Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Az üzemi- és nyugalmi vízszint a búvárszivattyú alkalmazásában

2023.09.25 17:03
Atukavíz
Atukavíz
Az üzemi- és nyugalmi vízszint a búvárszivattyú alkalmazásában

Az üzemi- és nyugalmi vízszint a búvárszivattyú alkalmazásában

Búvárszivattyúkat, gyártótól függően akár több száz méter mélyre is telepíthetünk vízszint alá.

A nyugalmi és üzemi vízszint két fontos fogalom, amelyeket figyelembe kell venni a búvárszivattyú telepítésekor. Az üzemi vízszint az a vízszint, amelyen a búvárszivattyú hatékonyan működik, míg a nyugalmi vízszint a legkisebb vízszint, amelynél a búvárszivattyú még mindig működhet, de már kevésbé hatékonyan.

Az üzemi vízszint az a vízszint, amelynél a búvárszivattyú a legjobban működik. Ez általában az a mélység, ahol a szivattyú maximális hatékonyságot ér el, és a teljesítménye optimális. A búvárszivattyúkat általában az üzemi vízszint közelében vagy alatt telepítik, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák.

A nyugalmi vízszint az a vízszint amit a vízadó réteg rétegnyomása hoz létre. A nyugalmi vízszintre búvárszivattyút nem szabad telepíteni hiszen ez a vízszint nem állandó, üzem közben lecsökken így a búvárszivattyú szárazra futhat. Minden esetben a búvárszivattyút üzemi vízszint alá kell telepíteni úgy, hogy a megfelelő áramlat kialakuljon a búvármotor mellett a hűtés érdekében.

A legtöbb búvárszivattyú működési elve ugyanaz de minőségben eltérhetnek egymástól. A felhasznált anyagok nagyban különbözhetnek egymástól. Eltérő lehet például a motorok tolerancia szintje is. Adott kúthoz adott búvárszivattyú való. Ez azt jelenti hogy ha a kút maximális vízadása pl. 20 liter percenként akkor fölösleges 100 literes munkaponti búvárszivattyút vásárolni mert csak a kút szerkezetét (rétegvázát) tesszük tönkre ami drasztikus behomokolódáshoz vezethet.

A megfelelő búvárszivattyú vásárlás egyik legfontosabb szempontja a kút maximális vízadó képessége vagy adott liter/perces vízszállítás mellett az üzemi vízszint. A vízszállítás mellett a második legfontosabb a nyomás. Nyomás kiválasztásakor csak a szivattyú maximális emelését kell nézni mert ez felel meg a szivattyú zárónyomás értékeként. Emelési magasság osztva 10-el = nyomás bárban. 100 méter emelés = 10 bár maximális zárónyomás. Nem hátrány még, ha a fentieken túl választáskor figyelembe vesszük a kút átmérő méretét és külön figyelünk arra, hogy ne legyen felszíni hulladék a szivattyúzandó víz felületén. Ahogy a hulladék darálására, sőt a búvárszivattyú nem is centrifugál valamint öntözés esetén is más típusú szivattyút kell találnunk.

Amikor nem vagyunk biztosak a dolgunkban, keressük bátran a Szivattyúvilág szakembereit.