Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

hidrofor tartály hibái

2018.09.06 13:27
Atukavíz

Hidrofor tartályok működése és hibái


Nagy valószínűséggel ha Ön ezt a cikket olvassa már biztosan hallott vagy olvasott a hidrofor tartályokról valahol. Semmi újat nem tudok a hidrofor tartályok működéséről mondani, de esetleg a hibáiról illetve a hiba jelenségéről talán igen. Kicsit kibővitve a cikk végén táblázatban megmutatom a helyes nyomásbeállításhoz tartozó víztárolási képességet. Mivel nagyon sok helyen ökölszabály emlegetnek, zárójelben megjegyzem és is szoktam használni, azért a hidrofor tartály mérete és a helyes beállításhoz szigorú képlet tartozik! A képletet nem, de a táblázatban megmutatom hogyan tud megfelelő hidrofor tartályt kiválasztani házi vízellátáshoz vagy öntözéshez. Azt is leírtam, hogy mi a helyes előfeszítő nyomás beállítása. Olvassa el hátha tudok segíteni!

Hidrofor tartályok itt

Szivattyúk itt

Szűrőrendszer, központi víztisztítók itt

Bevezetésként azért ejtsünk néhány szót mégis a hidrofor tartály szerepéről.
Hidrofor tartályokat leggyakoribb beépítése a szivattyús házi vízellátás vagy öntözés. Természetesen a hidrofor tartályok felhasználási köre ennél szélesebb mivel fűtésre és szolár technológiához is használják.
Ebben a cikkben szeretném kiemelni a szivattyús technológiát.
Hidrofor tartályokat önmagukban nem használunk, minden esetben szivattyúval és szivattyú vezérléssel vannak kapcsolatban.

 

Hidrofor tartályok lehetnek membrános vagy membrán nélküliek


A membrán nélküli hidrofor tartályok szerepe ugyan az mint a membrános tartályoké, vagyis vizet tárol és pufferál.
A régi vaslemez hidrofor tartályok vagyis a membrán nélküliek mára már egy kicsit kezdenek kikopni de azért még jelen vannak.
Mivel nincs benne feszítőmembrán ezért ha kilyukad a rendszert le kell állítani és a hibát azonnal el kell hárítani. Lehet toldozni foldozni, de az élettartalma vége felé jár. Gyakori jelenség, hogy egy nyomáskapcsolóval összekötött szivattyú van bekötve és vaslemez tartály pufferálja a vizet. Hónapokig működik rendesen de egyszer csak megzavarodik a nyomáskapcsoló és másodpercenként többször ki-be kapcsol ha vízkivétel van. Nem kell az első pillanatban a legrosszabbra gondolni, de ha sokáig így működik akkor a szivattyút is hazavágja. Ha ezt a jelenséget tapasztaljuk áramtalanítsuk a szivattyút és engedjük ki a vizet. Ezek után csak levegőt kell adni a tartálynak mert nagy valószínűséggel az a baj, hogy a szivattyú termelné a vizet de nincs levegő a tartályba ezért nincs mit összenyomni. Nem minden esetben van a vaslemez tartályon levegőszelep, pumpaszelep. Téves elmélet, hogy fel kell fújni. Nem kell elég ha a rendszerben ki nyitunk 2 csapot, a hidrofor tartály levegőt kap vagyis fellélegzik. Ezek után visszakapcsolhatjuk a szivattyút és tesztelhetjük a rendszert.
Feszítő membrános hidrofor tartályok már egy fokkal igényesebbek. Ha szivattyúhoz használjuk minden esetben az első indításnál törődést igényelnek.
A gyártó tesztelés után adja át a kereskedőnek a hidrofor tartályt tehát levegőt hagy benne bizonyos nyomáson. Ezt a nyomást ellenőrizni kell és a szivattyú indítási nyomásértékéhez kell beállítani. A beállítási érték a szivattyú indítási értékének a 0,9 szerese legyen. De egyszerűbb ha az indítási értékből 0,2 et levesz. Egyszerűen, ha a szivattyú indítási értéke 2 bar akkor a levegő nyomásértéke a hidrofor tartályban legyen 1,8 bar.
Beszéljünk egy kicsit a hibákról.
A vaslemez tartálynál említett jelenség itt is előfordulhat. Ebben az esetben ellenőrizzük az előfeszítési nyomást. Ha a pumpaszelepen keresztül víz jelenik meg akkor a feszítőmembrán kilyukadt, cserélni kell.
A membrános hidrofor tartályok nagy előnye, hogy meghibásodás esetén is használható egy kis ideig míg az alkatrész be nem szerezzük, így nem maradunk víz nélkül.
Ha a rendszerünket szezonálisan használjuk ne felejtsük el a vizet kiereszteni a rendszerből szezon végén. Ne maradjon a tartályba pangó víz mert nagyon kellemetlen élményben lesz részünk az újraindításnál. Hónapok alatt szennylé keletkezhet a tartályba és az egész rendszert megfertőzheti.
A hidrofor tartályok méretezésénél vegyük figyelembe a napi vízfelhasználást. A szivattyúnak ne keljen nagyon gyakran indulnia de ne is legyen napokig pangó víz benne. A méretezésnél ne felejtsük el, hogy a hidrofor tartály névleges mérete nem a víztározási mérete. Egy jól beállított hidrofor tartály a névleges méretének egyharmadát tárolja. Vagyis egy 100 literes hidrofor tartály 30-45 liter vizet tárol. Táblázatban mutatom a cikk végén! Hidrofor tartályok kaphatók álló és fekvő kivitelben. A funkciójukat nézve mindegy, hogy álló vagy fekvő tartályt használunk.......gondolják sokan de én ezzel a kijelentéssel egy kicsit vitába szállnék. 300 literes tartályokig kaphatunk fekvő kivitelt, mivel a tartály nyakára nehezedő nyomás miatt a gumimembrán pereme gyorsan kigyengül és elszakadhat. Álló tartályok kaphatóak 10000 literig ezek rendben is vannak. Viszont az én javaslatom a következő. Ha kútvízre használjuk a rendszert minden képen előszűrő beépítését javasolom méghozzá a hidrofor tartály elé. Nemrégiben cseréltünk egy álló hidrofor tartályt mert a rendszerben a nyomáskapcsoló ki-de kapcsolgatott nagyon sűrűn minden egyes vízkivételnél. A rendszer ellenőrzése során kiderült, hogy homok jutott az álló hidrofor tartályba ami egy idő után elkezdett lerakodni, tömörödni a hidrofor tartály nyakánál és eldugította a tartályt. Megszűnt a hidrofor tartály funkciója és a nyomáskapcsoló a kis keresztmetszetű vízvezetékben keletkezett nyomásértékre kapcsolt ki-be. Tehát ha lehet fekvő tartályt használjunk kútvizek esetén. Fekvő hidrofor tartályoknál a homokszemek nem tudnak a nyakrésznél letapadni és összegyűlni. Tudom, hogy sokan úgy gondolják az ő kutuk nem homokól de tapasztalatból mondom, hogy minden kút homokól. Vannak amik nagyon és vannak amik enyhén alig látható módon. Ezek az alig látható szemcsék a legveszélyesebbek, ezektől is meg kell védeni a rendszert. Használjuk előszűrőt, ha szükséges többet is. Mivel a szivattyúkat lehet használni más vezérlő berendezésekkel mint például áramlásvezérlők, ezért az előszűrés igen fontos dolog. Az átfolyós vezérlők többségébe van visszacsapó szelep, itt is megakadhatnak a homokszemek.
A végére szeretnék egy szerelési tanácsot adni. Ha nyomáskapcsolóval szerelünk egy szivattyús rendszert és hidrofor tartályt használunk a nyomáskapcsoló mindig a tartály közelébe helyezzük el. Nyomásmérő órát minden esetben építsünk be. A tartályt lássuk el leeresztő csappal. Ezeket úgy tudjuk a legegyszerűbben megoldani ha a hidrofor tartály menetes csatlakozójára egy 5 ágú rézidomot szerelünk mert ebben az idomban mindennek van hely. Ha a rendszerbe egy szárazon futás védelmet is elhelyezünk azt már a nyomóágba kell elhelyezni (a hidrofor tartály utáni rész). Remélem tudtam pár jó tippet adni a hidrofor tartály beszereléséhez szivattyús vízellátáshoz.

Nézzen körül hidrofor tartály kínálatunkban, fűtéshez, hűtéshez, szolár technológiához!

Kedvezményes EDS hidrofor tartályok 

Nézzen körül szivattyú kínálatunkban itt

Az említett táblázat

Előfeszítési nyomás p (bar)

p2+p szivattyú indítási nyomásérték 

p1+p szivattyú leállítási nyomásérték