk használata javasolt. Kútvizes használathoz az önfelszívó Jet rendszerű hidrofor szivattyúk megfelelőek. A Jet szivattyúkat hívják még sugár szivattyúnak is. Tartályos ráfolyásos rendszernél tiszta vizekhez minden szivattyú alkalmas de költséghatékony megoldás lehet a periférikus hidrofor szivattyú választása ha kismennyiségű vízfelhasználásra van szükség. A hidrofor szivattyúkba nagy eltérés lehet az anyagminőségben. Az anyagfelhasználás költségkímélő lehet a gyártás során de rejt magában egy kis veszélyt. A műanyag házas hidrofor szivattyúk amiket nagyon sokat lehet látni a nagyáruházas házi vízműveknél, hamar tönkremehetnek ha a nyári napsütésen felejtik. A műanyag házas szivattyúk nem képesek elviselni a magas külső hőmérsékletet. A gondos hidrofor szivattyú kiválasztása hosszú távra megoldást ha nem szeretnénk a szivattyút évente cserélni. Az ár tükrözi a minőséget, nem érdemes a legolcsóbb szivattyút választani. A minőség megtérül!