Hogyan válasszak szivattyút ?

Hogyan válasszak szivattyút?

2018.06.27 14:56
Atukavíz
Atukavíz

Calpeda mélykútszivattyú

Látható ahogyan fúróiszapot szivattyúznak vele. Ja és a kakas. Ezen a videón az látszik ahogyan az oldott agyagot(agyagos lé)szivattyúzzák ki a kútból. Homoktartalom még így is igen kevés volt. Így néz ki egy frissen elkészült kút tisztítása Calpeda szivattyúval.

Szivattyú választásnál érdemes figyelembe venni, hogy mire szeretném használni és mennyi vizet kell, hogy szállítson mekkora nyomáson a szivattyú. Illetve honnan szeretnék szivattyúzni. Nem mindegy, hogy ásott kút vagy fúrt kút esetleg vízgyűjtő. Tiszta víz vagy szennyezett víz. Mérnökök vagy szerelők ezeket a dolgokat tudják hiszen nekik kell megtervezni vagy beépíteni. Célirányosan tudnak keresni. De azok akik nem minden nap foglalkoznak szivattyútechnikával azoknak egy kicsit bozontos ez a kérdés. A legegyszerűbb dolog ha felhívnak minket és kérdéseiket felteszik nekünk.

Nem kell félni nincs buta kérdés! Sőt vannak dolgok amiben lehet, hogy nem tudunk azonnal válaszolni de azért tartjuk a kapcsolatot napi szinten a beszállítoinkkal, hogy gyors és hatékony válaszokat tudjuk adni. Vásárlás előtt ha nem biztos a dolgában minden képen hívjon minket.

Gyakori probléma: az ásott kút, nem fúrt kút 

A leggyakoribb probléma a kútszivattyú vásárlás. Sokan keverik az ásott kutat a fúrt kúttal. Kút -kút gondolhatnánk, de akkor mi a különbség? Röviden: az ásott kutak szivattyúinak a kiképzése másabb mint a fúrt kút szivattyúé. Hogy miért? Azért mert a víz áramlási sebessége optimalizálja a hűtést a motornak. Ásott kutakba vagy vízgyűjtő aknákba is telepíthető fúrt kúthoz használatos szivattyú csak köpenycsövet kell alkalmazni. Ez külső köpeny fogja a víz áramlási sebességét megnövelni és így optimalizálni a motor hűtését. Ezeken kívül nagyon sok kérdés merülhet fel. Hívjon minket bátran:06702837646.

Házi vízellátás felszíni szivattyúval

 

Házi vízellátást meg lehet oldani felszíni szivattyúkkal is abban az esetben ha az üzemi vízszintünk nincs lejjebb -7 méternél (maximális szívási mélység -9 méter).

Ezek a felszíni szivattyúk lehetnek kerti szivattyúk (JET rendszerű) vagy centrifugál szivattyúk.
Mind a két szivattyú az örvényszivattyú elvén működik.
Abban az esetben ha kútra szeretnénk telepíteni a szivattyút, válasszunk NORYL,TECNOPOLIMER járókerekes szivattyút mert ha homokszemek találhatóak a vízben a műanyag járókerék jobban ellenáll a koptató hatásnak. 
Ha a vízben oldott gázok is találhatóak akkor JET rendszerű önfelszívó szivattyúra van szükség. 
Ezeket a szivattyúkat összeépítve egy nyomáskapcsolóval vagy áramlásvezérlővel és egy hidrofor tartállyal házi vízműként is használhatjuk.
A nyomás és vízszállítás megállapításához használjuk a szivattyúk jelleggörbéjét.
Minden szivattyúnak meg van a maximális vízszállítása és emelési magassága.
Ne felejtsük el, hogy a felszíni szivattyúk emelési magasságából le kell vonni a szívási mélységet és a kapott adat lesz a végleges maximális emelési magasság. 
Nyomás meghatározásához használjuk a szivattyú emelési magasságát vagyis 6 báros szivattyú maximum 60 métere emeli a vizez 0 ponttól. 
Ez azt jelenti, hogy nem lett levonva a szívási mélység mert a szivattyú közvetlen a felszínről kapja a vizet ráfolyással, mondjuk IBC tartályból.
60 méteren viszont a vízszállítás már szinte 0 bárral történik, tehát nincs zárónyomás érték ami egy nyomáskapcsolót kikapcsolna. 
Sosem szabad ezeket a szivattyúkat a határértékeken használni!
Kopásból is adódhatnak szívási és nyomási veszteségek.
Ha a felszínen használunk egy önfelszívó szivattyút hidrofor tartállyal  de a vizet 10-20 méterre kell emelni, a nyomáskapcsolót feljebb kell tekerni 1-2 bárral mivel a szivattyú képzi a hálózatban a nyomást nem a hidrofor tartály. 
Felszíni szivattyúkat vízbe mártani nem szabat! Nem búárszivattyú!
Vízbe mártva csak búvárszivattyú vagy merülő szivattyú használható!
A két szivattyú között a különbség a szivattyún elhelyezkedő motorrész és a motor kialakításában van.

A mi ajánlatunk kútszivattyúra


Sokan kérdezik, hogy Én mint üzletvezető mit ajánlanék. Az igényeknek megfelelően természetesen tudok javaslatot tenni, de a döntés mindig a vásárlóé. Azt el tudom mondani, hogy nekem mi van. Illetve mit szoktunk gyakran szerelni. Saját részemre a következő rendszert raktam össze. Mivel a kutamat elég jól sikerült megcsinálni, szép tiszta nem homokól egy ZDS szivattyút telepítettem bele. 1"-KPE cső ami feljön a kútból. Beeresztő kötelem A4 saválló drótkötél. Nem bíztam a véletlenre! Kábeltoldásom a szivattyún 4x1.5 gumikábel természetesen öntőgyantával toldva. A biztonság kedvéért az első szerelvényem egy előszűrő. Nem túl jó dolog ha a nem látható homokszemek a rendszerbe jutnak. Annak ellenére, hogy szemmel láthatóan tiszta a vizem, évente egyszer ki ki kell mosnom a szűrőházat mert mégis van egy kis homoktartalom. Ezek után található az áramlásvezérlőm ami egy EASYPRESS, nem kellett komolyabb teszi a dolgát, de ha a rendszer megkívánja, PL: állítani szeretnénk a nyomásértéken válasszunk másik egységet! Végén Calpeda hidrofor tartály illetve van egy kerti csapom. Hidrofor tartályom 100 literes, nem kell a szivattyúnak minden esetben indulni ha vizet veszek ki. Nem túl bonyi a rendszer nem használom sokat és főleg csak nyáron. Ha szeretném bővíteni akkor még egy családi házat is el tudna látni ebben a formában. Ízlések és pofonok. Visszatérve a szivattyúhoz, külső indítókondis szivattyút választottam. Bár a tesztek azt mutatják, hogy nagyon sokáig nincsen baj a kondikkal, de ha mégis akkor nem kell kivennem a szivattyút a kútból. Egy fontos megjegyzés a végére. Szivattyú motorvédő elektronikám nincs beépítve. Sokan gondoljál úgy, hogy ez csak egy fölösleges rendszer, de ha jobban belegondolunk mit is tud akkor láthatjuk nem véletlenül találták ki. A motorvédő funkciói lehetnek: indításkésleltetés, szigetelésromlás figyelés, kis motoráram, nagy motoráram, áramláshiány, dugulás, gyakori indítás. Természetesen nem mindegyik motorvédelemnél. Aki napi rendszerességgel használja a szivattyúját annak nagyon ajánlatos ezt a műszert beszerezni.

Kedvelt szivattyúk


Ügyfeleink nagy része viszont előszeretettel használ EVAK szivattyúkat vagy Calpeda szivattyúkat. Azt is tudjuk, hogy miért. Ár érték arányában az egyik legjobb választás az EVAK és nagyon megbízható. A Calpeda szivattyúkra is ez igaz csak annyi különbséggel, hogy ezeket a szivattyúkat akár folyamatosan is lehet használni 24 órán keresztül. Motorjaik erre lettek tervezve. De ha már ennyire belemásztunk röpke megjegyzés a PEDROLLO márkáról. Kiváló minőségnek tartom pici kiegészítéssel. Ha Pedrollo mélykútszivattyút szeretne, válassza a picivel drágább de véleményem szerein megéri a PEDROLLO SR változatot. Az SR változatot azért részesítem előnyben, mert helyszínen csrélhető hidrofejjel és lábszeleppel rendelkezik, ezen kívül motorja tartósan és hosszan terhelhető, ipari felhasználásra tervezték de a lakossági felhasználásra is kivállóan alkalmas. Akkor már SR mert nem kerül sokkal többe maga a szivattyú. De mindennek megvan az előnye és hátránya hiszen az SR változatot külső kondival kapjuk amihez indító dobozt kell vásárolni és az elektromos kábele gyárilag csak 1,5 méter. Felszíni szivattyúi igen kedveltek és nagyon jó minőségűek.

Kedvelt szereléseink 

calpeda centrifugál szivattyú