Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

A hidrofor tartály működésének alapjai

2023.09.27 10:17
Atukavíz
Atukavíz
A hidrofor tartály működésének alapjai

A hidrofor tartály működésének alapjai

A hidrofor tartályok napjaink házi vízműveiben kiemelt fontosságú szerepet játszanak. Ezeknek a tartályoknak kettős funkciója van. Egyrészt segítenek csökkenteni a szivattyú által a rendszerre gyakorolt nyomásütést, amely a szivattyú indulásakor létrejöhet. Vannak olyan szivattyúk, amelyek képesek lágy indításra és fokozatosan emelik a motor és a szivattyú fordulatszámát. Valamint a hidrofor tartály segít optimalizálni a mélykút szivattyú működését is, és biztosítja a megbízható vízellátást.

Másrészt a hidrofor tartályok rövid tárolóként is funkcionálnak. Ez a puffer szolgáltatás például házi vízellátásnál elengedhetetlen, mert ha nincs átmeneti tároló, a nyomáskapcsoló már alacsony vízmennyiség kifolyásakor is bekapcsolná a szivattyút. Az ennek az egyszerű okai vannak, a víz nem összenyomható, így a rendszerben található gázok, leginkább levegő, összenyomása az, ami miatt egy zárt vízes rendszerben még némi nyomást lehet elérni és így tárolni. A hátránya ennek, hogy ha csak egy kis víz szivárog ki a rendszerből, a meglévő nyomás is eltűnik. Ennek az ellentéte is igaz, tehát egy kis vízmennyiséggel is növelhető a rendszer nyomása.

A régebbi típusú hidrofor tartályok alulról engedték a vizet egy zárt tartályba, ezáltal összenyomva a tartály felső részében található levegőt. Azonban ennek a folyamatnak az eredményeként a levegő fokozatosan kiszivárgott a vízzel együtt. Napjainkban a gumimembrános tartályokat használják, ahol a víz és a levegő elválasztva van egy gumiréteggel vagy gumimembránnal. A gumimebrán képes rugalmasan tágulni és utánpótlást biztosítani a tartályban lévő levegő számára, így a levegő időnkénti utántöltésére ritkábban van szükség.

A tartály működése rendkívül egyszerű. Amikor a szivattyú üzemel, a víz a rendszerből a tartályban található gumizsákba kerül. Ekkor a levegő összenyomódik. A szivattyú kikapcsolásakor a víz beáramlása leáll. A vízellátási ponton nyitott csapnál keresztül a víz a rendszerből kifolyik, és a tartályban összenyomott levegő biztosítja a víznyomást. Amint a rendszerben lévő víznyomás a nyomáskapcsoló által beállított bekapcsolási érték alá csökken, a kapcsoló bekapcsolja a szivattyút.

A hidrofor tartály nem alkalmas szennyvíz kezelésére, ezért ha a házban ilyen feladat ellátásár keresünk eszközt, akkor a darálós szennyvíz szivattyú nagy segítségünkre lehet.