Ingyenes tudásanyag szivattyúkhoz

Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar!

2021.09.26 15:02
Atukavíz
Atukavíz
Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar!

Szennyvíz szivattyú - nagy a zűrzavar 

Ahhoz, hogy megértsük mekkora zűrzavar uralkodik a szennyvíz szivattyúk terén vissza kell, hogy menjünk az időben 30-40 évet. Mielőtt megkezdenénk utazásunkat az időben, elmondjuk, hogy milyen félreértések okozzák a problémákat. A legnagyobb gond az, hogy olyanok adnak tanácsot akik már láttak olyan embert aki, hallotta hogyan kell csinálni. Amikor valakinek szüksége lesz egy szennyvíz szivattyúra, megkérdezi a legjobb barátját vagy szomszédját, hogy milyet vegyen, és beindul a lavina. A legtöbbszőr azt a választ kapja, hogy vegyen egy darálós szivattyút mert az mindenre jó és mindent ledarál. Meg is van a baj! Olyan jó lenne ha fel tudnánk vállalni, hogy nem értünk hozzá, mert nem kell mindenhez érteni. A helyes válasz az lenne, hogy kérdezzél meg egy szakkereskedést. De most pontosítsuk a probléma okát. Előszőr is tisztázni kell, hogy szennyvíz vagy szennyezett vizet kell szivattyúzni. Szennyezett vizet talán úgy tudnám pontosan megfogalmazni, hogy azon tiszta vizek amelyek érintkeznek vagy érintkezhetnek használatuk során kémiai vagy biológiai, szilárd vagy gáz halmazállapotú szennyező anyaggal. Hogy érthetőbb legyen szennyezett víz lehet talajvíz, gyümölcs mosóból származó víz, autó mosóból származó víz, fűtési cirkulációs víz, tavak vize kotrás közben vagy kavicsbányák mosó vize stb. Szennyvíz rövid meghatározása lehet, azon vizek amik az iparban és háztartásokban keletkezett emberi vagy állati ürülékkel és kezelésükhöz szükséges kémiai és biológiai anyagokkal keveredett. Tehát a szennyezett víz és a szennyvíz között a legnagyobb különbség a fekália tartalom. 

A szennyvíz szivattyú kiválasztása esetén miért rossz döntés a darálókéses szivattyú? 

Szennyvíz szivattyú időutazás
A 70-es években nem volt még darálós szennyvíz szivattyú. Városi közműszolgáltató egyik alkalmazottjának a fejéből pattant ki az a gondolat, hogy valahogyan aprítani kellene a szilárd szennyeződéseket a vízben, hogy jobban szivattyúzható legyen. Több próbálkozás után született meg egy darálós szivattyú Piranha néven. Nagyon jól sikerült darált, aprított és továbbította a szennyvizet az átemelőből a szennyvíz hálózaton át a szennyvíz telepre. Remek megoldás az erősen szennyezett vizek szivattyúzásához is. A csatornázások is kezdtek felgyorsulni. A 2000-es évekre rájöttek, hogy a darálós szivattyúkat  házi átemelő telepekbe is lehetne telepíteni ezzel megoldanák, hogy hosszabb távon és nyomott rendszerekbe is be lehetne kötni a lakossági szennyvíz átemelőket. Csak akadt egy igen nagy probléma. Az ipari szennyvíz szivattyúk igen nagy beömlő résszel rendelkeztek így akár egy focilabda méretű szennyeződést is továbbítani tudott. Ipari átemelő szivattyúkat viszont nem lehet alkalmazni lakossági szennyvíz átemeléshez, ahhoz kevés a vízmennyiség. Az első darálós szennyvíz szivattyú 5 kW körüli teljesítménnyel rendelkezett. Volt elég erő és nyomaték ahhoz, hogy szilárd, kemény szennyeződést is el tudjon darabolni. Adott volt a feladat, hogy kifejlesszenek egy lakosság részére is használható energiatakarékos darálós szivattyút. A feladat az volt, hogy legyen a szivattyú 1 kW alatt. El is készítették. Mára már mindenki számára elérhetőek a lakossági darálós szennyvíz szivattyúk. Ezzel egy időben megjelentek a műanyag szálas popsitörlő kendők. Ezek a kendők vízben nem oldódnak viszont előszeretettel állnak össze kötéllé. 

Darálós szennyvíz szivattyúk hátránya

Darálós szennyvíz szivattyúk 1 kW teljesítménnyel.... hát nem túl erősek, hiányzik a nyomaték ezért hajlamosak a szorulásra még akkor is ha összeállt hajszálakról van szó. Vagyis beigazolódott, hogy a darálós szennyvíz szivattyú nem alkalmas minden átemelőbe jutott szennyeződés ledarálására. Összeállt hajszálak, popsitörlő, műanyag tartalmú kendők, tamponok megszorítják a szivattyú tengelyét. Riasztó rendszer nélkül a szivattyú ebben az esetben képes leégni. Itt is nagy a félreértés! Motorba épített termikus védelem nem alkalmas arra, hogy szorulás esetén megvédje a szivattyút a tartós károsodástól. Ha külön nincs előírva a darálókéses szennyvíz szivattyú használata, inkább nyitott járókerekes úgynevezett Vortex vagy kétcsatornás járókerekes szivattyú jobb megoldás. Továbbá nem ajánlatos daráló késes szennyvíz szivattyú alkalmazása tavak vizeinek szellőztetésére, iszap kotrására, iszap szivattyúzására. Erre is van megoldás. Tavak szivattyúzásához ajánlatos a keverőlapátos szivattyú alkalmazása. 
Darálós szennyvíz szivattyú ára
Darálós szennyvíz szivattyúk ára erősen kapcsolódik a minőséghez. Nincs mit ragozni rajta. 

Szennyvíz szivattyúk telepítése 

Itt kezdődik a zűrzavar. Törvény értelmében a közműszolgáltatónak át kell venni üzemeltetésre a lakossági szennyvíz átemelő berendezéseket. Az átemelőket meg kell terveztetni. Képbe kerülnek a tervezők is. Tulajdonos, tervező, közmű szolgáltató, szivattyú értékesítők. A tervező megtervezi, a szolgáltató összeállítja, a telepítő telepíti, de a közműszolgáltató nem veszi át! Hiányoznak az előírt védelmi funkciók. Kezdődik minden előröl. Szennyvíz átemelő telepítése előtt. Minden esetben érdemes a helyi közműszolgáltatóval felvenni a kapcsolatot, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni az adott településen ha szennyíz átemelőt kell telepíteni. Az ott kapott információk alapján kell megterveztetni. Kiderül, hogy írtak-e elő darálós szennyvíz szivattyút vagy nem. A kézhez kapott tervek alapján le lehet gyártatni a szennyvíz átemelőt. A legtöbb esetben a védelmi funkciók hiánya miatt nem veszi át a közműszolgáltató az átemelő telepet. Védelmi funkciók, a túlcsordulás védelme, szivattyú tengelyszorulás, dugulás, áramkimaradás. Fény és hangjelzéssel kell jelezni ha a szivattyú nem képes a szennyvizet átemelni. Ha a szennyvíz átemelő telep nem kerül a közműszolgáltatóhoz üzemeltetésre akkor is érdemes riasztót kérni a szivattyúhoz. A szivattyúra épített úszókapcsoló és a szivattyúba épített termo védelem nem szivattyú vezérlés és nem biztosít megfelelő védelmet, biztonságot. Esetleges tengely szorulás vagy dugulás esetén nem fogjuk a bajt észre venni időben és elönthet minket a szennylé! 
Talán kicsit sikerült tisztább képet adni a szennyvíz szivattyúkról és átemelő telepekről.