Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Merülő szivattyú

2021.01.02 20:55
Atukavíz
Atukavíz

Merülő szivattyú

Nem minden vízbe működő szivattyú merülő! Mi a merülő szivattyú és miben különbözik a búvárszivattyútól? A szivattyú magában egy gépcsoport ami két részből tevődik össze. A két rész az elektromos motor és a járókerék vagyis a lapát vagy lapátok. A merülő szivattyú centrifugális szivattyú. A nem centrifugális de vízbe mártott szivattyúkat nem nevezhetjük merülő szivattyúnak! A merülő szivattyúk víz alá merülve képesek tiszta vagy szennyezett vizek szivattyúzására. Vízbe merítve nem képesek a magas vízoszlop ellennyomást elviselni vagyis a bemeríthetőségük alacsony. Merülő szivattyúk vízbemeríthetősége 10-12 méter körül van gyártótól függően. Többlapátos kiviteleknél a bemeríthetőség lehet akár 40-60 méter de ezek a szivattyúk csak tiszta vizet képesek szállítani.

 

Merülő szivattyú felépítése

Merülő szivattyú felépítése lényegében abban tér el a búvárszivattyútól, hogy a gépcsoport fordítottan helyezkedik el a szivattyú testen. Mit értük fordított gépcsoporton? A meghajtó elektromos motor felül míg a lapátrész alul helyezkedik el. Szárazbeépítésű fordított gépcsoport nem merülő szivattyú! Kialakításban a merülő szivattyú lehet dupla palástos vagy szimpla palástos. Minden elektromos motorral hajtott gép hőt termel amit el kell vezetni, hogy ne tudjon túlmelegedni. A szimpla palásttal rendelkező merülő szivattyú a vizet alul beszívja és oldalt kivezeti tehát a motorrésznek a lehető legtöbbet víz alatt kell lennie, hogy a termelt hőt le tudja adni. Víz nélkül kis ideig képes működni melegedés nélkül. A dupla palástos merülő szivattyú a vizet alul szívja be és a tetején továbbítja vagyis az áramló közeg a szivattyú teljes egészén áthalad. Ezeknek a szivattyúknak nem kell teljesen elmerülni a víz alatt a megfelelő hűtés érdekében. Vannak olyan merülő szivattyúk amik hűtőfolyadékkal vannak töltve, erre azért van szükség mert a felhasználás módja nem teszi lehetővé, hogy állandóan elmerüljön a víz alá de az elvezetés oldalsó kiállású.

 

Merülő szivattyú alkalmazása

Merülő szivattyút alkalmazhatunk tiszta vizek szivattyúzásához és szennyezett vagy szennyvizek szivattyúzásához. Merülő szivattyúkat elsősorban nem tiszta vizekhez találták ki de hűtés miatt az ásott kút szivattyúkat vagyis azokat a szivattyúkat amik magasabb nyomás előállítására képesek is merülő szivattyúk csoportjába kell sorolni mivel itt is fordított a gépcsoport. A többlapátos ( több járókerekes ) szivattyúk nem képesek szennyezett vizek szivattyúzására mivel a járókerekek nem nyitottak vagyis dugulásveszélyesek. Oldalsó elvezetésű szivattyúkat alkalmazhatunk szennyvizekhez, fekáliás vizekhez. A felhasználási területet a szivattyú járókereke határozza meg nagyban. Nyitott járókerekes szivattyúk lehetnek Vortex vagy Kétcsatornás járókerék. Ipari méretekben Tube járókerék. Ezekkel a járókerekekkel ellátott szivattyúk szinte dugulás mentesek. Tehát oldal kivezetésű, Tube, Vortex vagy Kétcsatornás járókerékkel ellátott szivattyúkat alkalmazhatunk szennyvizekhez, fekáliás vizekhez, lebegő anyaggal szennyezett vizekhez. Lebegő anyag lehet popsitörlő, vc papír, falevél, saláta levél stb. A merülő szivattyú háza ezekben az esetekben lehet öntvényből. Szennyezett víz szivattyúzása esetén alkalmazhatunk dupla palástos merülő szivattyút felső kivezetéssel. Szennyezett vizek lehetnek háztartási szennyvizek lebegő anyag nélkül mint pl mosólé, mosogatólé továbbá ide soroljuk a talajvizet és a csúrgalékvizet. Itt két fontos dolgot kell szem előtt tartani. A dupla palástos szivattyúkban a lebegő szennyeződés lerakódhat rétegről rétegre ezáltal gátolja a motor hűtését. A másik dolog, hogyha csúrgalékvizet vagy esővizet szivattyúzunk esetleg talajvizet szivattyúzunk akkor a Vortex járókerék a centrifugális erő hatására hirtelen felkaphat kavicsszemeket amit nagy erővel nekivághat a szivattyú falának. Ha a szivattyú öntvényházas ezekben az esetekben az öntvény megrepedhet! Csúrgalékvizekhez, talajvizet lemezházas merülő szivattyúval érdemes szivattyúzni. Háztartási lebegő anyag mentes vizekhez alkalmazhatunk műanyagházas szivattyúkat is. Legtöbb esetben mosogatóléhez, mosóléhez, fürdővízhez alkalmasak.

Szivattyúk itt

Merülő szivattyúk szennyvízhez itt

Csúrgalékvíz szivattyúk itt

Ásott kút szivattyúk itt

Merülő szivattyú homokos vízhez itt