Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Hidrofor tartály hibái

2018.09.06 13:27
Atukavíz
Atukavíz
Hidrofor tartály hibái

Hidrofor tartályok működése, hibái, ára


Nagy valószínűséggel ha Ön ezt a cikket olvassa már biztosan hallott vagy olvasott a hidrofor tartályokról valahol. Semmi újat nem tudok a hidrofor tartályok működéséről mondani, de esetleg a hibáiról illetve a hiba jelenségéről talán igen. Kicsit kibővitve a cikk végén táblázatban megmutatom a helyes nyomásbeállításhoz tartozó víztárolási képességet. Mivel nagyon sok helyen ökölszabály emlegetnek, zárójelben megjegyzem és is szoktam használni, azért a hidrofor tartály mérete és a helyes beállításhoz szigorú képlet tartozik! A képletet nem, de a táblázatban megmutatom hogyan tud megfelelő hidrofor tartályt kiválasztani házi vízellátáshoz vagy öntözéshez. Azt is leírtam, hogy mi a helyes előfeszítő nyomás beállítása. Olvassa el hátha tudok segíteni!

Hidrofor tartályok itt

Bevezetésként azért ejtsünk néhány szót mégis a hidrofor tartály szerepéről.
Hidrofor tartályokat leggyakoribb beépítése a szivattyús házi vízellátás vagy öntözés. Természetesen a hidrofor tartályok felhasználási köre ennél szélesebb mivel fűtésre és szolár technológiához is használják.
Ebben a cikkben szeretném kiemelni a szivattyús technológiát.
Hidrofor tartályokat önmagukban nem használunk, minden esetben szivattyúval és szivattyú vezérléssel vannak kapcsolatban.

 

Hidrofor tartályok lehetnek membrános vagy membrán nélküliek


A membrán nélküli hidrofor tartályok szerepe ugyan az mint a membrános tartályoké, vagyis vizet tárol és pufferál.
A régi vaslemez hidrofor tartályok vagyis a membrán nélküliek mára már egy kicsit kezdenek kikopni de azért még jelen vannak.
Mivel nincs benne feszítőmembrán ezért ha kilyukad a rendszert le kell állítani és a hibát azonnal el kell hárítani. Lehet toldozni foldozni, de az élettartalma vége felé jár. Gyakori jelenség, hogy egy nyomáskapcsolóval összekötött szivattyú van bekötve és vaslemez tartály pufferálja a vizet. Hónapokig működik rendesen de egyszer csak megzavarodik a nyomáskapcsoló és másodpercenként többször ki-be kapcsol ha vízkivétel van. Nem kell az első pillanatban a legrosszabbra gondolni, de ha sokáig így működik akkor a szivattyút is hazavágja. Ha ezt a jelenséget tapasztaljuk áramtalanítsuk a szivattyút és engedjük ki a vizet. Ezek után csak levegőt kell adni a tartálynak mert nagy valószínűséggel az a baj, hogy a szivattyú termelné a vizet de nincs levegő a tartályba ezért nincs mit összenyomni. Nem minden esetben van a vaslemez tartályon levegőszelep, pumpaszelep. Téves elmélet, hogy fel kell fújni. Nem kell, elég ha a rendszerben ki nyitunk 2 csapot, a hidrofor tartály levegőt kap vagyis fellélegzik. Ezek után visszakapcsolhatjuk a szivattyút és tesztelhetjük a rendszert. Mielőtt ezzel megelégednénk arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy vaslemez hidrofor tartályokat automata levegő betáplálóval kellene ellátni ami minden egyes vízkivétrlnél pótolja a levegőt a hidrofor tartályba. 

 
Feszítő membrános hidrofor tartályok már egy fokkal igényesebbek. Ha szivattyúhoz használjuk minden esetben az első indításnál törődést igényelnek.
A gyártó tesztelés után adja át a kereskedőnek a hidrofor tartályt tehát levegőt hagy benne bizonyos nyomáson. Ezt a nyomást ellenőrizni kell és a szivattyú indítási nyomásértékéhez kell beállítani. A beállítási érték a szivattyú indítási értékének a 0,9 szerese legyen. De egyszerűbb ha az indítási értékből 0,2 et levesz. Egyszerűen, ha a szivattyú indítási értéke 2 bar akkor a levegő nyomásértéke a hidrofor tartályban legyen 1,8 bar.
Beszéljünk egy kicsit a hibákról.
A vaslemez tartálynál említett jelenség itt is előfordulhat. Ebben az esetben ellenőrizzük az előfeszítési nyomást. Ha a pumpaszelepen keresztül víz jelenik meg akkor a feszítőmembrán kilyukadt, cserélni kell.
A membrános hidrofor tartályok nagy előnye, hogy meghibásodás esetén is használható egy kis ideig míg az alkatrész be nem szerezzük, így nem maradunk víz nélkül.
Ha a rendszerünket szezonálisan használjuk ne felejtsük el a vizet kiereszteni a rendszerből szezon végén. Ne maradjon a tartályba pangó víz mert nagyon kellemetlen élményben lesz részünk az újraindításnál. Hónapok alatt szennylé keletkezhet a tartályba és az egész rendszert megfertőzheti.
A hidrofor tartályok méretezésénél vegyük figyelembe a napi vízfelhasználást. A szivattyúnak ne keljen nagyon gyakran indulnia de ne is legyen napokig pangó víz benne. A méretezésnél ne felejtsük el, hogy a hidrofor tartály névleges mérete nem a víztározási mérete. Egy jól beállított hidrofor tartály a névleges méretének egyharmadát tárolja hasznos vízkén. Vagyis egy 100 literes hidrofor tartály 30-45 liter vizet tárol. Táblázatban mutatom a cikk végén! Hidrofor tartályok kaphatók álló és fekvő kivitelben. A funkciójukat nézve mindegy, hogy álló vagy fekvő tartályt használunk.......gondolják sokan de én ezzel a kijelentéssel egy kicsit vitába szállnék. 300 literes tartályokig kaphatunk fekvő kivitelt, mivel a tartály nyakára nehezedő nyomás miatt a gumimembrán pereme gyorsan kigyengül és elszakadhat. Álló tartályok kaphatóak 10000 literig ezek rendben is vannak. Viszont az én javaslatom a következő. Ha kútvízre használjuk a rendszert minden képen előszűrő beépítését javasolom méghozzá a hidrofor tartály elé. Nemrégiben cseréltünk egy álló hidrofor tartályt mert a rendszerben a nyomáskapcsoló ki-de kapcsolgatott nagyon sűrűn minden egyes vízkivételnél. A rendszer ellenőrzése során kiderült, hogy homok jutott az álló hidrofor tartályba ami egy idő után elkezdett lerakodni, tömörödni a hidrofor tartály nyakánál és eldugította a tartályt. Megszűnt a hidrofor tartály funkciója és a nyomáskapcsoló a kis keresztmetszetű vízvezetékben keletkezett nyomásértékre kapcsolt ki-be. Tehát ha lehet fekvő tartályt használjunk kútvizek esetén. Fekvő hidrofor tartályoknál a homokszemek nem tudnak a nyakrésznél letapadni és összegyűlni. Tudom, hogy sokan úgy gondolják az ő kutuk nem homokól de tapasztalatból mondom, hogy minden kút homokól. Vannak amik nagyon és vannak amik enyhén, alig látható módon. Ezek az alig látható szemcsék a legveszélyesebbek, ezektől is meg kell védeni a rendszert. Használjuk előszűrőt, ha szükséges többet is. Mivel a szivattyúkat lehet használni más vezérlő berendezésekkel mint például áramlásvezérlők, ezért az előszűrés igen fontos dolog. Az átfolyós vezérlők többségébe van visszacsapó szelep, itt is megakadhatnak a homokszemek.
A végére szeretnék egy szerelési tanácsot adni. Ha nyomáskapcsolóval szerelünk egy szivattyús rendszert és hidrofor tartályt használunk a nyomáskapcsoló mindig a tartály közelébe helyezzük el. Nyomásmérő órát minden esetben építsünk be akár többet is. A tartályt lássuk el leeresztő csappal. Ezeket úgy tudjuk a legegyszerűbben megoldani ha a hidrofor tartály menetes csatlakozójára egy 5 ágú rézidomot szerelünk mert ebben az idomban mindennek van hely. Ha a rendszerbe egy szárazon futás védelmet is elhelyezünk azt már a nyomóágba kell elhelyezni (a hidrofor tartály utáni rész). Remélem tudtam pár jó tippet adni a hidrofor tartály beszereléséhez szivattyús vízellátáshoz.

Hidrofor tartály ár 


Mitől térnek el a hidrofor tartály árai ugyanabban a méretben? Nagyon egyszerűen meg lehet válaszolni a kérdést, anyagminőség! Hidrofor tartály megtervezése után szinte kézi munkaerő nélkül egy gépsor gyártja le a terméket, ezért piaci versenyhelyzetben csak az anyagminőség miatt térnek el az árak. Hogyan is kell ezt elképzelni? Megszokhattuk, hogy Távol Keletről  érkező termékek sokkal olcsóbbak versenytársaiknál. Hidrofor tartályoknál azt lehet  mondani, hogy összeszerelési kézimunka szinte nulla, ezért a Távol Keleti olcsó munkaerő nem dominál. Az árat mégis alacsonyan kell tartani ezért az anyagvastagságból vesznek el ami a minőség rovására megy. Az átlag anyagvastagság 100 literig kb 1mm, míg a Távol Keleti hidrofor tartályoknál 0,5-0,75mm vagy kevesebb! Pelenka anyag! Nyomásállósága is kisebb. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen körülményeknek kell megfelelni. Ha vizes, erősen párás környezetben használunk hidrofor tartályt számolnunk kell az átrozsdásodással ami Távol Keleti tartályoknál hamar bekövetkezhet. Felületi rozsda kezelése csiszolással és festéssel orvosolható de csak abban az esetben ha a tartály fala megfelelő vastagságú. Minőségi hidrofor tartályok nem olcsók, anyagvastagságuk viszont 30%-al nagyobb és nyomásállóságúk is nagyobb. Bizonyos márkánál már bevezették a műanyag talpat vagy műanyag szivattyú tartórész, hogy ne tudjon a korrózió megindulni ezeken a kényes helyeken. Érdemes kicsit körülnézni a kínálatban és a minőséget választani. 

Nézzen körül hidrofor tartály kínálatunkban, fűtéshez, hűtéshez, szolár technológiához!

ÁLLÓ, FEKVŐ HIDROFOR TARTÁLYOK ITT

 

Az említett táblázat

Előfeszítési nyomás p (bar)

p2+p szivattyú indítási nyomásérték 

p1+p szivattyú leállítási nyomásérték